Lietuviai taip pat, berods, tai suprato ir, jau atsikandę pietietiškų malonumų, taip toli nebesižvalgo. Latvija – naujai atrastas kraštas, kuris daugeliui lietuvių yra labai artimas, nors dar iki galo neištirtas.

Istorija

Latvijos istorija – nepaprastai įdomi, ypač kai gali gyvai pamatyti jos palikimą. Latvijoje pilių, jų liekanų ir juose įrengtų muziejų – galybė.

Rytinėje Latvijos dalyje atrasite įvairiais laikotarpiais statytų pilių nuo, pavyzdžiui, XII a. statytų Koknesės pilies ar buvusių žiemgalių palikimo Duogelės pilies griuvėsių iki XIX a. pastatytos Krustpilio, tuomet buvusio vienu puošniausių Latvijoje.

Turistus itin traukia Cėsio, laikomo Vidžemio turizmo centru, viduramžių pilis ir bažnyčia, taip pat pajūrio kurorte Ventspilyje esanti Livonijos ordino pastatyta pilis, kurios muziejuje įrengta moderniausia Baltijos šalyse skaitmeninė ekspozicijų sistema.

Gamta

Tiems, kas dvasios peno semiasi iš gamtos, mėgsta ramybę, patartina aplankyti Latvijos nacionalinių parkų vertybes: pasigrožėti jūra nuo stataus 20 m aukščio Jūrkalnės kranto, pamatyti ilgiausią Baltijos šalyse (249 m) Ventos upės krioklį, baidarėmis plaukti Gaujos senvage ir pasigrožėti unikaliu upės pakrantės peizažu, gausiu skardžių, olų ir urvų.

Gaujos nacionaliniame parke sudaryta nemažai dviračių maršrutų, kurių populiariausias – nuo Valmieros link Cėsio – juo važiuojant galima aplankyti vaizdingiausius gamtos kampelius bei mažus senuosius Latvijos miestukus, pamatyti laukinių žvėrių.

Atrakcionai, kurortai

Pats populiariausias, žinomiausias – Jūrmaloje esantis vandens parkas „Livu akvaparks“, kuriame atvažiavusysis gali praleisti visą dieną ir mėgautis įvairų skonį tenkinančiomis vandens procedūromis. Čia, beje, nuolat rengiamos „Lietuvių dienos“, kai mūsų kraštiečiams taikomos ypatingos nuolaidos.

Vasarą turistus traukia didieji Latvijos kurortai – Ventspilis, kur sau vietą randa ir banglentininkai bei nudistai, minėtoji Jūrmala, turinti beveik du šimtus metų puoselėtas turizmo bei poilsio tradicijas, nedidelis pajūrio miestelis Papė, įdomus savo gamtovaizdžiu. Mėgstantiesiems maudynes ir aktyvų poilsį verta apsistoti prie Ciecerės ežero, kur siūloma rinktis įvairias vandens sporto rūšis, pajodinėti žirgais, atsipalaiduoti sporto aikštelėse.

Ryga

Ir istorijos atgarsiai, ir pramogos, ir gamtos „perliukai“ – visa tai susitelkę Latvijos sostinėje ir aplink ją esančiuose regionuose. Šioje Latvijos dalyje apsilanko daugiausia turistų. Itin unikalus, patrauklus 800 metų senumo Rygos senamiestis, nepakartojami jugendo pastatai – tai žavintys architektūros paminklai, kuriuos tikrai verta pamatyti lankantis Rygoje.

Galybė istorinių muziejų, didžiausia Latvijoje Rundalės pilis, Jaunpilis, Jaunmoku, Biriniu pilys, dvarai, nutolę nuo Rygos 25 km spinduliu, tikrai patenkins istorinių žinių ištroškusiuosius, o Engurės ežero ir Kemero nacionalinis parkai leis atsigauti nuo miesto šurmulio. O mėgstantiesiems pašėlti po dienos ekskursijų verta sugrįžti į Rygą – naktinių klubų ir barų tikrai neteks ilgai ieškoti, be to, jie patys įvairiausi: ir labai moderniai, stilingai įrengti, ir tautiški, kur, skambant latviškai muzikai, galima ir latviško alaus paragauti.

Šventės

Jei norite pamatyti, kaip latviai švenčia, apsilankykite pas mūsų kaimynus per Jonines. Tai didžiausia Latvijos šventė, kuriai tinkamai paminėti Latvijos vyriausybė paskyrė net tris nedarbo dienas. Tačiau, jei per Jonines susiruošėte važiuoti į Rygą, nenustebkite gatvėse neišgirdę masinės šventės šurmulio, juk tai – pagoniška šventė, tad latviai traukia į gamtą, kur kuria laužus ir linksminasi skanaudami savo tautinio gėrimo – alaus. Rygiečiai turbūt bus susirinkę netoli Rygos esančiame Latvijos gamtos muziejuje.

Kita didelė Latvijos šventė – Kalėdos, kai vėl tris dienas šalyje vyrauja šventinė nuotaika.

Ilgiausios ir trumpiausios metų naktų šventės – ne vienintelės Latvijoje, bet didžiausios ir nuoširdžiausiai švenčiamos. Daugiausia kitų švenčių ir festivalių vyksta vasarą, pavyzdžiui, Ventspilyje, Liepojoje, Talsi – jūros šventės, Rygoje ir kituose miestuose – vargonų, operos festivaliai, „Hansa“ dienos.

Kokios kainos?

Latvijoje kainos nedaug skiriasi nuo lietuviškų – tiek kaimo turizmo pramogos, tiek muziejų bilietai, tiek ir viešbučiai kainuoja maždaug tiek pat, kiek ir čia. Tačiau ne visuose Latvijos regionuose kainos vienodos – kaip ir pas mus, daugiausia sumokėsite sostinėje, jos regionuose ir pajūrio kurortuose. Čia, galima sakyti, kainos taip pat atitinka lietuviškąsias. Žodžiu, dažnas lietuvis jaučiasi kaip namie. Gal todėl pastaruoju metu į Latviją važiuoja tiek daug mūsiškių – pagal turistų, besilankančių Latvijoje, tautybę lietuviai užima pirmą vietą!