Iš čia į orą kildavo lėktuvai-amfibijos, iš čia buvo atliekama žvalgyba, o pasibaigus Šaltajam karui ir Vokietijai susivienijus, bazė vėl atiteko Vokietijos karinėms oro pajėgoms (KOP). Šiandien čia šeimininkauja civiliai, mat nuo 1994 metų čia įkurtas militaristinis Vokietijos karinių oro pajėgų muziejus.

Muziejaus fondus sudaro net 200 tūkst. vienetų eksponatų, iš kurių net 155 yra įvairūs orlaiviai, 5000 įvairiausių uniformų sudedamosios dalys bei 30 tūkst. knygų bei nuotraukos, ginklai, ordinai ir medaliai, gelbėjimo įranga bei įvairiausios bombos su raketomis. Tačiau įėjimas čia, kaip įprasta Vokietijoje, nemokamas.

Jame gyvai demonstruojama Vokietijos karinė istorija, ypatingą dėmesį skiriant karo aviacijai. Čia galima rasti ir pirmojo pasaulinio karo lėktuvų reprodukcijas, gerai žinomus antrojo pasaulinio karo naikintuvus ir mažiausiai po vieną lėktuvą, kokie tik buvo kada nors rytų ir vakarų Vokietijų ginkluotėje. Tame tarpe ir sovietinės gamybos kovinius sraigtasparnius, mažus itališkus treniruočių ir mokymosi lėktuvus, žvalgybinę aviaciją.

Angaruose – lėktuvų maketai ir varikliai bei ginkluotė, ekipažo įranga bei aprangos pavyzdžiai, numuštų lėktuvų nuolaužos.

Lyg to dar būtų negana, čia galima rasti ir dar palyginti nesenus naikintuvus – europietiškąjį Panavia Tornado, JAV gamybos F-4 Phantom II ir sovietinį MiG-29G. Pastarieji į muziejų pateko tiesiai po savo tarnavimo Vokietijos karinėse oro pajėgose, mat 1989 metais rytų Vokietija 24 tokius naikintuvus nusipirko iš Sovietų Sąjungos.

Pasibaigus Šaltajam karui ir Vokietijai susivienijus, visi jie buvo modernizuoti ir pritaikyti pagal NATO standartus. Vienas jų sudužo, 22 neseniai parduoti Lenkijai po simbolinį vieną eurą, o paskutinis nutūpė Gatow oro bazėje, kuri šiandien pavirto Vokietijos karinių oro pajėgų muziejumi.

Nuotraukų albume - įdomesni Vokietijos KOP muziejaus eksponatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją