Svarbiausias verslo, kultūros, politikos, mokslo, laisvalaikio ir žiniasklaidos, mados, gastronomijos bei meno centras, savo šaunumu nenusileidžiantis Londonui, Tokijui, Niujorkui ar Maskvai. Fotogeniškąjį meilės miestą kiekvienais metais aplanko 45 milijonai turistų, kurie čia mielai lanko Eifelio bokštą, Triumfo arką, Noterdamo katedrą, aptarinėja Luvro muziejaus kolekcijas, Raudonojo malūno kabaretą (pranc. Moulin Rouge) ir kt.

Globalus miestas, įspūdingos architektūros supermegapolis... Būtent tokios mintys aplanko apsilankius Paryžiuje ir praleidus jame pirmąją dieną. Bohemos landynės, spindintys dangoraižiai su šiuolaikiniu menu aplinkui, pavojingi prastuomenės rajonai, klasikinio meno kolekcijos, gausybė intymių reikmenų parduotuvių, vienas didžiausių Europoje oro uostų, pigus gatvės maistas ir rinktinė gastronomija – tai tik keli kontrastai, kurių ypač gausu Prancūzijos sostinėje.

Čia dvidešimtyje rajonų įsikūrę populiarūs parkai, pasaulinių institucijų būstinės, patys įdomiausi muziejai... Todėl drąsiai galima teigti, jog net ir savaitės nepakaks išsamiau pažinti miestą, kuris savo patogumo, reikšmingumo ir įvairiapusiškumo deriniu tiesiog negali nežavėti. Ko gero, kiekvienam apsilankiusiam miestas vienaip ar kitaip sulaužo nusistovėjusius stereotipus.

Pavyzdžiui, ne kiekvienas vykstantis į Paryžių žino, jog vadinamieji Eliziejaus laukai – iš tikrųjų, jokie ne laukai. Tai – viena iš brangiausių ir prašmatniausių pasaulyje prestižinių pirkinių alėjų, kurioje auga kaštonai ir lankytojus kviečia kino salės, kavinės, prabangios parduotuvės, restoranai, automobilių salonai. Kiekvienų metų liepos keturioliktosios rytą (Bastilijos paėmimo diena, Prancūzijos tautinė šventė) būtent čia pražygiuoja didžiausias ir seniausias Europoje karinis paradas, kuriame pasirodo visiškai visos Prancūzijos kariuomenės rūšys ir padaliniai su savo motorizuota įranga bei aviacija ir kurį apžiūri Prancūzijos respublikos prezidentas.

Be to, kiekvienais metais būtent čia finišuoja garsiausios planetos dviračių lenktynės - „Tour de France“, o naujųjų išvakarėse čia prancūzai ir miesto svečiai renkasi pasitikti metų sandūrą. Apie šią gatvę nemažai pasako ir faktas, jog vieno kvadratinio metro prekybinio ploto nuomos kaina mėnesiui čia – apie tūkstantį eurų.

Dėmesio verta ir viena didžiausių pasaulyje metropoliteno ir geležinkelio stotelė „Châtelet-Les Halles“, atidaryta dar 1900 metais ir jungianti penkias metro ir vieną priemiestinio regioninio geležinkelio liniją. Meniškomis kavinėmis ir įvairiausiomis jaukiomis parduotuvėlėmis traukia Monmartro rajonas, kurį jaunajai kartai stipriai išgarsino filmas-pasaka su aktore Audrey Tautou „Amelie“. Kita vertus, neverta pražiopsoti ir didžiausio pasaulyje maisto didmenininkų turgaus „Rungis“, užimančio 232 hektarus ploto ir kuriame kasdien darbuojasi 13 tūkstančių žmonių.

Daugelis turistų Paryžiuje "randa" aukso žiedą, t.y. patenka į situaciją, kuomet šalia esantis žmogus apsimeta ant šaligatvio radęs nemažą vestuvinį aukso žiedą (iš tikro ten joks ne auksas) ir siūlo jį jums pasilikti ar tiesiog palieka. Nueina šalin, bet po minutės grįžta ir kaulija pinigų su mintimi „aš tau daviau savo rastą auksinį žiedą, duok man pinigų maistui“ tikintis, jog žmogus, ką tik netikėtai gavęs aukso žiedą, plačiai atvers savo piniginę. Tokie teisėti triukai pinigams iš turistų vilioti – neretos kelionės į Paryžių aidas. Atsargiai!

Prancūzija – populiariausia turistams skirta vieta planetoje (2007 metais sulaukusi 80 milijonų turistų, t.y. daugiau nei šalis turi gyventojų). Todėl be vynuogynų, kalnų, dailių pakrančių, pilių, rivjeros prancūzai įsirengę ir daugybę puikių muziejų. Ir Paryžius čia itin vertas dėmesio. Architektūros, Augusto Rodeno, Aviacijos ir kosmonautikos, išradimų, lėlių, pašto, Pablo Picasso, reklamos, romantikos... Ir dar keliasdešimt įvairių kitų.

Visų paryžietiškų įdomybių neįmanoma papasakoti viename tekste. Kita vertus, tai beprasmiška, kadangi susidaryti savąją Paryžiaus viziją išmintingiausia palikti šių eilučių skaitytojui kaip malonų pratimą ir pramogą.

Prancūzijos sostinės vaizdai – nuotraukų albume

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją