Matyti, kad naujasis kelionių sezonas prasidės visu mėnesiu anksčiau nei įprasta.

Panevėžio apskrities turizmo informacijos centro (PATIC) direktorė Daiva Tankūnaitė tvirtina, kad iki šiol klientus reikėdavo prisivilioti, o dabar, kai jų gerokai padaugėjo, tenka sukti galvą, ką žmonėms įdomaus pasiūlyti.

D. Tankūnaitę nustebino ir pradžiugino ne tik netikėtas panevėžiečių noras keliauti, bet ir tai, kad naujai pastatytame sporto klube „Impuls“ pilna senjorų, po darbo su vaikais sportuojančių verslininkų, kad žmonės vis dažniau grupėmis važiuoja į Rygą pasiklausyti operos.

Vadinasi, panevėžiečiams nebesinori savaitgalių leisti namie. „Žmonės jau dabar prašo kelionių katalogų, nors poilsiauti veikiausiai skris tik birželį ar liepą. Jie ima suvokti, kad poilsį reikia planuoti iš anksto. Dirbdamas turizmo srityje, gali manyti, kad dirbi su žmogaus svajone“, – pažymi D.Tankūnaitė.

Akivaizdu, kad šiemet teks planuoti ir naujų turistinių maršrutų po šalį. Netrukus turėtų pasirodyti Petro Juknevičiaus parengta knygelė „Kur tas kelelis pilkas“. Joje bus pateikta 17 kelionių maršrutų iš Panevėžio po Lietuvą. Tačiau dauguma mėgstančiųjų keliauti jau yra buvę ir Grūto parke, ir Nidoje, ir kitose labiausiai turistų lankomose šalies vietose, todėl atėjo laikas pasiūlyti ką nors naujo.

Latviams – įdomūs

PATIC norintiesiems keliauti nemokamai dalija naujus lankstinukus „Pilys ir piliakalniai Panevėžio apskrityje“. Tūkstančio egzempliorių tiražu yra išleista kompaktinė plokštelė apie Panevėžio apskritį – lietuvių ir anglų kalbomis pristatomos lankytinos vietos.

Pasak D. Tankūnaitės, pasaulinės turizmo organizacijos pastaruoju metu kalba apie tai, kad šiuolaikinis žmogus turėtų išmokti rinktis lėtą turizmą – kaip ir negreit paruošiamą maistą. Pati pašnekovė daugeliui patartų ne važiuoti kasmet į Tunisą ar Turkiją, bet patiems susikurti svajonę ir ją stengtis įgyvendinti.

TIC vadovė padžiaugė, kad pernai pirmą kartą buvo organizuotas Baltijos kelionių maratonas, kuriame vieną iš prizų, aplankęs 10 į maratoną įtrauktų objektų, laimėjo rokiškėnas verslininkas. Tarp 12 pernykščių objektų Lietuvoje (maratone dalyvavo po 12 Lietuvos, Latvijos ir Estijos turizmo objektų, kuriuos, gavus specialius pasus, buvo galima aplankyti su 50 proc. nuolaida) buvo Biržų pilis ir Rokiškio dvaras.

Šiemet tikimasi, kad į keliauti skatinantį kelionių maratoną organizatoriai įtrauks ir mūsų rajone esantį Pašilių stumbryną.

Siūlo dovanoti pramogą

Aiškėjant, kad Lietuva vis labiau domisi užsieniečiai, reikia suprasti: jiems kada nors bus įdomus ne tik pajūris, Vilnius, Kaunas, bet ir Rokiškio dvaras, siaurukas ir kt. Mes, anot turizmo centro vadovės, neturime Eifelio bokšto, Tauerio tvirtovės ar kitų visame pasaulyje garsių vietų, todėl nustebinti turistus lietuviams nelengva.

Tačiau dėl to, kas yra įdomiau, galima ginčytis. Tam, kad žmogus išsivežtų gerą nuotaiką, geras emocijas, jis turi iš kelionių organizatorių visada sulaukti teigiamo atsakymo.

D. Tankūnaitė spėja, kad savaitgalio keliones Lietuvoje veikiausiai rinksis ir lietuviai. Jau dabar pasirengta įgyvendinti sumanymą pasiūlyti moterims pramogą pačiame Panevėžyje. Į vieną bus sujungta Kraštotyros muziejaus edukacinė programa „Veltinis“ ir kitos.

Manoma, kad būtų puiki pramoga grupei žmonių suteikus galimybę patiems pasidaryti iš veltinio segę, pereiti Laisvės aikšte, Senvage, kad pamatytų puikias skulptorių simpoziume sukurtas skulptūras. Kelionę siūloma baigti vyno degustacija ir koncertu.

Kadangi žmonės vis dažniau vieni kitiems dovanoja emocijas, PATIC yra pasirengęs pasiūlyti ir pramogų dovanų čekius, sakykime, jaunavedžiams, norintiems praleisti laiką tik dviese.

D. Tankūnaitė atskleidė: yra sodyba, į kurią nuvykus apima jausmas, kad žemė baigiasi ten, kur šalia ežeras, kur pro žiūronus gali tam tikru laiku matyti, kaip medyje peri sakalai. Nuotakai galima pažadėti būrimo seansą, vakare – romantišką vakarienę.

Trūksta gidų

Pasirenkant naujus maršrutus susiduriama su nemaža problema: trūksta gidų ir tinkamų autobusų vairuotojų.

Praėjusią vasarą, pasak D. Tankūnaitės, kai kurių firmų transporto paslaugų teko atsisakyti vien dėl netinkamos vairuotojų išvaizdos ir nemandagaus bendravimo su klientais. Būta ir tokio atvejo, kai gidui paprašius vairuotojo žvilgtelėti į kelio ženklus prie šviesoforo, šis atsakęs, kad vienu metu negali matyti ir to, ir ano.

Direktorė pabrėžė, kad apskrityje įsikūrus naujoms paslaugų firmoms, turinčioms ką pasiūlyti, jų vadovai turėtų informuoti apie save. Juk gyvenimui sparčiai kintant, kartais apie gerą paslaugą be reklamos sužinoti neįmanoma.

Pernai PATIC projektas, per kurį norėta pritraukti lėšų gidų kursams organizuoti, negavo finansavimo, tačiau šios minties atsisakyti neketinama. Gidų trūkumas, D. Tankūnaitės įsitikinimu, Lietuvoje yra didelė problema. Jų nerengia nė viena aukštoji mokykla, o mokėti po kelis šimtus litų už kursus lietuviai kažkodėl negaili tik norėdami įsigyti vairuotojo pažymėjimą.

Tie, kurie tokius kursus baigia, dažniausiai užverbuojami į keliones užsienyje. Įtakos turi ir tai, kad gidų darbas sezoninis. Tačiau pašnekovė tiki, kad ekskursijų vadovų kursus vis dėlto pavyks organizuoti, nes klientams reikalingi kompetentingi specialistai.

Autobusais keliauja moterys

Patirtis, pasak TIC vadovės, rodo, kad centras turi nuolatinių klientų. Nauja, kad į keliones šeimos ima vežtis jau ir kūdikius, to anksčiau nebuvo.

Klientus D. Tankūnaitė sako galinti suskirstyti į kelias grupes. Autobusais, anot jos, paprastai į keliones važiuoja moterys su draugėmis arba retai – jaunavedžiai. Vyrų dalis tokiose kelionėse sudaro tik 10 proc., nes jie vengia nepatogios nakvynės autobuse.

Skrydžius paprastai renkasi šeimos arba poros. Net yra kolektyvų, kurių nariai šeimomis skrenda poilsiauti ir nesusipyksta. Vykti į poilsines keliones po vieną pašnekovė nepataria.

Dar viena grupė keliautojų yra tos šeimos, kuriose maršrutus sudėlioja vaikai. Stebėtina, kad atžalos nezirzia, bet parodo didelę ištvermę ir kantrybę. Jei reikia įveikti kliūtis, jie eina iki paskutinės vėliavėlės.

Kadangi po Lietuvą iki šiol labiausiai buvo linkę keliauti senjorai – vieni arba su anūkais, ir lietuvės su užsieniečiais, tikimasi, kad situacija ir šiemet bus panaši.