Korėjos menui ir visos kultūros raidai lemiamos reikšmės turėjo budizmo įsigalėjimas. 372 m. e. m. budizmas atėjo iš Kinijos ir išplito visame Korėjos pusiasalyje, sugerdamas ir įvairiai keisdamas vietinio religinio gyvenimo tradicijas. Ilgainiui jis virto grynai korėjietišku raiškos būdu. Tarp kitų reiškinių išaugęs korėjietiškas budistinis menas turėjo jam vienam būdingą unikalų ir įtakingą stilių. Sakoma, kad jis netgi atliko tam tikrą tarpininko vaidmenį budizmui plintant į Japoniją.

Korėjietiškoji tankų (tangwha) tapymo tradicija tęsiasi ilgus šimtmečius. Per ištisas tapytojų kartas perduodamos meistriškumo paslaptys, o istorinė tokio perdavimo tąsa eina iki pat mūsų dienų. Budizmo idealai atskleidžiami ne tik pačiuose paveikslų siužetuose, jų vaidmuo yra labai svarbus mokant tapytojus, o be to, jie atsiskleidžia ir kaip pats tapymo būdas. Ši tapyba žiūrovui gali kone apčiuopiamai atverti dvasinę patirtį, kurios neįmanoma išreikšti jokiais žodžiais.

Parodos atidarymas antradienį, balandžio 20 d. 17:00 val. Pamėnkalnio g. 1/13.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją