Nuostoliai, sugadinta nuotaika, nerimas dėl gyvybės. Vargu ar tai įtraukta į tavo atostogų planus. Verčiau atostogauti mokykis ne iš savo, bet iš svetimų klaidų.

Šįsyk patarimų kapstome iš realių istorijų, kurias teko išgyventi tavo bendraamžėms (kai kurių straipsnyje minimų merginų vardai pakeisti, tikrieji redakcijai žinomi — red. past.).

Nepradėk atostogauti per anksti

Į Ibicą! Trys draugės, tarp kurių buvo ir 23 m. Agnė, susigundė paskutinės minutės kelione į audringų vakarėlių salą. Dėl juoko visos merginos buvo apsirengusios rožiniais drabužiais, o vėlai vakare atsidūrusios Ibicos oro uoste negalvojo daugiau apie nieką — tik apie linksmybes.

“Išėjusios iš oro uosto kikenome ir planavome, kokių kokteilių ragausime pirmiausia, — prisimena Agnė. — Norėjome kuo greičiau atsidurti viešbutyje ir palikti ten savo daiktus, tad visiškai neatkreipėme dėmesio į neva taksi vairuotoją, pasisiūliusį mus pavėžėti: sukrovėme lagaminus į jo automobilio bagažinę ir juokaudamos pradėjome ginčytis, kuriai teks garbė sėsti į mašinos priekį šalia vairuotojo.”

Tačiau automobilis pajudėjo joms nespėjus pasidalyti vietų — iš pradžių merginos manė, kad vairuotojas nori apsisukti, tačiau matydamos tolstant žibintus suprato: jis nebegrįš.

Laimė, visus grynuosius pinigus, asmens dokumentus ir lėktuvo bilietus Agnė buvo susidėjusi į piniginę, segamą prie diržo.

“Jaučiausi kaip paskutinė idiotė, — prisimena ji. — Juk turėjau pastebėti, jog prie mūsų privažiavo ne taksi, o paskutinis kibiras, tačiau vairuotojas buvo toks draugiškas, kad į automobilį nekreipiau dėmesio.”

Bet merginoms pasisekė: per daug išgąsdintos, kad sėstų į kitą taksi, jos nusprendė keletą kilometrų iki viešbučio įveikti pėsčiomis — nenuėjusios ir pusės kelio jos pamatė, kad sustojęs šalikelėje sukčius vairuotojas rausiasi jų lagaminuose. Pastebėjęs savo aukas, jis viską metė, šoko į savo kibirą ir nurūko.

“Be abejo, kreipėmės į policiją, bet ten pasijutome tik dar didesnės kvailės: juk dėl to, kas atsitiko, buvome pačios kaltos”, — pripažįsta Agnė.

Tokia istorija gali nutikti kiekvienam — juk tą akimirką, kai atsiveria lėktuvo durys ir visu kūnu pajunti vasaros karštį, daugiau apie nieką negalvoji, tik apie poilsį. Kurortų nusikaltimų suvestinės rodo, kad turistai paprastai sukčių jauką praryja vos išlipę iš lėktuvų — pirmąją valandą: ir kur kas dažniau nukenčia moterys nei vyrai.

Budrumas išgaruoja ir dėl kelionės nuovargio, ir dėl noro kuo greičiau pradėti atostogas. Kelionių saugumo srityje bene daugiausia patirties sukaupę britų kompanijos “Red24” specialistai rekomenduoja prieš vykstant į svečią šalį pasidomėti net smulkmenomis kaip, pavyzdžiui, padoraus vietos taksi automobilio išvaizda (gal yra kokie skiriamieji ženklai, gal ypatinga spalva), taip pat žinoti ir kitų būdų pasiekti užsakytą viešbutį.

Jie pataria ir pernelyg neatsipalaiduoti per visą atostogų laikotarpį ir net po jo — išvykstant pasitaiko ne mažiau vagysčių nei atvykstant: pailsėję turistai nesirūpina bagažo saugumu, palieka jį be priežiūros. Nubėgi tik į tualetą, o grįžusi savo daiktų neberandi.

  • Pailsėjusi ir sveika

    Pasitikėk, bet vis tiek būk atsargi

    Jokių taksi — tokia nuostata į Madridą vyko 28 m. Justina. Ji pasirūpino, kad oro uoste ją pasitiktų viešbučio atsiųstas vairuotojas — atvykimo salėje jis turėjo laukti laikydamas lentelę su merginos vardu ir pavarde. Atrodė, viskas vyksta pagal planą: Justiną pasitiko vaikinas su kartono gabalu, ant kurio buvo užrašytas jos vardas.

    Mergina buvo tikra, kad viešbutį pasieks be nuotykių, bet, žingsniuodama per atvykimo terminalą su tuo vaikinu, ji pastebėjo ūsuotą vyriškį, kurio rankose buvo analogiškas skelbimas! Iš nuostabos stabtelėjusi mergina nė nepastebėjo, kaip dingo ją pasitikęs vaikinas. Pasirodo, jis persirašė Justinos vardą ir pavardę nuo ūsuotojo vyriškio rankose laikytos lentelės, atsistojo arčiau atvykimo terminalo vartų ir pirmas ją pasitiko.

    Kokie buvo jo kėslai, galima tik spėlioti, bet akivaizdu: net iš anksto susitarus dėl sutikimo, vien lentelės su vardu nepakanka — kelionių saugumo ekspertai pataria sužinoti žmogaus, kuris tave pasitiks, vardą, pavardę, jo automobilio markę ir valstybinį numerį.

    Taip pat galima susitarti, kokiais žodžiais jis pasveikins tave atvykusią į svečią šalį. Kilus net menkiausiam įtarimui, kad pasitiko ne tas žmogus, patartina susisiekti su viešbučiu arba savarankiškai iki jo nusigauti.

    “Žinoti kelią nuo oro uosto iki viešbučio būtina”, — šią frazę savarankiškiems keliautojams nuolat kartoja profesionalių kelionių agentūrų konsultantai ir pataria įsėdus į taksi neišsiduoti, jog į tą miestą ar šalį atvykai pirmą kartą. Bet ką daryti tuo atveju, jei jau sėdi automobilyje ir pradedi įtarti, jog vairuotojas veža ne ten, kur derėtų?

    Pirmiausia klausk vairuotojo, kodėl jis pakeitė maršrutą. Be abejo, jis gali pažerti krūvą atsakymų: nuo tokių kaip “Tiltas remontuojamas, todėl pasukome aplinkkeliu” iki “Jūsų viešbutis uždarytas, nes vakar ten įvyko gaisras”. Jei nepastebėjai jokių aplinkkelio ženklų ir pagal žemėlapį matai, kad vis labiau tolsti nuo užsakyto viešbučio, reikalauk, kad taksistas tave išleistų.

    Jei atsisakys — šok iš automobilio, kai sustos sankryžoje. Dairykis tokios vietos, kur būtų daugiau žmonių. Jei taksistas pasakoja apie sudegusį viešbutį, primygtinai reikalauk nuvežti ten, kad savo akimis pamatytum degėsius, — tik įsitikinusi, jog tai nėra melas, pradėk domėtis kitu viešbučiu.

    “Daugiau niekada neklausiu vietinių, kur galėčiau apsistoti nakvynės”, — sako Atėnuose viešėjusi 25 metų Laima.

    Ji buvo įsitikinusi, kad svetingas tavernos savininkas gali rekomenduoti autentišką aplinką — tokią vietą, kokios pati niekaip nerastų. Į taverną jos pasiimti atėjęs viešbučio savininkas buvo labai malonus, pirmiausia nusivedė į savo kepyklėlę, pavaišino pyragėliais, šalta kava — Laima nė nepajuto, kaip sumokėjo pinigus dar nemačiusi kambario, kuriame teks nakvoti. Deja, jis nė per nago juodymą neprilygo šeimininko lipšnumui.

    “Viešbutis buvo netvarkingas, o patalynė, paklota ant lovos, — tikrai ne ką tik išskalbta, — prisimena Laima. — Miegojau įsisupusi į savo skarą. Visą naktį kasiausi, maniau, kad užsikrėčiau niežais. Rytą pirmuoju autobusu išvažiavau į kitą rajoną, išsinuomojau normalų kambarį ir gerą valandą stovėjau duše, kad nebesijausčiau it miegojusi kokioje purvinoje landynėje.”

    Nuo šiol ieškodama nakvynės svečioje šalyje Laima visada kruopščiai apžiūri siūlomus kambarius, o jų ieškodama vadovaujasi ne vietos gyventojų, bet vietos turizmo informacijos centrų rekomendacijomis.

    Neatrodyk lengvai prieinama

    Palaidinė su petnešėlėmis, mini sijonas ir lengvos basutės — juk vasara! Atvykus į kurortą šalia šiltos jūros taip ir norisi kuo daugiau drabužių nusimesti. Tačiau nepamiršk, kad ne tu, o aplinka, į kurią patekai, diktuoja, kaip turi rengtis.

    27 metų Rasa prieš kelerius metus vaikštinėjo po didįjį Stambulo turgų išsirengusi kaip ir dera karštą vasarą. Prie skvarbių vyrų žvilgsnių ji buvo pratusi jau Lietuvoje, tad pernelyg nekreipė dėmesio, jog į ją spokso kiekvienas turkas.

    Juolab kad buvo su dviem draugėmis — jautėsi drąsiai ir naršė prekyvietes, norėdama nusipirkti auskarus. Užsukusi į vieną nedidelę juvelyrinių dirbinių krautuvėlę, užsižiūrėjo į papuošalus ir nepastebėjo, kaip atitrūko nuo draugių — šios patraukė į šalia esančią parduotuvėlę.

    “Staiga išgirdau, kad užsitrenkė durys, — prisimena Rasa. — Kai atsigręžiau pasižiūrėti, šalia jau stovėjo tos krautuvėlės pardavėjas ir nieko nelaukęs paleido į darbą rankas — puolė mane grabinėti bei gniaužyti. Buvo šlykštu. Ėmiau rėkti, muisčiausi.

    Kažkaip pavyko ištrūkti iš jo glėbio, pribėgti prie durų ir greitai jas atrakinti — į gatvę šoviau spiegdama ne savo balsu. Prie manęs prišoko draugės ir visos trys išlėkėme iš turgaus kaip kulkos. Jeigu man nebūtų pavykę ištrūkti, tikriausiai būčiau buvus išprievartauta.”

    Kaip pastebi “Red24” kelionių saugumo ekspertai, moterys labai dažnai nukenčia dėl netinkamos aprangos. Vykstant į svetimą šalį tiesiog būtina pasidomėti, kokio drabužių etiketo joje laikomasi, kokios ten tradicijos, galop — kokia moters padėtis tenykštėje visuomenėje.

    Rasa vyko į Turkiją — musulmonišką kraštą, kuriame vietos moterims nebūtina dengti veido parandža, tačiau negalima apnuoginti kelių, pečių ir netgi alkūnių. Vyrai ten nepratę matyti šių kūno dalių, tad reaguoja į jas panašiai kaip daugelis europiečių, pamatę nuogas moters krūtis.

    Minimali apranga buliaus erzinimui raudona skraiste prilygsta, beje, ne tik musulmoniškuose kraštuose. Pavyzdžiui, daugelis Palangos J.Basanavičiaus gatve vasarą marširuojančių gražuolių kai kuriose ortodoksiškos Graikijos salose lengvai pelnytų kekšių statusą.

    Tad kur kas saugiau jausiesi, jei iš anksto žinosi, kokių drabužių pasiimti vykstant atostogauti: nebūtina rengtis kaip vietos moterims, tačiau patartina laikytis pagrindinių jų aprangos taisyklių. Be to, pravers šiek tiek pramokti vietos kalbą. Pati nustebsi išvydusi, kaip pasikeičia restorano ar viešbučio personalas, kai į juos kreipiesi, jiems atsakai ar bent jau padėkoji jų gimtąja kalba: tada gali tikėtis ir malonaus aptarnavimo, ir nuolaidų, ir netgi dovanų.

    Atsipalaiduodama jausk ribas

    “Dar niekad nebuvau tokia girta nuo vienos kokteilio taurės, — savo pasakojimą pradeda 25 metų Aušra. — Su pussesere atostogavome Maljorkos kurorte Magalufe. Be abejo, vakarais nebuvo jokio noro lindėti viešbutyje, kai aplink pilna klubų, barų ir kavinių.

    Vienoje jų susipažinome su dviem simpatiškais angliakalbiais vaikinais — šie pasiūlė vykti į geriausią kurorto naktinį klubą. Kodėl gi ne? Nė vienas iš jų nebuvo įtartinas, abu linksmi ir mandagūs. Tiesa, klubas, kurį jie taip rekomendavo, nebuvo itin ypatingas. Tačiau vaikinai išsklaidė visas mūsų abejones pavaišinę spalvingais ir nepaprastai skaniais kokteiliais.

    Neatsimenu, ar aš jį išgėriau visą — atsikvošėjau paryčiais kažkokiame bare: jo šeimininkas mus varė lauk, sakydamas, kad baras uždaromas. Baisiai skaudėjo galvą. Šalia buvo pusseserė — ji jautėsi dar blogiau.

    Nebuvo tik tų dviejų simpatukų, taip pat... visų pinigų. Akivaizdu: mus vaišino labai brangiais kokteiliais.”

    Laimė, Aušra ir jos pusseserė pasus bei kelionės dokumentus buvo palikusios viešbutyje. Tačiau pinigų teko skolintis iš turistinės kompanijos gidų ir likusias atostogų dienas leisti taupant kiekvieną centą.

    Aušros istorija tik dar kartą patvirtina taisyklę, kad negalima pasitikėti net pačiais simpatingiausiais vaikinais.

    Visko savo darbe matęs ir ne tik Lietuvos naktiniuose klubuose dirbęs barmenas Marius sako, kad kur kas gudriau elgiasi tos merginos, kurios pačios baruose užsako kokteilių ir netingi pažiūrėti, kaip barmenas juos ruošia. Nesunku sumaišyti kokteilį, nuo kurio greitai apgirsi, arba gėrimą “pagardinti” klofelinu.

    Taip pat rekomenduojama kokteilius nuolat laikyti rankoje. Arba dar geriau — pirkti juos buteliukais: į juos kur kas sunkiau pripilti miltelių arba lašelių.

    Galima sakyti, kad Aušrai su pussesere pasisekė — jos neteko tik pinigų. Nors galėjo ir jų dalį išsaugoti, jei būtų pasiėmusios ne visus, o tik tiek, kiek planavo tą vakarą išleisti. Likusią sumą galėjo palikti viešbutyje — juk aukštesnės klasės (kartais — net ir dviejų žvaigždučių) viešbučių kambariuose yra nedideli seifai, kuriuos galima išsinuomoti už papildomą mokestį.

    Būtų dar blogiau, jei merginos kartu su pinigais būtų netekusios pasų ir kelionės dokumentų, todėl visada patartina atskirai lagamine turėti šių dokumentų kopijas, o vieną paso kopiją palikti net namie — kad namiškiai galėtų ją išsiųsti faksu, jeigu staiga pasą pamestum ar jį kas pavogtų. Be to, vykdama į kitą šalį būtinai pasidomėk jos kriminogenine situacija.

    Pavyzdžiui, Roma garsėja savo “angelais” — taip romiečiai vadina kišenvagius, o San Paule gerą fotoaparatą, vaizdo kamerą ar mobilųjį telefoną gali išplėšti tiesiog iš rankų. Tos, kurios kaip šarkos apsikarsto brangiais papuošalais, visame pasaulyje yra potencialios sukčių aukos.

    Nekeliauk viena

    Nelinksmų nuotykių ieškotojos — taip “Red24” kelionių saugumo ekspertai vadina merginas, kurios atostogauti važiuoja vienos. Dabar Londone gyvenanti 23 metų Akvilė studijuodama susirado draugų visame pasaulyje ir dažnai važiuodavo pas juos paviešėti. Kartą jai teko nakvoti Romoje, kitą rytą traukiniu ji turėjo keliauti gilyn į Italiją.

    Mergina išsirinko vieną pigiausių viešbučių Romos priemestyje.

    “Svečius registruojantis vaikinas nebuvo toks, kuriuo būtų galima pasitikėti, bet buvau tokia nuvargus, kad nekreipiau į tai dėmesio, — pasakoja Akvilė. — Pasiėmusi raktą pakilau į antrame aukšte esantį kambarį. Jo durų spyna buvo visiškai išklerusi, matyt, ne kartą laužta, todėl įėjusi į kambarį duris užrėmiau kėde, nusimečiau drabužius ir kritau į lovą.”

    Penktą ryto ji pabudo nuo trenksmo — per visą kambarį skrido duris rėmusi kėdė. Kambaryje stovėjo gerokai apkaušęs vaikinas iš registratūros. Jis pasisiūlė padaryti Akvilei masažą.

    “Aš pradėjau taip spiegti, kad turbūt pabudo ne tik kaimynai, bet ir visas kvartalas, — pasakoja ji. — Persigandęs masažuotojas movė lauk iš kambario, aš puoliau rengtis ir krautis daiktų — daugiau nė akimirkos nenorėjau likti tame viešbutyje.”

    Akvilė su siaubu balse svarsto, kas jai galėjo nutikti tuo atveju, jei nebūtų durų užrėmusi kėde. Po to įvykio ji internetu (www.goplanetgo.co.uk) įsigijo ant durų klijuojamą skambutį — šis suveikia ir pradeda cypti 100 decibelų garsu, vos tik kas nors praveria duris. Tokioms vienišoms keliautojoms kaip Akvilė rekomenduojama vengti kambarių pirmajame aukšte, nesinešioti ir, pavyzdžiui, ant pietų stalo nepalikti kambario rakto taip, kad jo numerį galėtų pamatyti bet kuris praeivis.

    Vis dėlto geriausia keliauti ne vienai. Ir dėl to, kad drąsiau, ir dėl to, kad dvi galvos — geriau nei viena. Jei vienos budrumas išgaruos, didelė tikimybė, jog jo nepraras kita. Nors... Skaityk iš pradžių!

    Pailsėjusi ir sveika

    Kelionės į užsienį draudimas — būtinas. Tačiau jis garantuoja tik gydymą ligos atveju, nuo pačių ligų nesaugo. Tad prieš vykdama pasirūpink, kad grįžtum sveika.

    • Išsirinkusi kelionės tikslą, sužinok, nuo ko turi pasiskiepyti. Vykstant į daugelį Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių kai kurie skiepai yra privalomi. Atkreipk dėmesį ir į medikų rekomendacijas: pavyzdžiui, dabar net vykstant į Pietų Europos šalis rekomenduojama skiepytis nuo hepatito B.

    • Pasidomėk šalies, į kurią važiuoji, kulinarinėmis tradicijomis. Gal esi alergiška žemės riešutams, o vyksti ten, kur dauguma patiekalų ruošiami su žemės riešutų aliejumi.

    • Šiltuose kraštuose nevalgyk gatvėje ruošiamo maisto — karštyje jis labai greitai genda. Be to, kad ir kur būtum, rūpinkis higiena, prieš valgį visada kruopščiai plauk rankas.

    • Nepersivalgyk! Taip dažnai nutinka, kai pernelyg ilgai stoviniuoji prie gausiai nukrautų švediškų stalų viešbučiuose. Nori paragauti visko ir prisikemši tiek, kad ne tik poilsis — ir gyvenimas tampa nebe mielas.

    • Neišvažiuok be kelioninės vaistinėlės. Medikų teigimu, joje privalo būti vaistų nuo skausmo, nuo viduriavimo, nuo vidurių užkietėjimo, taip pat tepalo tinstančioms kojoms.

    • Saugok akis ir odą nuo pragaištingų saulės spindulių — geros kokybės, išties ultravioletinius spindulius sulaikantys, saulės akiniai ir nuo įdegio saugančios kosmetikos priemonės yra būtinybė.

    Dar vienas patarimas, jei mėgsti vartytis prieš saulę: pajutusi, kad tave ištiko karščio smūgis, neprausk veido šaltu vandeniu — gali ištikti insultas. Tokiu atveju geriau šaltą, bet ne ledinį vandenį pilti ant kojų.