Dėl to į nepatogią padėtį pakliuvo vilnietė Gražina, pas kurią pasisvečiuoti prieš Naujuosius atvyko draugė iš Šveicarijos. Viešnia norėjo gido lydima aplankyti Vilniaus Senamiestį, tačiau Gražinai paskambinus į Vilniaus turizmo informacijos centrą, buvo atsakyta, kad reguliarios ekskursijos žiemą nevykdomos.

Vilnietei buvo pasiūlyta užsisakyti gidą individualiai ekskursijai, kuri būtų surengta kokią kitą dieną. "Norėjau draugę nustebinti ekskursija būtent tą dieną, todėl siūlomi variantai manęs netenkino. Juolab vienam žmogui samdyti gidą kainuoja brangiai", - sakė moteris.

"Prieš draugę buvo nepatogu. Vilnius - europietiškas miestas, tačiau, pasirodo, turi bėdų su ekskursijomis", - teigė Gražina, kuri svečiavosi ne viename Europos mieste ir su panašia problema niekur nesusidūrė.

Sostinės turizmo ir informacijos centro atstovai "15min" teigė, kad tą pačią dieną, kai kreipiasi turistai, sunku suorganizuoti ekskursiją po Vilnių.

"Žiemą dėl mažesnio turistų antplūdžio reguliarių ekskursijų nevykdome. Staigiai surasti gidą yra neįmanoma. Natūralu, kad tą pačią dieną nieko konkretaus negalėjome pasiūlyti. Jeigu susidaro turistų grupelė, tuomet gidą samdome", - "15min" teigė turizmo centro informacijos specialistė Alma Vilčinskaitė.

Dviejų valandų ekskursija, kurioje gali dalyvauti nuo vieno iki 5 asmenų, turizmo informacijos centre kainuoja 160 litų.

Ekskursijas po sostinės Senamiestį siūlančios įmonės "Senamiesčio gidas" direktorius Reginaldas Teišerskis pripažino, kad užsieniečiams trūksta informacijos apie žiemą organizuojamas ekskursijas.

"Turistai netyčia užklydę prie Katedros, kur stovi mūsų autobusiukas, sužino, kad galima ir šaltu laikotarpiu pasigrožėti Lietuvos sostinės grožybėmis. Nors Informacijos centre jie tikina gaunantys neigiamą atsakymą dėl ekskursijų", - teigė R.Teišerskis.

Kasdien "Senamiesčio gido" autobusiukas nustatytomis valandomis - 10 ir 15 val. - laukia turistų prie Katedros esančioje aikštelėje. Pustrečios valandos trunkanti ekskursija autobusiuku po Senamiestį, išlipant, pavyzdžiui, prie Šv.Petro ir Povilo bažnyčios bei dar keliose vietose, vienam asmeniui kainuoja 65 litus.

Jeigu žmonių susirenka nedaug - vienas arba du - tuomet jiems kiekvienam tenka mokėti po 95 litus.

Norint porą valandų su anglakalbiu gidu pasivaikščioti pėsčiomis po Vilnių tektų pakloti apie 150 litų. Netradicinių kalbų gidams, tokių kaip japonų, kišenę tektų patuštinti 300 litų ir daugiau.

Pasak turizmo įmonės atstovų, dažniausiai pavienes ekskursijas renkasi skandinavai - norvegai, suomiai, o per Kalėdas ir Naujuosius metus dažnai priguža turistų iš Rusijos.

"Per pirmas šešias Naujųjų metų dienas turėjome 30 ekskursijų, iš kurių du trečdaliai buvo skirtos rusų turistams", - sakė R.Teišerskis.

Jis pabrėžė, kad tarp lenkų pavienės ekskursijos - nepopuliarios, jie dažniausiai atvyksta turistinėmis grupėmis su autobusais.

R.Teišerskis priekaištavo ir sostinės savivaldybei, kuri įmonei neleidžia prie Katedros ir Rotušės įsirengti stovelių, kurie informuotų apie galimas ekskursijas.

"Mes kasmet aptarnaujame apie 7-10 tūkst. klientų, argi nesame solidi įmonė. Nesuprantu, kodėl jie neleidžia mums įsirengti tų stovelių. Laimei, žiemą bent jau lieka "Autobusų parkui" priklausantys geltoni stovai prie Katedros, kurie informuoja apie keliones atviru autobusu. Žiemą jos nevyksta, tačiau užsieniečiai atkreipę dėmesį į minėtus stovus, pamato šalia stovintį mūsų autobusiuką", - guodėsi "Senamiesčio gido" direktorius.

"Senamiesčio gidui" neigiamą atsakymą dėl stovelių pasirašęs sostinės savivaldybės Miesto plėtros departamento skyriaus laikinasis direktorius Aurelijus Stapulionis "15min" sprendimo motyvus paaiškino trumpai: "Taip nusprendė komisija."