Geriausia antrus metus iš eilės pripažinta Panevėžio rajono moksleivių kartingo saviraiškos centro komanda, pelniusi daugiausia apdovanojimų susumavus rezultatus atskirose rungtyse.

Kartingo varžybos šiemet sudomino 44 sportininkus, šiek tiek mažiau nei praeitais metais.

„Galbūt dalyvių skaičių pakoregavo krizė, tačiau tikrai nėra taip, kad dalyviųsumažėtų per pusę“, – „Sekundei“ sakė užmokyklinės veiklos susivienijimo Moksleivių techninės kūrybos skyriaus vedėjas, vienas iš kartingo varžybų organizatorių Vytautas Starkus.

Varžybų metu kaip ir kasmet įvyko smulkių incidentų – lūžo mašinos, skriejo ratai, susidūrė kartai, – tačiau rimtesnių nelaimių išvengta. Dalyvių ryžtą lydėjo saulėtas oras.

Šventę pradėjo ir nugalėtojams taures įteikė Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis. Džiaugdamasis viena didesnių švenčių Panevėžio rajone, sukviečiančių svečių net iš užsienio šalių, rajono meras sveikino dalyvius ir linkėjo neprarasti ryžto, net ir nepavykus varžybose suspindėti, spausti greičio pedalą.

Šiais metais su vaikinais rungėsi ir viena moteriškos lyties atstovė, kaunietė Agnė Bartusevičiūtė.

Atitvėrė nuo smalsuolių

Pasak vieno iš kartingo varžybų organizatorių Vytauto Starkaus, jauniausi varžybų dalyviai – šešiamečiai, vyriausi 30-ies metų vyrai. Pašnekovas pasidžiaugė, kad varžybose vaikinams iššūkį metė ir mergina.

„Tikrai smagu, kad varžybose galime išvysti dalyvaujančią mergaitę. Ypač tokioje stiprioje klasėje kaip ICA, kur kartai pasiekia net iki 150–160 km per val.“, – neslėpė džiugesio V.Starkus.
Anot jo, prieš kelerius metus dalyvaudavo dalyvė iš Rusijos, tačiau paskutiniais metais kažkur pradingo.

„Galingiausi KZ2 plius klasės kartai. Čia dalyviai gali pasiekti net iki 200 km per val. greitį“, – sakė V.Starkus. Deja, pasakyti, ar šis greitis buvo pasiektas, varžybų organizatorius negali, kadangi greitį matavo teisėjai.

Nors kartodromas atitinka pagrindinius reikalavimus, tačiau siekiant išvengti nelaimės, kartų trasa atitverta nuo smalsuolių skiriamąja juosta ir visų varžybų metu žiūrovams vis buvo primenama, kad negalima artintis prie trasos arčiau nei numatyta. Šalia budėjo ugniagesių ir medikų automobiliai.

„Trasoje įrengti greičio gesinimo ruožai, pasirūpinta ir žiūrovų saugumu“, – sakė V. Starkus. Varžybų dalyvius vertino teisėjų brigada.

Profesionalas – ne rodiklis

Vieno iš organizatorių teigimu, kartingas – brangus malonumas. Nors ši sporto šaka, anot jo, domina įvairaus amžiaus žmones, ypač vaikus, tariau ne kiekvienas gali dalyvauti varžybose, nes kartas kainuoja daugiau nei vieną tūkstantį litų, nekalbant apie jo priežiūrą.

Kalbėdamas apie kartus, V.Starkus pabrėžia, kad net keturi iš septynių Panevėžio rajono kartingo komandos dalyvių važiuoja nuosavais kartais.

Kartų specialistas sakė, kad tai neeilinis sportas, juo užsikrečia ir kiti šeimos nariai. Pavyzdžiui, Panevėžio rajono sportininkas Jaunius Gedzevičius, iškovojęs antrąją vietą KZ2 plius klasėje, sudomino šiuo sportu ir savo sūnų Ernestą, kuris jaunučių komandoje ART 120 užėmė penktą vietą.

Kiekvienas stebintis varžybas galėjo įsitikinti, kad varžybų rezultatus lemia ne tik profesionalumas, tačiau daug atsitiktinių aplinkybių. Pirmą lėkusį lenktynininką prie pat finišo linijos pralenkė kiti kartai, pastarajam ne laiku sugedus.

„Pergalę sunku prognozuoti. Gali būti pats geriausias lenktynininkas, tačiau už transporto priemonę niekas negali garantuoti. Niekada nežinai, kas pakiš koją. Net geriausius sportininkus gali nuvilti technika ar kiti varžovai išstumti iš trasos“, – kartingo varžybų subtilybes atskleidė V. Starkus.

Anot jo, skirtingose klasėse galėjo dalyvauti tas pats dalyvis, jei tik atitinka jo amžius. Vienas tokių – Osvaldas Glebavičius iš Panevėžio rajono, tiek ICA, tiek laisvoje klasėse užėmęs pirmas vietas.
Raguvoje rengiamose kartų varžybose ankstesniais metais net du kartus mero taurę iškovojo Šakių techninis sporto klubas.