Šio sąrašo viršūnėje atsidūrė Honkongas (Kinija), galintis pasigirti moderniu dangoraižių nubrėžtu horizontu. Miestas tokio įvertinimo sulaukė, nes čia yra 43 pastatai, aukštesni nei 200 metrų. Du trečdaliai iš jų iškilo 2000 metais ar vėliau. Be to, didmiestyje stovi 15 iš aukščiausių pasaulio pastatų.

Antroji sąraše – Čikaga (JAV), kurioje 1885-aisiais iškilo pirmasis dangoraižis po 1871 metų didžiojo gaisro. Tai nebuvo aukščiausias pasaulio statinys, bet pirmas naujoviškos inžinerijos pavyzdys, kuri vėliau turėjo reikšmės kone kiekvienam didmiesčiui. Čikaga laikoma modernių dangoraižių gimtine. Čia stovi 19 pastatų, aukštesnių nei 200 metrų (trys iš jų yra tarp 20 aukščiausiųjų pasaulyje, o vienas – aukščiausias Šiaurės Amerikoje).

Didžiausias JAV miestas Niujorkas, su priemiesčiais turintis 21 mln. gyventojų, pasižymi viena iš “tirščiausių” ir įvairiausių horizonto linijų. Dėl Holivudo filmų tai yra ir bene geriausiai atpažįstamas miesto paveikslas. Aukštesnių nei 200 metrų statinių čia yra 47 – daugiausia pasaulyje. Keturi iš aukščiausių Niujorko pastatų iškilo dar ketvirtojo dešimtmečio pradžioje. Dabar jau sugriuvę Pasaulio prekybos centro dvyniai, Empire State building, Laisvės statula, Jungtinių Tautų būstinė – vien iš šie statiniai leidžia iš karto suvokti, kad tai yra Niujorkas.

Šanchajus (Kinija) yra didžiausias ir labiausiai išsivystęs Kinijos miestas. Prieš šimtmetį jis buvo laikomas kosmopolitiškiausiu miestu, bet per Mao Zedongo erą šią šlovę prarado. Dabar miestas bando atgauti savo pozicijas, būdamas vienu iš didžiausių pasaulyje ekonominių centrų, kartu – ir modernios architektūros pavyzdžiu. Čia yra 28 pastatai, aukštesni nei 200 metrų.

Daugiausiai pasaulyje gyventojų – 32 mln. žmonių (su priemiesčiais) – turintis Tokijas (Japonija) iš kitų miestų išsiskiria unikalia horizonto linija. 15 pastatų yra aukštesni nei 200 metrų. Tarp jų yra ir Tokijo bokštas, kas naktį keičiantis spalvas. Įdomus faktas: mieste yra didžiausias pasaulyje sraigtasparnių parkas – jų prireikia tuomet, kai eismas tampa pernelyg intensyvus.

Singapūras laikomas vienu geriausiai suplanuotų ir švariausių didmiesčių. Pastatai čia negali būti aukštesni nei 280 metrų, tačiau būtent dėl to jo horizonto linija yra unikali. Trys pastatai yra maksimalaus leistino aukščio, dar penki – aukštesni nei 200 metrų.

Septintasis sąraše – Torontas (Kanada), didžiausias šalies miestas ir daugelio kultūrų bei etninių grupių susikirtimo vieta. Septyni pastatai yra aukštesni nei 200 metrų. Vienas iš jų – 553 metrų aukščio CN bokštas, kuris dažnai vadinamas aukščiausiu pasaulyje neprilaikomu statiniu. Jame yra aukščiausiai esanti apžvalgos aikštelė.

Turbūt pačiame įspūdingiausiame pasaulio mieste – Kvala Lumpūre (Malaizija) gyvena tik 1,6 mln. žmonių. Modernūs pastatai čia beveik remiasi į dangų, tačiau horizonto linija nėra apkrauta dangoraižiais. Čia yra trys iš 25 aukščiausių pasaulio pastatų, įskaitant pačius aukščiausius – Petronas bokštus dvynius (jie kartais vadinami antru ir trečiu aukščiausiais pasaulyje).

Šenžen (Kinija) dar 1970-aisiais buvo nedidelis žvejų miestelis netoli sienos su Honkongu, o šiandien – 6,2 mln. gyventojų su priemiesčiais turintis didmiestis. Jame yra 18 pastatų, aukštesnių nei 200 metrų, vienas iš jų – aštuntas pasaulyje. Dėl šviesų žaismo ir neono reklamų šis miestas sudaro įspūdį, kad atsidūrei video žaidime.

Dešimtasis sąraše – 20,8 mln. gyventojų turintis Seulas (Pietų Korėja). Didelė dalis dangoraižių yra aukštesni nei 60 aukštų gyvenamieji namai. Dešimt statinių yra aukštesni nei 200 metrų. Šiame mieste senasis Rytų pasaulis susitinka su moderniuoju Vakarų.

Reikiamo namo San Paule (Brazilija) paieška gali priminti adatos ieškojimą šieno kupetoje. Čia gyvena 18,3 mln. žmonių. Tačiau pastatai nėra itin aukšti – vos vienas viršija 200 metrų. Užtat sraigtasparnių parkas pagal dydį – 500 yra antras pasaulyje.

Sidnėjaus (Australija) horizonto linija, visų pirma – vandenyno pakrantė yra viena iš labiausiai atpažįstamų pasaulyje. Operos rūmai, neseniai pretendavę tapti vienu iš naujųjų septynių pasaulio stebuklų, jau seniai yra savotiškas Sidnėjaus simbolis. Šiame mieste yra aštuoni pastatai, kurių aukštis viršija 200 metrų.

Tai ne miražas, netikėtai išnyrantis dykumoje, o Dubajus (Jungtiniai Arabų Emyratai) – vienas moderniausių pasaulio miestų. Jame stūkso aukščiausias viešbučių pastatas ir antras tarp aukščiausių gyvenamųjų namų. Čia statomas ir absoliučiai aukščiausias pastatas (jau dabar “Burj Dubai” pasiekė 512 metrų aukštį ir aplenkė Taiwane esantį “Taipei 101”, kuris yra 508 metrų), taigi ateityje miesto horizontas šiame sąraše iš 13 vietos gali šoktelti į viršų. Dubajaus horizontas nėra apkrautas, tačiau kiekvienas pastatas yra ultramodernus ir savaip žavintis. 18 statinių yra iškilę aukščiau nei 200 metrų.

Frankfurto (Vokietija) horizonto liniją šio sąrašo sudarytojas vadina įdomiausia Europoje. Čia yra penki pastatai, aukštesni nei 200 metrų. Mieste esama ir neaukštų, tačiau tankiai apstatytų rajonų, kurių dalis mena dar pirmąjį tūkstantmetį, ir modernių dangoraižių, iškylančių virš aplinkinių statinių.

Sietlas – komercijos, kultūros ir modernių technologijų centras šiaurvakarinėje JAV dalyje, pagrindinis uostamiestis Ramiojo vandenyno pakrantėje. Keturi dangoraižiai yra aukštesni nei 200 metrų. Miesto horizonto liniją išryškina kalnai ir vanduo.

Greta 15, jo nuomone, gražiausių urbanistinių horizontų L. Di Serio pateikia tokio paties ilgio “garbės sąrašą”. Jis pradedamas Pitsburgu (JAV), kuriame yra tik du aukštesni nei 200 metrų pastatai, tačiau tai esą nesumenkina miesto grožio. Jis dažnai vadinamas “tiltų miestu”, “auksiniu trikampiu”, mat jį supa trys upės, kurias kerta aukso spalvos tiltai.

Nors ir labai modernus, Guangžou (Kinija) vadinamas “gėlių miestu”, mat kiekvieną iš jo dangoraižių supa žaluma ir žydinčios gėlės. Aukštesnių nei 200 metrų pastatų čia yra tik šeši, tačiau žemesnių dangoraižių – daugybė. Bene žymiausias yra 391 metro aukščio “CITIC Plaza”, kuris žydro dangaus fone atrodo permatomas.

“Didžiuoju D” vadinamas Dalasas (JAV) yra svarbiausias iš šalies miestų, įsikūrusių ne vandenynų pakrantėse. Čia yra septyni pastatai, iškylantys į didesnį nei 200 metrų aukštį. Naktį miesto centras atrodo labai spalvingai.

San Franciskas (JAV) yra kompaktiškai išsidėstęs pusiasalyje, nors regione aplink yra daugybė mažesnių miestų ir miestelių. Jis yra antras pagal gyventojų tankumą šalies miestas (po Niujorko). San Francisko centre iš kitų dangoraižių išsiskiria architektūros klasika vadinama Transamerikos piramidė – viena iš trijų aukštesnių nei 200 metrų pastatų. Daugeliui yra pažįstamas Aukso vartų tiltas ir dešimtys kalnų, ant kurių išsidėstęs San Franciskas.

Jėzaus Atpirkėjo statula, iškilusi virš Rio de Žaneiro (Brazilija), neseniai buvo paskelbta vienu iš naujųjų pasaulio stebuklų. Jau ne vienus metus ji yra bene labiausiai atpažįstamas miesto simbolis. Rio de Žaneire puikiai dera gamtos stebuklai ir žmogaus rankų kūriniai.

“Aukso miestas” Johanesburgas (Pietų Afrikos Respublika) yra didžiausias iš visų miestų, kurie yra pastatyti toli nuo didelio vandens telkinio. Trijų statinių aukštis viršija 200 metrų, jie yra aukščiausi visoje Afrikoje.

Hiūstonas (JAV), turintis 14 pastatų, aukštesnių nei 200 metrų, yra svarbus uostas. Dangoraižių statybai čia netaikomi apribojimai, todėl jie kyla bet kurioje miesto vietoje. Hiūstone stovi aukščiausias JAV dangoraižis, pastatytas ne centrinėje miesto dalyje – Williams bokštas.

Melburnas (Australija) – modernus ir daugiakultūris miestas, kuriame yra dauguma aukščiausių šalies pastatų. Iš viso aštuonių statinių aukštis viršija 200 metrų. Mieste nuolat kyla nauji dangoraižiai.

“Norėčiau šiame sąraše nematyti Las Vegaso, nes jis paneigia bet kokias miesto vystymosi taisykles, - juokauja L. Di Serio. – Bet kur kitur galėtumėte rasti Paryžių, Londoną, Romą ir didžiulę piramidę vienoje vietoje? Žinoma, kad pasaulio pramogų sostinėje ir labiausiai lankomame JAV mieste”. Tai yra greičiausiai augantis JAV miestas. Architektūra čia yra tiek pat originali ir maloni akiai, kiek ekstravagantiška. Vienintelis aukštesnis nei 200 metrų statinys yra Stratosfera (351 metro aukščio). Tačiau čia yra 10 iš 10 aukščiausių pasaulio viešbučių.

Londonas turi turtingą istoriją. Jei šis sąrašas būtų sudaromas pagal architektūros įspūdingumą ar tiesiog miesto šaunumą, Didžiosios Britanijos sostinė atsidurtų kažkur viršuje. Tačiau dėl palyginti nedidelio bendro pastatų aukščio ir tankumo Londonas negali pasigirti itin įspūdingu horizontu. Daug kam puikiai pažįstami tiltas ir apžvalgos ratas. Septyni iš dešimties aukščiausių Londono statinių iškilo šiame tūkstantmetyje. Trys pastatai yra aukštesni nei 200 metrų.

Osaka (Japonija) – vienas didžiausių pasaulio miestų tiek pagal plotą, tiek pagal gyventojų skaičių. Jame žemai tarp dangoraižių yra daugybė kanalų, tiltų ir parkų. Kelionė po Osaką, teigiama, gali labiau sugluminti nei naršymas internete. Greta dviejų statinių, aukštesnių nei 200 metrų, čia yra nemažai žemesnių futuristinių pastatų.

Bostono (JAV) horizonto linija iš toli neatrodo įspūdingai, tačiau čia puikiai dera senoji ir naujoji architektūra, XX amžiaus pradžios pastatai ir modernūs verslo centrai. Tai yra seniausias šalies didmiestis, tačiau vienas iš jaunatviškiausių ir gyviausių.

Netoli Panamos kanalo – vienintelio tokio junginio tarp Atlanto ir Ramiojo vandenyno – įsikūręs miestas tokiu pat pavadinimu (Panama) neabejotinai turi įspūdingiausią horizonto liniją Centrinėje Amerikoje. Miesto valdžiai nusprendus leisti modernių dangoraižių statybą, šis miestas netrukus gali tapti Amerikos Dubajumi.

Atlanta (JAV) turi modernaus, progresyvaus miesto reputaciją. Statiniai čia dažnai yra sujungti į kompleksus. Aštuoni iš jų yra aukštesni nei 200 metrų. Šiame mieste stūkso aukščiausias visoje šalyje priemiestyje esantis pastatas

Mieste, kuris baigia šį sąrašą, - Monrealyje (Kanada) yra vos vienas aukštesnis nei 200 metrų pastatas, tačiau jis yra tankiai apstatytas. Žemesni pastatai turi europietiškos architektūros prieskonį, o aukštesni yra tipiški amerikietiški dangoraižiai. Ypač įspūdingas ir gyvas miestas būna naktį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją