Renginį organizavo Lietuvos kinologų draugija, kurios šunų veislių knygoje įrašyta 60 670 veislinių šunų. Praėjusiais metais įregistruota 1211 vadų, išduota 6262 šuniukų kilmės dokumentai.

Praėjusį savaitgalį vilniečiai ir sostinės svečiai galėjo stebėti šunų ekspertizę, gėrėtis jaunųjų vedlių, šunų veteranų, veislynų, porų konkursais. Parodoje šurmuliavo ir zoologijos prekių mugė.

Mano numeris – pirmas!

Šeštadienį Lietuvos kinologų draugija surengė iškilmes geriausiems 2008 m. mūsų krašto šunims. Pernai šunų fortūna tikrai globojo kaunietės Loretos Grubliauskienės vakarų Škotijos baltąjį terjerą My Number One Superbia (angl., Mano numeris pirmas).

Trumpiau jį šaukia Cezariu. Šis šunelis tapo 2008 m. TOP terjeru ir gražiausiu vakarų Škotijos baltuoju terjeru, o susumavus visus pasiekimus, gražiausiu Lietuvos šunimi. „Vardas įpareigoja,– juokavo „Fonemos“ veislyno savininkė L. Grubliauskienė. – Būdamas 9 mėnesių Cezaris pelnė 2006 m. pasaulio jaunimo nugalėtojo titulą, o parodų „karjerą“ pradėjo sulaukęs vos trijų mėnesių“.

Konkurencija arba ne...

Kaip įprasta, parodų centre darbavosi patyrę tarptautiniai ekspertai, kurių darbo grafikas užpildytas porai metų. Ne pirmą kartą mūsų šalyje teisėjavo šveicarė Barbara Müler, vengrai Istvan Laszlo ir Tamas Jakkel, ispanas Luis Catalan. Jie su kolegomis kasdien vertino šimtus šunų, kad vakarop iš finalinio dešimtuko būtų išrinktas gražiausias parodos dalyvis.

Paprastai kinologai į parodą registruoja vieną arba du šunis. Tačiau jei pamatei vediną daugiau nei 3 šunimis, tikėtina, kad tai svečias iš Suomijos. Savaitgalio parodoje vieni iš rekordininkų – sutuoktiniai Tanya ir Harto Stockmari iš Suomijos, atsigabenę 8 šunis.

Tanya Stockmari nekart teisėjavo mūsų šunų parodose, ne sykį demonstravo savo australų terjerus, dirhaundus, airių vilkogaudžius, kernterjerus, pekinus. Tanya yra pedagogė, jos vyras ekonomistas, tačiau tikrasis jų pašaukimas – šunys.

Parodoje buvo galima pamatyti retų veislių šunų. Juodasis kunhaundas, elnių skalikas, brazilų bei čekų terjerai „varžėsi patys su savimi“, nes nesulaukė konkurentų. Užtat nemenka konkurencija buvo auksaspalvių bei Labradoro retriverių ringuose, kur varžėsi po pusšimtį šunų.

Mūsų krašto kinologai taip pat vis dažniau pasiryžta augintini retenyę. Štai Kazlų Rūdos gyventojo Jokūbo Stadalninko lundehundas Eriksro Fagra Filip, įsigytas Alando saloje, Norvegijoje. Lundehundų visame pasaulyje tik 3 tūkstančiai. Filipas niekuo nesiskiria nuo paprastų kiemo šunų, jei neatkreipsi dėmesio į užpakalines kojas. Šunelis turi pridėtinius pirštus, kuriais gali kabintis į uolas. Lundehundai „kiaušiniauja“ – lipa stačiomis uolomis ir renka mormonų kiaušinius. Net pingvino kiaušinį galėtų parnešti. Apžioję brangų radinį, nesutraiško ir nesuėda, saugiai pristato šeimininkui pusryčiams.

Taurės ir diplomai – gražiausiems

Šimtai šunų varžėsi, bet ant garbės pakylos užlipo labiausiai to verti, arba tie, kurie tądien sugebėjo sublizgėti.

Šeštadienį 2009 m. Lietuvos šunų nugalėtojo taurę teisėjas T. Jakkel įteikė svečiams iš Suomijos – amerikiečių kokerspanielio Troupers Cool Surprise šeimininkams. Per mažą žingsnelį nuo jo atsiliko ir antrą vietą laimėjo vilnietės Olgos Gordejevos niūfaundlendas Bowater‘s Starlight. Trečias – biglis Absolutely Spotless Tonia iš Lenkijos.

Sekmadienį gražiausią parodos šunį rinko ispanas L. Patalan, Vilniaus nugalėtojo taurė atiteko saliuki patinui Simhearth Najib Al Arif iš Slovėnijos. Antras – papijonas Lamonia‘s Don Juan iš Rusijos, trečias – flamandų buvjė Aniss Sunforce of Life iš Latvijos. Į gražiausiųjų dešimtuką pateko ir vilnietės Ramunės Baranauskienės škotų terjeras, tarptautinis čempionas Filisite Brash Quicksilver.

Kita tarptautinė kinologų fiesta bus surengta rugpjūčio 7-9 d. Druskininkuose.