Naująją Angliją sudaro šešios JAV šiaurės rytuose esančios valstijos: Konektikutas (sostinė Hartfordas), Masačusetsas (sostinė Bostonas), Meinas (sostinė Portlandas), Naujasis Hampšyras (sostinė Konkordas), Rod Ailandas (sostinė Providensas) ir Vermontas (sostinė Montpeljeris).

Pabėgę ir pasilikę

Šiandien Naująją Angliją galima vadinti istorijos ir kultūros šaltiniu. Bet taip buvo ne visada. Ilgą laiką ji, kaip ir visas Amerikos žemynas, buvo paslaptingas, tik vietiniams gyventojams indėnams pažįstamas kraštas. Pirmasis europietis, atplaukęs į šį kraštą, buvo italų keliautojas Giovanni Caboto, plaukiojęs su anglų vėliava. 1497 metais jis pasiekė Naujosios Anglijos krantus ir taip britai įgijo savo žemių už Atlanto.

Bet praėjo net 100 metų, kol Anglijos karalius Henrikas VII sumanė pasinaudoti nauja teritorija. 1600 m. jo siųsta ekspedicija atvyko į Naująją Angliją, įsikūrė ten ir suteikė kraštui pavadinimą, kuriuo jis vadinamas ir šiandien. Po 20 metų atvyko būrys anglų, pabėgusių iš revoliucinės Didžiosios Britanijos. Jie ieškojo ramybės, apsistojo nederlingose žemėse, įkūrė miestą Provincetauvną. Vėliau kolonistai siekė šviesios ateities ir 1636 metais netgi įkūrė Harvardo universitetą.

Naujoji Anglija šiandien

Šiandien Naujoji Anglija yra stiprus JAV regionas, su didžiausiais ekonominio gyvenimo centrais Bostonu, Sprinfildu, Portlandu. Beje, prieš 8 milijardus metų ledynai suformavo Apalačų kalnus, kurių dalis yra Naujosios Anglijos teritorijoje: Baltieji kalnai - Naujajame Hampšyre, Žalieji - Vermonte, Berkšyras - Masačusetse. Kalnai yra šiaurinėje Naujosios Anglijos dalyje, į ją slidinėjimo sezonu suplūsta tūkstančiai šio sporto mėgėjų. O kai šilta - visi kelioms dienoms traukia į piečiau esančias valstijas pasidžiaugti Atlanto vandenyno gaiva. Viskas priklauso nuo metų laikų, kurie Naujojoje Anglijoje ypatingi.

Spalvingas ruduo

Naujoji Anglija žavi modernumo ir tradicijų vieningumu. Šalia didmiesčiuose pastatytų modernių pastatų stūkso amžius stovinčios bažnyčios, o provincijose - vieniši ūkiai ir nedidelės gyvenvietės. Ši JAV teritorija yra unikali savo gamtovaizdžiu. Ir ypač - metų laikų grožiu.

Daugybė turistų aplanko Naująją Angliją rudenį. Yra dėl ko. Ruduo čia nuostabus. Jis prasideda rugsėjį ir trunka iki spalio pabaigos. Daugybė žmonių atvyksta pasižiūrėti spektaklio - medžių lapų "dažymosi". Jis labai gražus. Rudens dienos dažniausiai būna šiltos ir malonios, o naktys - vėsios. Klimatas rudenį neprognozuojamas: nuo ryškių ir spalvingų dienų su lėtai krintančiais lapais iki lietingo ir šalto oro, su vos keliomis šiltesnėmis dienomis. Bet paskutinės rudens dienos dažniausiai būna niūrios, lietingos, dažnai sninga.

Indėnų vasara

Šiandien Naujojoje Anglijoje - indėnų vasara. Ji prasideda vėlyvą spalį, tęsiasi lapkritį. Tai šiltas periodas. Po šaltų spalio orų - lyg atgaiva, kuomet naujieji anglai džiaugiasi rasa, paskutinėmis ryškiomis medžių spalvomis, pelijančių lapų ir medžio kvapais ore, sausų lapų šiugždėjimu po kojomis. Indėnų vasarą būna viena svarbiausių amerikiečių švenčių - Padėkos diena.

Gamta kartais ypač nudžiugina vietinius gyventojus: prieš 45 metus trečiąją lapkričio savaitę buvo galima vaikščioti vasariniais drabužiais.

Aikštinga žiema

Po įdomios indėnų vasaros gamta eina atostogų. Prasideda slidinėtojų džiaugsmas - žiema. Ji būna labai šalta, bet ne visos dienos pilkos, kartais jos saulėtos, su spindinčiu sniegu. Labai šalti orai užklumpa lapkritį (šiaurėje) ir gruodžio viduryje (pietuose). Kai nesninga, o būna tik šalta, žmonės tikisi bent šešių sniego dienų, kad jie galėtų slidinėti. O kartais tas sniego troškimas išsipildo su kaupu. Prieš trisdešimt metų Bostoną užklojo šešios pėdos (maždaug du metrai) sniego ir miestas penkias dienas buvo lyg "įkalintas sniege" - žmonės negalėjo niekur išvykti.

Sausis ir vasaris čia šalti, siaučia itin žvarbūs vėjai.

Šaltasis pavasaris

Po viduržiemio atlydžio stoja liūdnasis laikas, kuris trunka iki sužaliavimo. Kovą Naujoji Anglija atrodo lyg apmirusi, tuo metu net kavinės keletui savaičių užsidaro. O pavasaris aplanko labai vėlai, trunka vos keletą savaičių. Tik kelios savaitės balandį ar gegužę būna malonios: šilti saulės spinduliai dieną ir vėsios naktys. Bet tos pavasario dienos trunka vos akimirką, tad gyventojai juokauja: "O, pavasaris! Pernai jis buvo tik antradienį."

Trumpoji vasara

Birželio viduryje oras šiltėja. Liepą - šilta, šilčiausia - rugpjūtį. Visi stebisi "šuniškosiomis" dienomis: kai plieskia nepakeliamas karštis (iki 40 laipsnių ) ir stebina drėgmė. Bet tokios dienos - vos kelios, po jų pasklinda šiltas ir gaivus oras. Tada dauguma gyventojų vyksta prie Atlanto, kur ilsisi ir mėgaujasi jo bangomis.

Ir taip iki rugsėjo, kai vėl ateina įspūdingas ruduo.

Įdomūs faktai

1891 dr. Jamesas Naismithas Springfilde (Masačusetse) išrado krepšinį, o po keturių metų Williamas Morganas tos pačios valstijos mieste Holyoke pradėjo žaisti tinklinį.

Dolerio banknotai dažniausiai spausdinami ant popieriaus, kuris pagamintas Daltone (Masačusetse) Crane'o popieriaus kompanijoje. Tai didžiausia popieriaus tiekėja JAV.

Didysis Baringtonas (Masačusetse) - pirmasis miestas, kurio gatvės 1886 m. buvo apšviestos elektra.

Vašingtono kalnas (1917 m.) yra aukščiausias rytinėje Apalačų dalyje, ten užfiksuotas didžiausias vėjo greitis - 372 km/h. Šioje viršukalnėje (Baltuosiuose kalnuose, Naujajame Hampšyre) yra užfiksuotos blogiausios oro sąlygos žemėje.

Bostono metro - pirmasis vakarų pusrutulyje.

Bostone išleista lietuviška "Lietuviškoji enciklopedija" ( 1953 - 1987 m.), jos priešistorėje (1933-1941 m.) buvo išleisti pirmieji dešimt tomų, kurie nuo 1953 m. buvo pildomi ir leidžiami nauji.