Čia gyveno ir įkvėpimo ieškojo Jimas Morrisonas, Julia Roberts, Tomas Conway‘us, Johnas Frusciante‘as iš grupės „Red Hot Chily Peppers“ bei daugelis kitų įžymybių, beveik kas dieną pro čia vykstantį galima pamatyt George‘ą Clooney...

Pradžia – dvidešimtame amžiuje

Palangos Basanavičiaus gatvės ilgio paplūdimio ruožas Los Andžele, JAV, ir iki šiol yra keistuolių, menininkais, muzikantais save vadinančių ar tokiais esančių prieglauda. Dvidešimto amžiaus pradžioje įrengtas Venecijos paplūdimys ir vietinius traukęs dėl panašumo į pirmtaką gerokai nustebintų įkūrėjus.

Dabar Venecijos paplūdimys traukia turistus savo nežabotos asmenybės laisvės idėja. Atrodytų, tai vieta, kur kiekvienas gali būti savimi. Tačiau šiomis dienomis Venecijos paplūdimys pamažu netenka savo pamatinės laisvės idėjos. Dėl pernelyg didelio čia įsikūrusio benamių skaičiaus policija riboja renginius, išvaiko girtaujančius.

Štai, pavyzdžiui, anksčiau laisvai vykęs improvizacinis kelių dešimčių būgnais  pagroti susirinkusių būrys sekmadieniais betrunka tik keturias valandas. Kai dar prieš kelis metus kiekvienas, atsinešęs savo būgną, apsuptas išlikusių indėnų, per naktis siekdavo transo.

Viena labiausiai lankomų JAV vietų

Šis paplūdimys vis dar vadinamas vienu svarbiausių Amerikos turistinių objektų. Per metus į gatvę suplūsta penki milijonai turistų. Kas nusipirkti originalių rankdarbių, meno kūrinių, ar tiesiog ant popieriaus lapo parašytų minčių, kas gauti pigiau žalingos marihuanos. Viešai išgirsti siūlant žolės Venecijos paplūdimyje – jokia ne naujiena. Ypač po to, kai šią vasarą JAV įstatymai leido legaliai įsigyti medicininės marihuanos. Tad atsirado net gydytojų, išrašančių receptus.

Šioje gatvėje veikia ir Venecijos šeimos klinika – didžiausia šalyje valstybinė gydymo įstaiga, moterų reabilitacijos centras. Propaguojama pigios nakvynės ir nebrangaus maisto tradicija.

Venecijos paplūdimys užburia savo žmonėmis, čia pat grojančiais, piešiančiais ir čia, šalia savo darbų, gyvenančiais. Tiesiog taip paprastai – prekių vežimėlyje ant ratų. Šioje gatvėje laikas sustoja ir nukelia į filosofijų, fantazijų pasaulį. Pasaulį, kokiame gyveno daug ateities kartoms palikę menininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją