Kelionių manija

Kelionių portalo judek.lt direktoriaus Šarūno Gurklio teigimu, kelionių rinkos augimą lemia ne tik didėjantys atlyginimai, bet ir savotiškas kelionių bumas: dabar keliauja visi, kelionės tampa norma. Daugelis pastebi, kad keliavimas lyg narkotikas – grįžus namo po kiek laiko vėl traukia krautis lagaminus, ar bent jau įdėmiai perskaityti, ką siūlo kelionių agentūros. Tad nieko nuostabaus, kad sugrįžę iš atostogų Turkijoje ar Kretoje, daugelis jau galvoja apie žiemos sezoną Egipte.

Rugsėjį, kai daugelis susirūpina vaikų išsilavinimu, kelionių agentūroms atokvėpis ir atostogų eina patys kelionių agentai. Tačiau patyrusiems keliautojams rugsėjis – paieškų mėnuo, tokie jau dabar pradeda dairytis viešbučio Egipte arba priimtino slidinėjimo kurorto, tuo pačiu medžiodami ir išankstines nuolaidas. Rugsėjį pats metas pasirūpinti ir Naujųjų metų šventimu, dauguma susigriebs gruodį, bet jiems jau teks rinktis iš to, kas liko.

Vilioja „auksinė“ Praha

Kasmet atsiranda norinčių pagriebti už uodegos besibaigiančią vasarą. Rudenį Vidurio Europoje suspindi Prahos žvaigždė. Daug kas teigia, kad rugsėjį nieko nėra gražiau už „auksinę Prahą“. Be Prahos rudenį populiarios ir kitos sąlyginai nebrangios ir artimos pažintinės kelionės, tad norintiesiems pasidžiaugti „auksiniu“ rudeniu Prahoje, Krokuvoje ar Budapešte, keliones rekomenduojame užsisakyti iš anksto.

Kol vieni mėgina savaite kita prailginti vasarą, apdairesni ir mėgstantys poilsiauti „suplanuotai“ jau dabar rūpinasi Kalėdų atostogomis ir ieško jaukios vietelės Naujųjų sutikimui. Tai gali būti kelionė į Pietų Ameriką su specialiai keliems asmenims sudaryta programa, o gali būti ir paprasčiausias viešbutis Egipte. Tradiciškai Kalėdų atostogos yra pats paklausiausias ir pats brangiausias kelionių metas, tad norintiems sutaupyti verta sukrusti jau dabar, kol taikomos išankstinio pirkimo nuolaidos.

Geriau už kalnus - tik kalnai

Po pernykštės „nevykusios“ žiemos kelionių organizatoriai „atrado“ kalnų kurortus, kuriuose sniego būna net vasarą. Nors slidinėjantys savarankiškai nuo seno labiausiai mėgsta Tatrus (arti ir pigu), pernai jie gerokai apvylė, tad nemažai slidininkų šiemet rinksis kitus maršrutus ir kitus keliavimo būdus.

Pasigirsta nuomonių, kad ateinanti žiema tikrai bus kitokia nei praėjusi, tačiau garantijų duoti negali nė viena agentūra, todėl rekomenduojama rinktis kurortus Alpėse, kur sniego būna net šilčiausiomis žiemomis. Ir, savaime suprantama, patariama apsidrausti nuo nelaimingų atsitikimų. Slidinėjimas tampa mada, slidinėti žiemą kalnų kurortuose - prestižinis užsiėmimas, Italijos Alpėse netgi organizuojamos lietuvių slidinėjimo varžybos. Kelionių organizatoriai bando patenkinti šį poreikį ir ateinančiai žiemai kaip niekad gausu pasiūlymų vykti į kalnus, tad laiku suskubusieji gali tikėtis gerų pasiūlymų.

Į Egiptą skraidys kasdien

Lyginant su pernai metais, kelionių pasiūla žiemos metu padidėjo, tad į Egiptą (Hurgadą) šį sezoną lėktuvai skraidys kiekvieną dieną. Žadama daugiau skrydžių ir į Tailandą, tikimasi, kad ir kelionių organizatoriai vis aktyviau reklamuos šią šalį, todėl galima tikėtis sulaukti gerų pasiūlymų. Tačiau reikia atsiminti, kad kelionė į šią šalį yra tolima ir niekad nebus labai pigi, tad visas nuolaidas reikėtų vertinti labai objektyviai, taip pat neverta tikėtis žemų kainų Kalėdų atostogų metu, kuomet Pietryčių Azijos saulėje šildosi pusė Šiaurės Europos.

Kaina niekad nebūna per maža

Panašu, kad kelionių organizatoriai planuoja sezonus gana tiksliai ir žino daug rinkodaros gudrybių, nes tokie dalykai kaip „degantys pasiūlymai“ jau baigia išnykti. Netgi „paskutinė minutė“ nebe visiškai atitinka savo pavadinimą, tai tiesiog specialūs pasiūlymai, kurie pateikiami prieš gerą mėnesį.

Šiais laikais parduoti ką nors be nuolaidos sunku, tad patraukliausiu dalyku tampa „pirma minutė“. Tai toks pasiūlymas, kai kelionės parduodamos su išankstinio pirkimo nuolaidomis. Kartais galima gauti garantiją, kad jei tokiai pačiai kelionei (tas pats viešbutis, tas pats maitinimas, ta pati data ir trukmė) bus taikoma „paskutinės minutės“ kaina, ir ji bus mažesnė nei keliautojas nusipirko dabar, tai kainų skirtumas bus grąžinamas.

Kaina niekad nebūna per maža. Dalis poilsiautojų visad yra įsitikinę, kad galima keliauti dar pigiau. Toks įsitikinimas gali būti teisingas, tačiau norint pigiai keliauti, būtina domėtis viso būsimo sezono kainomis ir nuolat sekti kelionių agentūrų pasiūlymus.

Prognozę parengė kelionių portalo judek.lt direktorius Šarūnas Gurklys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją