Idealios atostogos

Nors poilsio laikas sudaro labai mažą mūsų gyvenimo dalį, šia tema atliekama neproporcingai daug sociologinių tyrimų. Sakykim, tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“ atliko apklausą ir išsiaiškino penktadalio Lietuvos gyventojų nuomonę, kad geriausiai per atostogas galima pailsėti Graikijos, Egipto, Turkijos ar Ispanijos pajūryje. Tokias atostogas, kaip idealias, dažniau įvardija moterys, jaunesnio ar vidutinio amžiaus, pasiturintys miestų gyventojai.

13 proc. visų apklaustųjų patraukliausios yra atostogos, praleistos Lietuvos pajūryje. Po 12 proc. Lietuvos gyventojų idealioms atostogoms pasirinktų poilsines keliones po egzotiškas šalis bei poilsį nuosavoje sodyboje kaime. Kiek mažiau visų apklausos dalyvių norėtų praleisti atostogas kruiziniame laive (11 proc.) ir pažintinėse kelionėse užsienyje (10 proc.).

Rečiau minimos turistinės kelionės – 7 proc., kelionės automobiliu po įvairias šalis – 6 proc., poilsis kaimo turizmo sodyboje Lietuvoje – 4 proc., kalnų slidinėjimas – 3 proc., žvejyba – 1 proc.
Daugiausiai gyventojų norėtų aplankyti Graikiją (13 proc.). Egipte ir Italijoje atostogautų atitinkamai 11 proc. ir 10 proc. žmonių, Ispanijoje – 8, o Turkijoje – 7 proc. Tarp populiariausių šalių atostogoms minima ir Indija, Prancūzija, JAV, Norvegija, Tailandas, Šveicarija, Kinija, Karibų salos, Japonija, Australija ir Švedija.

Trūksta laiko arba pinigų

Tačiau ši apklausa buvo apie svajones. Tiesa yra tokia, kad kito sociologinio tyrimo duomenimis, per pastaruosius dvylika mėnesių trečdalis Lietuvos gyventojų neturėjo atostogų. 61 proc. rinkos ir visuomenės nuomonės bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos dalyvių sakė per pastaruosius metus atostogavę, tačiau trečdalis apklaustųjų prisipažino neturėję tokios prabangos.
Dažniau neatostogavo vyresni nei 50 metų, mažiausiai pasiturintys, kaimo ir mažesnių miestų gyventojai. Remiantis tyrimu, atitinkamu laikotarpiu atostogų neturėjo ar joms laiko neskyrė ir 12 proc. apklaustų įmonių vadovų bei specialistų.

Tiesa, šie duomenys pernykščiai, natūralu, tačiau akivaizdu, kad jei pernai dalis žmonių neatostogavo dėl darbo krūvio, tai šiemet laiko kai kurie žmonės, tapę bedarbiais, turi net per daug, tik viena bėda – neturi pinigų kur nors išvažiuoti.

Prisirišę prie savo žemės

Pernai atostogavusieji dažniausiai rinkosi poilsį Lietuvos pajūryje bei nuosavoje sodyboje kaime ar sode. Tyrimo, atlikto pernai metų rugsėjį, duomenimis, net penktadalis šalies gyventojų atostogas praleido namuose – tai toks pats skaičius, kuris svajoja praleisti atostogas Graikijoje.
Nepaisant kelerius metus trukusio pagyvėjimo užsienio kelionių rinkoje, į užsienį kasmet keliauja vos keli procentai Lietuvos gyventojų, daugiausiai vilniečių. Kelionių organizatoriaus „Novaturo“ duomenimis, per pastaruosius trejus jie sudarė 63 proc. visų keliavusiųjų. Kaune keliones įsigijo tik apie 16 proc. gyventojų, o Klaipėdoje – vos 7 proc.

Mažiausiai iš lietuvių svečiose šalyse poilsiavo Skuodo, Pakruojo ir Zarasų gyventojai. Jie nuo 2006 m. tesudarė 0,53 proc. visų Lietuvos turistų, pasirinkusių atostogas užsienyje.

Statistikos departamento duomenimis, pernai atostogauti į užsienį iš viso išvyko 247 tūkst. lietuvių – 7 proc. šalies gyventojų. Kelionių ekspertai teigia, kad ne tik dėl kainų, bet ir dėl sėslumo dauguma žmonių renkasi paprastas ir patikimas atostogas Baltijos pajūryje ar kaimo turizmo sodyboje. Kita vertus, dar gajus stereotipas, kad atostogos užsienyje yra prabanga, nors pastaruoju metu kainos Lietuvos kurortuose nenusileido daugumai užsienio kurortų.

Traukiame į Turkiją ir Egiptą

Nors tarp lietuvių svajonių šalių Turkija neužima pirmaujančios vietos, tačiau ji jau daugelį metų kartu su Egiptu lieka patraukliausia šalimi atostogoms. Mėgstamiausi Graikijos kurortai – Salonikai ir Chalkidikė bei salos – Kreta ir Rodas. Keliautojus taip pat vilioja Tunisas. Pamažu atrandama ir Ispanija.

Pernai nepaisant jau lėtėjusios ekonomikos ir nedžiugių prognozių, lietuvių noras keliauti nebuvo numalšintas. Tikėtina, kad užsienyje poilsiauja tas pats žmonių sluoksnis, mažai priklausomas nuo padėties darbo rinkoje.

Nepaisant minėtų ekonomikos aplinkybių, būtent pernai buvo sumušti klestėjimo laikotarpio rekordai – dukart nei užpernai daugiau lietuvių poilsiavo Egipte (beveik 20 tūkst.), trečdaliu daugiau – Turkijoje (apie 1,5 tūkst.) ir beveik penkis kartus daugiau Ispanijoje (apie 3 tūkst.). Populiarėja ir tokios egzotiškos šalys kaip Tailandas ir Dominika. Tačiau skaičiai, nors ir didesni, ir pernai nebuvo įkvepiantys.

Lietuvoje – brangu

Žinoma, neketiname įrodinėti, kad visi Lietuvos piliečiai turi būtinai atostogauti užsienyje. Kiekvienas renkasi keliones pagal savo skonį. Tačiau užsienio kelionių skaičius daug ką liudija – šalies gerovę, žmonių smalsumą ir veržlumą, vaizduotę, polėkį, skonius – rinkdamasis poilsio vietą ir būdą, žmogus, ko gero, labiau išreiškia save, ne dirbdamas. Nors ne visuomet, kaip neretai manoma, poilsio vieta atskleidžia piniginės storį, nes jau daug metų Lietuva – brangi vieta poilsiauti.

Be to, netolygus poilsiautojų ir keliautojų pasiskirstymas tarp užsienio kurortų ir Lietuvos pajūrio neadekvačiai didina kainas ir pajūryje, kur supuola pusė Lietuvos, ir užsienyje, nes kelionių organizatoriai dėl mažų keliautojų srautų negali išsiderėti didesnių nuolaidų. Tačiau ką mums žada artėjanti vasara, kol kas galima tik prognozuoti.