Varno Redžinaldo istorijos

Savaitgalio skrydis į Londoną ir pasivaikščiojimas po muziejus, parkus ar parduotuves – gal įdomu suaugusiajam, tačiau vaikui tokia programa greitai sukels žiovulį. Su tikruoju Londonu vaikai geriausiai susipažįsta Taueryje – anksčiau tvirtove, kalėjimu, rūmais ir kitos paskirties objektu buvusioje vietoje, dabar veikiančioje kaip karališkųjų brangenybių saugykla. Susižavėjusių vaikų klyksmai lydi ir sargybos pasikeitimus – mažieji nekantrauja nusifotografuoti su išsipusčiusiais karališkojo iždo saugotojais.

„Tikriausiai mažai kas žino, kad po Antrojo pasaulinio karo Londono Taueryje išvis nebuvo likę varnų, – atskleidžia restorano „Blue Kangaroo“ pasakorius. – Vaikai ypač mėgsta pasakojimą apie varną Redžinaldą, su visa šeima gyvenantį Taueryje. Išgirdę šią istoriją, mažieji visada užsinori apžiūrėti šį objektą.“ Jo globai palikti vaikai nenuobodžiauja – šoka, mokosi groti įvairiausiais muzikos instrumentais, vaidina ar kuria istorijas.

Galybę pasakojimų žinantis pasakorius – tik viena priežasčių, dėl kurios šiame vaikams skirtame restorane sunku rasti laisvą stalelį. Tiesa, mažiesiems ramiai nusėdėti čia beveik neįmanoma – akį traukia didžiulė žaidimų aikštelė su daugybe tinklų, tunelių ir sienelių. Prie stalų juos bent trumpam suburia tik priminimas apie auštantį maistą. O jis čia – šviežias ir natūralus, lyg paruoštas namuose, be to, gana nebrangus. Valgiaraštyje netrūksta klasikinių užkandžių.

Patys mėgstamiausi – moliūgų košė ir lašišų pyragėliai. Neįmanoma pamiršti ir pudingo su ledų gabaliukais bei bananais.

Atsidūkus ir pasisotinus, ateina laikas susipažinti su menu. Tiesa, ir jis – tikras vaikų džiaugsmas. Tarptautinėje Londono vaikų meno galerijoje gausu vaikų iš visų pasaulio šalių kūrinių, tarp jų – ir vietinių talentų darbų. Be to, galerijoje vyksta įvairių kursų ir seminarų „menininkams“ nuo dvejų iki 12 metų.

Tarp vaikų piešinių herojų yra ir naminių gyvūnų – tokių, kokie auginami Brookso fermoje. Čia neabejotinai bent po kartą yra lankęsis kiekvienas Londono mokinukas. Už miesto įsikūrusioje fermoje gausu ir tradicinių naminių gyvūnų – avių, ožkų, kiaulių, lamų, ir atvežtinių. Didelė teritorijos dalis skirta smulkiems naminiams padarėliams – šinšiloms, triušiams, jūrų kiaulytėms, pelėms, antims bei vištoms. Kovą ir balandį fermoje ausį glosto naujagimių ėriukų bliovimas, o kasvakar vaikai gali pabandyti pamelžti ožką.

Amazonės džiunglės Londono centre

Iš fermos užsukus į restoraną „Rainforest Cafe“, tiksliau – į Amazonės džiungles, nuo vandens šniokštimo, paukščių balsų ir laukinių gyvūnų klyksmų gali ištikti lengvas šokas.

Tačiau puikūs potyriai – tik pati pradžia. Apie vaikus čia galvojama nuolat – jiems netrūksta nei ypatingų patiekalų, nei kreidelių, nei spalvinimo popieriaus ar žaislų. Net valgiaraštis suskirstytas į keletą dalių: „Prieš nuotykius“, „Nuotykiai prasideda“, „Kelionė baigta“ ir „Oazė“.

Be paauglystės amžiaus dar nesulaukusio mažojo kolegos į šią vietą geriau neiti, mat vaikams pramogų čia netrūksta, o suaugusiesiems ištverti vakarą palmėmis, pliušiniais gyvūnais ir nuolat sienomis judančiomis gėlėmis dekoruotoje aplinkoje išties nelengva. Ypač po dviejų griaustinių ir trečios atogrąžų audros.

Bene visas šias vietas aplanko Temzės upe nuolat kursuojantis keltas – įlipti ir išlipti galima kada panorėjus, o vaikams įspūdingas pasiplaukiojimas tampa dar viena smagia atrakcija.

Į Paryžių, aplenkiant Disneilendą

Ekskursiją po Prancūzijos sostinę geriausia pradėti nuo Dievo Motinos (Notre- Dame) katedros. Lėtai pasivaikščiojus ir pasigėrėjus gotikinėmis arkomis, su vaikais linksmiausia lipti į aukščiausią – pietinį – bokštą. Tik prieš ryžtantis verta nepamiršti, kad laukia 422 sraigtinių laiptų pakopos... Nusileidus negąsdina net baisios gorgonos – akmeninės skulptūros, skirtos vandeniui nutekėti.

Liesos, susikūprinusios ar graužiančios savo grobį – jos vaikų nebaugina, mažieji mielai puola merkti rankutes į skulptūrų saugomus fontanus. Atsigaivinus tenka laukti vaikų – pietinėje
katedros dalyje, jų džiaugsmui, įrengta žaidimų aikštelė. Ką gi, retai pamatysi saulę, besileidžiančią į Seną, ar didžiausią Prancūzijos upę raižančius laivus...

Šiek tiek pailsėjus, pirmoji į galvą ateinanti mintis – „Ledų!“ Šalia Cite ir Saint- Louis salas jungiančio tilto įsikūrusioje ledainėje saldumynais lieka patenkinti netvisko ragavusieji.

Iš netoliese esančios bandelių kepyklėlės nusipirkus gardėsių, sumuštinių ir sulčių, puiki iškyla gryname ore ir vaizdas į Eifelio bokštą – garantuoti. Be to, Marso laukų viduryje yra puikios senovinės karuselės, paliekančios vaikams neišdildomą įspūdį.

Jeigu ilgų batonų ir karuselių nepakanka, čia pat įsikūręs gilias tradicijas turintis cirkas. Jis nuo pat 1930 m., kai buvo įkurtas, priklauso Bouglione’ų šeimai. Nors pavardė primena sriubos pavadinimą, maistu čia nė iš tolo nekvepia – jau dešimtoji šių prancūzų karta kuria fantastiškus spektaklius.

Kasmet vis daugiau žiūrovų spraudžiasi eilėse prie cirko, kurio fasade atsispindi senosios architektūros tradicijos. Pasirodymuose netrūksta sensacijų, emocijų, talentingų gyvūnų, juoko ir fantazijos, o ką jau kalbėti apie vietinio ansamblio kuriamą muzikinę aurą...

Pasidžiaugus įspūdinga cirko programa, kelionė po stebuklų pasaulį tęsiama Magijos muziejuje. Čia gausu visų rūšių magijos ir iliuzijos instrumentų, be to, yra interaktyviųjų žaidimų mažiesiems. Jie itin patrauklūs, tačiau, net ir laimėjus, visos paslaptys neatskleidžiamos!

Dienos užtenka ne tik pasilinksminti – ji tiesiog... pradingsta!

Magijos skeptikams duris plačiai atvėręs Mokslo ir technikos muziejus. Kitaip nei daugelyje kitų muziejų, čia surengta ekspozicija vaikams nuo dvejų iki septynerių metų, įrengtas planetariumas, povandeninis laivas ir net akvariumas. O gal, užuot ėjus į muziejų, verčiau užkąsti? Nuostabius sumuštinius gamina restorano „L’As du Falafel“ virėjai. Itin kasdieniška vieta – tiesiog ideali vaikams, kaip ir joje gaminamas maistas.

Plepi ir skani italų meilė vaikams

Įvairiausių pramogų bei atrakcijų vaikams netrūksta ir Italijos sostinėje. Romoje visur – tiek restoranuose, tiek muziejuose – atvykusieji su vaikais sutinkami itin mielai. Italai dievina mažylius, kalbasi su jais ir visaip stengiasi nudžiuginti.

Vienas tokios didžiulės meilės įrodymų – specialiai vaikams įkurtas muziejus. Romos centre sukurta ekspozicija – tai nedidelė žaidimų aikštelė, kur viską galima stebėti, liesti ir išbandyti. Lankytojai susiduria su faktais, fenomenais ir kasdienybe – aplinka, komunikacija, ekonomika bei naujausiomis technologijomis. Tokių muziejų Europoje gana nedaug – ypač tokių, kur vaikai gali „padirbėti“ daržovių parduotuvėje ar pavairuoti autobusą.

Netoli muziejaus įrengtoje aikštėje gyvenimo pamokos nesibaigia – čia vyksta gatvės aktorių ir muzikantų pasirodymai. O pervargus ir praalkus geresnės vietos užsukti kaip pas Alfredo ir Adą („Alfredo e Ada“) tikriausiai nėra. Pietūs čia – kaip pas senelius: puiki atmosfera, nuostabus maistas ir visomis išgalėmis patogumą kuriantys šeimininkai. Valgiaraščio šiame restorane nėra – vaišinamasi tuo, ką per naktį pagamino Ada. Tačiau jaudintis neverta – maistas visuomet gardus ir natūralus. Dažniausios sudedamosios patiekalų dalys – mėsa ir pomidorai – tradicijos išlaikomos dar nuo penktojo XX a. dešimtmečio, kai kavinukė buvo atidaryta.

Aišku, klientai visuomet ras ir itališkų makaronų, tačiau dėmesingai močiutei raginant net įnoringiausias vaikas užsigeidžia paragauti ko nors naujo. Ir būtinai – Adai porinant kokį nors pasakojimą. Beje, apžiūrėjus virtuvę, telieka graužtis dėl įsitikinimo, kad puikiausias maistas gaminamas gausybėje indų, mat močiutė Ada naudoja tik kelis puodus ir lėkštes.

Ir pabaigai... Žinoma, grietinėlės ledų – į garsiausią Romos ledainę. Patogiai įsitaisius terasoje ir stebint pro šalį bėgantį gyvenimą.

Naudingi adresai:


Londone

Karalių rūmų apsaugos keitimasis ir žirgų paradas
Metro stotelė – „Westminster Tube“

Mokslo muziejus
Metro stotelė – „South Kensington Tube“

Tarptautinė Londono vaikų meno galerija
02 Centre, Finchley Road, NW3, London
Metro stotelė – „Finchley Road Tube“

Zoologijos sodas
Brookso ferma (Brooks farm)
Skelton’s Lane, E10, London
Metro stotelė – „Leyton Midland“

Kino teatras „BFI London Imax“
Metro stotelė – „Waterloo Tube“

Alexandros parkas ir rūmai
Alexandra Palace Way, Wood Green, N22, London
Metro stotelė – „Wood Green Tube“

Restoranas „Blue Kangaroo“
555 King’s Road, SW6, London
Metro stotelė – „Fulham Broadway Tube“
Natūralaus sveiko maisto restorane rasite patiekalų,primenančių naminius, kelias žaidimų aikšteles, vaikams skirtų kėdučių ir, žinoma, vaikišką valgiaraštį. Per prie kiekvieno stalo esantį ekraną galėsite matyti savo žaidžiančias atžalas.

Restoranas „Rainforest Cafe“
20-24 Shaftesbury Avenue, W1, London
Metro stotelė – „Piccadilly Circus Tube“
Įėję į restoraną pasijusite taip, tarsi būtumėte patekę į Amazonės džiungles. Vandens šniokštimas, paukščių balsai, laukinių gyvūnų klyksmas. Išgyvensite daugybę puikių potyrių! Čia taip pat rasite vaikišką valgiaraštį, kreidelių, spalvinimo popieriaus. Mažylių tėveliai galės pasinaudoti buteliukų šildytuvais ir sauskelnių keitimo patalpomis.

Paryžiuje
Cirkas
110 rue Amelot, Paris
Metro linija Nr. 8, stotelė – „Filles du Calvaire“
Metro linijos Nr. 9, Nr. 5, stotelė – „Republique“

Mokslo ir technikos muziejus
30 ave Corentin Cariou, 75019 Paris
Metro linija Nr.7, stotelė – „Porte de la Villette“

Magijos muziejus
11 rue Saint-Paul, 75004 Paris
Muziejuje periodiškai vyksta magų pasirodymai.

Restoranas „L’As du Falafel“
34 rue des Rosiers, 75004 Paris

Romoje
Vaikų muziejus
Via Flaminia 82, Roma

Piazza Navona
Žymi XVII a. aikštė nuolatos pilna gatvės aktorių ir
muzikantų. Vaikams patiks ir nuostabūs aikštės fontanai.

Šeimos restoranas „Alfredo e Ada“
Via dei Banchi Nuovi 14, Roma

Garsiausia Romos ledainė „Giolitti“
Via Uffici del Vicario 40, Roma

Šaltinis
Temos
West Express leidinys "Žvilgsnis į pasaulį"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją