Neįprastas svetimos šalies klimatas ir prastos sanitarinės sąlygos neretai tampa sunkių užkrečiamųjų ligų priežastimi. Dar prieš kraudamiesi kelionės lagaminą ir rūpindamiesi sveikatos draudimu pasidomėkite, kokios ligos gali sugadinti atostogas ir kaip jų būtų galima išvengti.

Privalomi du skiepai

„Viena pagrindinių apsaugos priemonių nuo užkrečiamųjų ligų yra skiepai. Nuo vienų ligų jie yra privalomi, nuo kitų – rekomenduojami, nuo trečių – rekomenduojami atsižvelgus į riziką, jei keliaujama dažnai ar ilgam laikui, į kaimo vietovę, padidėjus sergamumui“, – aiškino Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Konsultacijų ir diagnostikos skyriaus vedėja Virginija Mačionienė.

Keliautojams, susiruošusiems į Saudo Arabiją, privaloma pasiskiepyti nuo geltonojo drugio. Tačiau nuo šios ligos reikėtų pasiskiepyti ir vykstant į Argentinos Misioneso provinciją, kuri ribojasi su Paragvajumi ir Brazilija. Dabar ten siaučia geltonojo drugio epidemija. Geltonasis drugys – itin pavojinga infekcinė liga. Ja užsikrečiama ne tik atogrąžų miškuose, bet ir miestuose bei kaimuose. Šios ligos sukėlėjus platina uodai. Ligos pradžia primena gripą, vėliau simptomai darosi panašūs į virškinamojo trakto susirgimus.

Meningokokinė infekcija – liga, nuo kurios privaloma skiepytis turistams, vykstantiems į Saudo Arabiją.

„Nors privalomi skiepai tėra du, vykstantiems į Afrikos, Pietų Amerikos ir Azijos šalis patartina pasiskiepyti nuo hepatito A, geltonojo drugio, vidurių šiltinės“, – aiškino gydytoja V. Mačionienė.

Buvo įkalintos oro uoste

Privalomuosius skiepijimus kasmet nustato Tarptautinės sveikatos taisyklės. Visi atlikti skiepai turi būti nurodyti Tarptautiniame skiepijimų sertifikate, vadinamame skiepų pasu.

Yra šalių, kurių oro uostuose nepateikus Tarptautinio skiepijimų sertifikato negalima net iš lėktuvo išlipti. Prieš dvejus metus Pietų Amerikos pakrantėje esančios Prancūzijos kolonijos Gvianos sostinėje Kajene buvo sulaikyta Lietuvos moterų krepšinio rinktinė, vykusi į pasaulio čempionatą Brazilijoje. Krepšininkės, Kajene atsidūrusios dėl oro bendrovių kaltės, nebuvo pasiskiepijusios nuo geltonojo drugio, nes vykstant į Braziliją tai nebuvo privaloma. Kajene rinktinei buvo paskirtas trijų dienų karantinas.

Apsaugo kelerius metus

Kas norėtų praleisti atostogas oro uoste?! Keliautojams svarbu žinoti ne tik tai, nuo kokios ligos reikia pasiskiepyti, bet ir atlikti tai laiku. Pasiskiepijus organizmas atsparumą ligai įgauna tik po tam tikro laiko. Šis laikotarpis priklauso nuo ligos, privalomų skiepų skaičiaus ir kitų aplinkybių. Imunitetas ligai susidaro ne anksčiau kaip per dvi savaites, todėl skiepytis reikia ne tuomet, kai lagaminai jau sukrauti, o gerokai anksčiau.

Skiepų negalima atidėlioti, jei kartu keliaus vaikai. Jei mažyliui peršti gerklę, jis sloguoja, kosi ar jį kankina kiti negalavimai, skiepyti negalima, nes dėl vakcinos dar labiau pablogės sveikatos būklė ir atostogas teks atidėti.

Skiepytis rekomenduojama likus keliems mėnesiams iki kelionės. Vienų skiepų apsauga galioja kelerius metus, kitų – kelis dešimtmečius.

Reikia gerti vaistus

Pasiskiepiję keliautojai gali būti ramūs, kad nesusirgs pavojingomis užkrečiamomis ligomis, tačiau nuo maliarijos skiepai neapsaugo.

Maliariją platina uodai. Ši liga paplitusi Pietų Amerikoje, Meksikoje, Centrinėje Afrikoje, Indijoje. Vakcinos nuo jos nėra, todėl būtina gerti vaistus. Vaistai yra skirtingi, nelygu ligos sukėlėjo tipas. Vienus reikia pradėti gerti prieš kelionę, per ją ir grįžus, kitus – vieną dieną prieš įvažiuojant į šalį.

„Neretai vaistai sukelia pašalinį poveikį. Jį pajutę keliautojai pasijunta blogai ir nutaria vaistų nebegerti, o tai pražūtinga. Geriau ištverti pykinimą, galvos svaigimą ir kitus negalavimus, nei susirgti maliarija“, – patarė gydytoja infektologė V.Mačionienė.