Ši paroda supažindina su Europos „sidabro amžiuje“, XX a. pradžioje, menininkų protus jaudinusia simbolizmo ir modernizmo idėja – dailės ir muzikos bendrystės paieškomis – bei atskleidžia kūrybines mintis ir dvasinius saitus, jungusius didįjį lietuvių menininką Mikalojų Konstantiną Čiurlionį (1875–1911) su amžininkais Vakarų ir Vidurio Europoje.

Penkių skyrių parodoje dailės kūriniai eksponuojami temų grupėmis: „Gamtos garsai“, „Visatos tyla“, „Miestų gausmas“, „Muzikos kerai“, parodos skyrius „Garsovaizdžiai“ skirtas M. K. Čiurlionio ir jo amžininkų kompozitorių (Arnoldo Schönbergo, Juliano Carillo, Mieczyslawo Karlowicziaus ir kt.) muzikinei kūrybai.

Šalia M. K. Čiurlionio kūrybos pristatymo parodoje galima susipažinti su Františeko Kupkos, Edvardo Muncho, Mstislavo Dobužinskio, Wojciecho Weisso, Stanyslawo Wyspianskio, Ilmari Aalto, Rudolfo Perlės ir kitų menininkų dailės darbais pasiskolintais iš 15 įvairių muziejų bei privačių kolekcijų (viso – per 150 kūrinių).

Paroda veiks iki rugpjūčio 23 dienos.

Nacionalinė dailės galerija – pirmasis po nepriklausomybės atgavimo Lietuvoje atidaromas modernios ir šiuolaikinės dailės muziejus ir didžiausia šalyje dailės galerija. Jos pastato rekonstrukcija ir naujos XX a. Lietuvos dailės ekspozicijos įrengimas yra strateginis Lietuvos tūkstantmečio programos projektas.

Pagrindinį galerijos pastatą 1966 m. suprojektavo žymūs lietuvių architektai Gediminas Baravykas ir Vytautas Vielius. Jis buvo pastatytas 1980 m., jame veikė LSSR Revoliucijos muziejus. 1993 m. čia buvo atidarytas Lietuvos dailės muziejaus padalinys – Nacionalinė dailės galerija, kurioje keletą metų buvo eksponuojamas lietuvių liaudies menas, skulptoriaus Vytauto Kašubos dovanoti kūriniai, vyko parodos.

Iki 1994 m. nuolatinė XX a. Lietuvos dailės ekspozicija veikė Vilniaus rotušėje. Keldamasis į kitas patalpas, Lietuvos dailės muziejus ją uždarė ir parengė naują XX–XXI a. Lietuvos dailės eksponavimo Nacionalinėje dailės galerijoje koncepciją.

2005–2009 m. Nacionalinės dailės galerijos pastatas buvo rekonstruojamas ir išplečiamas pagal architektų Audriaus Bučo, Dariaus Čaplinsko ir Gintaro Kuginio projektą.

Rekonstruotoje Nacionalinėje dailės galerijoje bus rengiamos parodos iš Lietuvos dailės muziejaus rinkinių, kuriuose saugoma per 46 000 eksponatų, eksponuojama žymiausių XX–XXI a. Lietuvos bei užsienio dailininkų kūryba.

“Nacionalinės dailės galerijos vizija – kaupti, tyrinėti ir eksponuoti XX ir XXI a. Lietuvos dailę, atskleisti jos ryšius su kitų pasaulio šalių kultūra, skatinti naujas modernios ir šiuolaikinės dailės interpretacijas, taip pat ugdyti vizualiojo meno suvokimo kultūrą“, - sakė galerijos vedėja dr. Lolita Jablonskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją