Šiais metais Plukių žydėjimo šventėje bus akcentuojamos Dūkštų ąžuolyno gamtos vertybės, prisiminti su ąžuolynu susiję istoriniai įvykiai. Visose baltų žemėse ąžuolai ir ąžuolų giraitės buvo laikomos šventomis.

Manoma, kad toks buvo ir Dūkštų ąžuolynas – didžiulės sengirės, buvusios tarp Maišiagalos ir Kernavės dalis, unikalus ne tik gamtos, bet ir kultūros paveldo objektas. Ąžuolyno, kaip ypatingos ir mistiškos vietos, suvokimas gyvas iki šiol. Apie ąžuolyną ir jo pakraštyje gulintį paslaptingą akmenį išlikę daug įdomių pasakojimų ir padavimų.

Ąžuolyno plotas - 302 ha, vertingiausioje ąžuolyno dalyje įsteigtas gamtinis rezervatas. Beje, Neries regioninis parkas – pats miškingiausias regioninis parkas Lietuvoje: miškai užima net 87 % parko teritorijos.

Šventės dalyviai turės išskirtinę progą pasiklausyti „folk rock“ muzikos grupės „Žalvarinis“ (vadovas Robertas Semeniukas) atliekamų lietuvių liaudies dainų interpretacijų.

Šventės metu bus rengiama viktorina, kurioje visi norintieji galės pasitikrinti savo žinias apie Neries regioninio parko retuosius augalus, gyvūniją, apskritai apie gamtą ir jos apsaugą.

Norintys dalyvauti Plukių žydėjimo šventėje, pailsėti didingų ąžuolų ir gležnųjų plukių kaimynystėje, turėtų važiuoti iš Vilniaus Kernavės kryptimi. Šventės vieta - maždaug 1 km už Dūkštų miestelio, Dūkštų ąžuolyne.

Pasak Neries regioninio parko direktorės Audronės Žičkutės, plukių žydėjimo švente atidaromas turistinis sezonas Neries regioniniame parke. Lankytojus kviečiame susipažinti su parko teritorijoje esančiais gamtos ir kultūros paminklais, pasivaikščioti Karmazinų, Dūkštos, Saidės pažintiniais pėsčiųjų takais. Esame parengę kelis apžvalginių ekskursijų ir pėsčiųjų žygių po parką maršrutus.

Parkas įsteigtas pačioje gražiausioje Neries atkarpoje, raiškiam upės slėnio kraštovaizdžiui, savitai augalijai ir gyvūnijai, unikaliai Neries vidurupio kilpų sistemai ir natūralių intakų apsaugai bei kultūros paveldui išsaugoti. Išskirtinė parko padėtis tarp dviejų Lietuvos sostinių – senosios Kernavės ir Vilniaus - lemia kultūros paveldo objektų gausą.

Palei upės krantus stūksantys aukšti piliakalniai, alkakalniai, šimtamečiai ąžuolai, senovės gyvenvietės ir gausybė pilkapynų mena protėvių laikus, jų gyvenseną ir papročius. Parko plotas – daugiau kaip 10 000 hektarų.

Parke yra 11 draustinių, 1 gamtinis rezervatas, virš 30 valstybės saugomų gamtos ir kultūros paveldo objektų. Prieš keletą metų Neries regioniniame parke įrengtas naujas lankytojų centras su modernia ekspozicija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją