Valgyti – tik į restoraną

Niujorkiečiai – atviri ir smalsūs žmonės, todėl, pasipuošusi „musės“ akiniais, jiems atrodysite panašesnė į pašalinių dėmesio vengiančią Holivudo žvaigždę, o ne į pakvaišėlę.

O įžymybių Niujorke galite sutikti ne tik madinguose restoranuose, bet ir užsukę į tinklo „Starbucks“ kavinukę nusipirkti kavos išsinešti. Nėra ko stebėtis, juk Manhatanas – pasaulio pramogų verslo ir finansų centras. Čia beveik kiekvieną dieną vyksta tai, apie ką rašo viso pasaulio žiniasklaida.

Kai kurie niujorkiečiai, švelniai tariant, apsėsti įžymybių manijos. Populiaraus Niujorko blogo www.gawker.com skaitytojai kiekvieną dieną gali pranešti, kurioje miesto vietoje pamatė kokią nors Holivudo aktorę, muzikantą ar tiesiog „už nieką garsią“ žvaigždutę.

Beje, šiame mieste yra ir daugybė muziejų, teatrų, viešbučių, restoranų... Niujorkiečiai dievina valgyti restoranuose. Russas Parsonsas, knygos apie kulinariją autorius ir laikraščio „Los Angeles Times“ žurnalistas, ironizuoja: „Niujorke svarbiausia yra restoranai, mat žmonės negamina, nes neturi virtuvių, o tie, kurie turi, seniai pavertė jas batų spintomis.“

Iš tikrųjų Niujorko nekilnojamojo turto ir nuomos kainos tokios didelės, kad ir gana gerai uždirbantys žmonės gali leisti sau išsinuomoti tik mažytę studiją... Gal todėl valgymo restoranuose tradicija Niujorke tokia sena. Kaip kad savaitgaliais čia populiarūs vėlyvi pusryčiai, vadinamieji brunch.

Vėlyvi pusryčiai

Kaip galima spėti, vėlyvi pusryčiai – tai pusryčių (angl. „breakfast“) ir pietų („lunch“) mišinys. Maistas gali būti ir iš pusryčių, ir iš pietų asortimento. Niujorke brunch – tai tiesiog gerokai vėliau: iki 14–15 val., šeštadieniais ir sekmadieniais paprastai valgomi pusryčių patiekalai. Pusryčiai niujorkiečiams iki vėlyvos popietės gali užsitęsti tikriausiai todėl, kad dažnai riebus maistas yra puikus „vaistas“ atsigauti po praėjusios nakties vakarėlio. O Niujorko naktinis gyvenimas, ne paslaptis, yra nepakartojamas...

Viena geriausių brunch vietų – paryžietiško tipo restoranas „Pastis“ madingame Meatpacking rajone. Prisipažinsiu, ten, kaskart atvykusi į Niujorką, sekmadieniais traukiu ir aš. Šis rajonas – buvęs gyvulių skerdimo ir mėsos pakavimo centras. Tačiau paskutiniais dešimtmečiais jis tapo viena madingiausių ir brangiausių Niujorko vietų, dabar čia – daug garsių dizainerių drabužių parduotuvių, restoranų, dramatiškumu dvelkiančių naktinių klubų. Paradoksalu, bet rytais vis dar galima pamatyti pro pasaulinio garso dizainerių parduotuves pravažiuojančių mėsą į kavines ir parduotuves išvežiojančių automobilių...

Savaitgaliais „Pastis“ gausu žmonių. Šią vietą labai mėgsta madingi niujorkiečiai ir trumpam atvykę europiečiai, todėl užsisakykite staliuką iš anksto. Jei to nepadarėte, užsukite ir įrašykite savo vardą laukiamųjų sąraše (angl. „waiting list“). Po gero pusvalandžio ar valandos staliuką gausite ir jūs. Maistas „Pastis“ paprastas, bet galbūt todėl ten ir norisi grįžti. Be klasikinių prancūzų virtuvės patiekalų, tarkim, svogūnų sriubos ar karšto sumuštinio su sūriu ir kumpiu (pranc. „croque-monsieur“), restorane siūloma ir vėlyvųjų pusryčių patiekalų.

Amerikietiški turi labai daug bendra su angliškais: kiaušiniai, skrudintas kumpis, kiaulienos dešrelės, keptos pupelės (angl. „baked beans“), keptuvėje pakepintos bulvės, blynai, vafliai. Vėlyvų pusryčių metu geriama kava ar sultys, nevengiama ir alkoholio. Klasikiniai gėrimai: kokteiliai „Mimosa“ (šampanas ar putojantis baltasis vynas ir apelsinų sultys), „Bellini“ (putojantis italų vynas „Prosecco“ ir persikų tyrelė – itin subtilus derinys) ar tiesiog taurė šampano...

Restoranas „Pastis“ – puiki vieta ne tik pavalgyti, bet ir paganyti akis. Beje, pamatę čia užsukusią personą su aviatoriaus stiliaus akiniais, nebūkite tikri, kad išvydote besislapstančią įžymybę. Galbūt tas žmogelis slepia savo milžinišką ego, o gal tiesiog po praėjusios nakties pasilinksminimo ištinusius paakius?

Restoranų gausybės ragas

Sakoma, kad, jei norėsite apsilankyti visuose „didžiajame obuolyje“ – taip dar vadinamas Niujorkas – esančiuose restoranuose ir darysite tai kasdien, neužteks gyvenimo. Ypač populiarios italų ir japonų virtuvės. Niujorkas tikriausiai yra vienintelis miestas pasaulyje, kuriame italų restoranai gali lygiuotis su esančiais jų tėvynėje. Mat XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje čia atvažiavę italai itin išplėtojo maitinimosi įstaigų verslą.

Garsaus amerikiečio šefo įkurtas romietiškų patiekalų restoranėlis (it. „trattoria“) „Lupa“ drąsiai prilygsta esantiems Romoje. Sunku patikėti, bet tradiciniai spagečiai su sūriu ir pipirais (it. „cacio e pepe“) čia yra tokie pat gardūs, kaip ir bet kurioje Italijos sostinės užeigoje.

Galbūt šios šalies virtuvė Niujorke populiari ir todėl, kad yra labai paprasta. Mat dauguma italų patiekalų (tarp jų ir minėti makaronai) kilę iš vargšų virtuvės (it. „la cucina povera“). Jiems paruošti nereikia nei įmantrių komponentų, nei daug laiko. Pavyzdžiui, „cacio e pepe“ reikia spagečių, sūrio „Pecorino Romano“, druskos ir pipirų. Karšti nepervirti (it. „al dente“) spagečiai sumaišomi su sūrio ir pipirų mišiniu. Kai sūris išsilydo, lieka ragauti...

Niujorkas – ir kelių geriausių japonų restoranų pasaulyje namai. Labai daug šiame didmiestyje ir sušių užeigėlių, maistas jose – net paprasčiausiose – itin kokybiškas, žuvys niekada neužsistovi. O štai restoranas „Masa“ dangoraižių komplekse „Time Warner Center“ pakelia japonų virtuvę į visai kitą lygį.

Daugelis jį laiko pačiu geriausiu japonų restoranu ne gimtinėje. Beje, šis malonumas atsieina nepigiai...

Privalomas patiekalų kompleksas kainuoja 400 JAV dolerių (fiksuota suma, angl. „prix fixe“) vienam žmogui. Dėl to, kad kasdien iš Japonijos atplukdomos aukščiausios kokybės žuvys ir kad gamina garsus šefas Masayoshi Takayama.

Tačiau jei manote, kad mokėti už žalias žuvis 400 JAV dolerių per brangu, užsukite į šalia šio restorano įsikūrusį, mano nuomone, ne prastesnį, bet pigesnį jo „brolį“ „Bar Masa“. Čia žuvys tokios pat kokybiškos, o kaina dviem žmonėms – 200 JAV dolerių. Jei laikote save sušių žinovu, „Masa“ brangenybes tikrai įvertinsite...

Ne vegetarams

Ar prisimenate, kaip filme „Ir velnias dėvi Prada“ aktorės Meryl Streep personažės asistentė skuba į kepsnių restoraną (angl. „steakhouse“) „Smith§Wollensky“ parnešti pietų savo bosei? Niekam ne paslaptis, kad amerikietiškojo „Vogue“ sniego karalienė Anna Wintour mėgsta gerą jautienos kepsnį. Ir būtinai su krauju! Gal nevengiantieji mėsos turi medžiotojo instinktų?

Turbūt geriau atsakytų antropologai, aš tik galiu patvirtinti, kad, jei norite pajusti tikrą Amerikos ir Niujorko dvasią, būtinai turite užsukti nors į vieną „didžiajame obuolyje“ esantį kepsnių restoraną. Juose siūloma jautiena ypatinga tuo, kad prieš tai yra džiovinama. Aukščiausios rūšies mėsos pjautainiai pakabinami šaldytuvuose ir laikomi 1–3 savaites. Taip išgaruoja dalis skysčių ir jautiena pasidaro minkštesnė. Tai atsieina nepigiai, juk mėsa praranda 20 proc. svorio, o dar kiek kainuoja ją laikyti.

Tokios jautienos kepsniai siūlomi tik brangesniuose „steakhouse“. Įsiminkite vieną seniausių ir kritikų vienu geriausių Niujorke išrinktą „Peter Luger Steakhouse“. Beje, jis – ne Manhatane, o Brukline, todėl jums teks važiuoti taksi. Šio restorano vieta iš pirmo žvilgsnio neatrodo labai prašmatni, tačiau jį itin mėgsta „svarbūs Manhatano asmenys“.

Kuo gi ypatingi amerikietiški kepsniai? Vidus – minkštas, viršus –labai apskrudęs. Paprastai jie valgomi su keptomis bulvėmis ir virtais špinatais su grietinėlės padažu. O pirmieji patiekalai kepsnių restoranuose dažniausi siūlomi tokie: milžiniškų pomidorų riekelės su stambiai pjaustytais svogūnais ir mėlynųjų pelėsių sūrio padažu bei jūrų gėrybės – austrės, krevečių kokteilis (taip vadinamas patiekalas iš virtų lukštentų krevečių su pomidorų ir krienų padažu).

Garsioji Magnolijos paslaptis...

Vis dėlto jei esate tikri gurmanai ir net po tokių „vyriškų“ pietų norite ko nors saldaus, keliaukite į Manhataną, West Village rajoną. Ant Bleecker gatvės kampo įsikūrusioje mažoje kepyklėlėje „The Magnolia Bakery“ – geriausi Niujorke pyragaičiai „cupcakes“. Jie nedideli, įvairaus skonio, puodelio formos, aptepti kremo glazūra. Šie saldėsiai tokie mėgstami, kad eilė prie jų nusidriekia net iki gatvės. „Cupcakes“ populiarumą liudija ir tai, kad jų kiekvienas pirkėjas turi teisę įsigyti ne daugiau nei 12.

Kepyklėlė „The Magnolia Bakery“, kaip ir viskas Niujorke, įėjo į kino istoriją. Silpnybės čia siūlomiems pyragėliams neslėpė net serialo „Seksas ir miestas“ herojės Carrie ir Miranda. Beje, vieniems kreminiai gardėsiai gali atrodyti dieviški, kitiems – net banalaus skonio, bet… atsikąsdami jo, atsikandate ir dalelę Niujorko.

Daugiau - spausdintiniame „Moters“ žurnale.