Likus dešimčiai kilometrų iki tikslo išsirikiuoja ilga mašinų vilkstinė. Spėsime ar ne? Pamažu judame pirmyn. Štai ir miestelis. Kiekvienas leidžia statyti automobilį savo kieme ar žemės sklype. Sumoki tiek, kiek susitari (mūsų piniginė palengvėjo 10 zlotų). Dar keli kilometrai pėsčiomis. Šiltas, saulėtas oras ir žmonių minia neša tikslo link.

Pasirodome pačiu laiku. Riterių draugijos iš visos Europos padeda atkurti istorinius įvykius. Šimtatūkstantinė žiūrovų minia stebi Jogailos kariuomenės triumfą prieš kryžiuočius. Nekantriai laukiame lietuvių kariuomenės pasirodymo.

Pranešėjas paskelbia: „Pasirodo kunigaikštis Vytautas su pulkais“. Sustingstame ir akimis ieškome lietuviško simbolio. Štai jis – lauke pasirodo raitelis. Rankoje laiko raudoną vėliavą su baltuojančiais Gediminaičių stulpais. Atrodo, širdis sustos iš jaudulio. Kalavijų žvangesys, laužų dūmai, juosiantys margaspalvę karių minią...

Įsijauti į kovą. Aplodismentais palaikome kiekvieną laimėjimą. Ir štai kryžiuočiai krenta. Pasibaigus renginiui, žiūrovai ploja atsistoję. Plojimai tęsiasi, kol mūšio dalyviai išsiskirsto į savo stovyklas. Pavargę. Šlapi nuo prakaito. Vienas riteris taip nušveitė žemėn šalmą, kad ši net sudrebėjo.

Šalia mūšio lauko driekiasi mugė. Čia gausų senovinių papuošalų, drabužių, senovinių ginklų (lankų, šaudyklių). Paragavome giros, riestainių, midaus ir kitokių skanėstų. Norintieji galėjo nusifotografuoti su riteriais. Mano vyras net kryžiuotį „nugalėjo“. O duktė aikštėje buvo uždaryta į narvą – matyt, „negera“ buvo.

Palapinėse įsikūrę dalyviai sukūrė anuometinę aplinką. Pasidabino lininiais drabužiais, maistą gamino katiluose ant laužo, valgė iš medinių, molinių indų. Tikras smagumėlis. Mes čia praleidome tik pusdienį, o šventė tęsėsi tris dienas.

Kitąmet bus minimas Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejus.

Šiemet šventė prasidės liepos 17 dieną riterių mūšiais. Vyks viduramžių muzikos koncertai, folklorinės muzikos festivalis, mugė. 18 dieną 14–15 valandą – mūšio inscenizacija.

Liepos mėnesio žurnale „Kelionės ir pramogos“ skaitykite:

Kai negaliu nekeliauti...
Pokalbis su Gerimantu Statiniu
1000– mečio keliautojai: Lietuvai ir pasauliui
Juozas Senkovskis – keliautojas fantastas
Nuotykių parkai Lietuvoje
Kelionė laivu į14 salų miestą
Mažylio su mama kelionės per pasaulį
Birštono Šv.Antano Paduviečio bažnyčiai 100 metų
Karklė – ieškantiems daugiau
Pasilepinimas Pernu
Namibija. Saulėtekis virš Sossusvlei
Baidarėmis pro pamerkio dvarus
Kaip tampama turkistais
Dienoraščio tęsinys. Izraelis – akivaizdu bet neįtikėtina...
Turizmo naujienos ir įdomybės iš Lietuvos ir pasaulio