„Ant kabliuko užkabinau paskutinį kukurūzą, užmečiau meškerę į vandenį ir staiga pajutau, kad kažkas užkibo. Iš pradžių pagalvojau, kad koks karosas, nes tame prūde jų daugybė. Pradėjau traukti ir supratau, kad tai kažkas labai didelio“, – emocingai pasakojo mergaitė.

Arti kranto pritraukusi žuvį Elzė suprato, kad viena su ja nesusidoros. Ji pradėjo į pagalbą šaukti tėtį, kuris su draugu triūsė prie greta tvenkinio esančių namų. Atskubėjusiems į pagalbą vyrams teko skubiai ieškoti sprendimo. Vienas iš jų suskubo atgalios atsinešti žvejo tinklelio.

„Jau galvojau, kad žuvis atitrūks arba mane į tvenkinį įtrauks, bet tėtis su draugu padėjo ją ištraukti į krantą“, – pasakojo arti 10 kilogramų svėrusį baltąjį amūrą sužvejojusi mergaitė.

Elzės mama Jurgita pridūrė, kad tame prūde veisiasi daugybė žuvų – karosai, karpiai, šamai, bet dar nė karto niekam nepavyko sugauti tokio dydžio laimikio. Kol kas šis, švelniu skoniu ir neriebia žuviena pasižymintis amūras nugulė į šeimos šaldikį.

Delfi.lt primena, kad baltasis amūras yra karpinių šeimos žuvis, kilusi iš Azijos, kur yra natūraliai paplitusi Amūro ir Kinijos upių baseinuose – ežeruose ir lėtos tėkmės upėse. Baltieji amūrai, dar vadinami „vandenų karvėmis", nes saugo vandens telkinius nuo užžėlimo.

Suaugę amūrai maitinasi beveik vien makrofitais (aukštesniaisiais vandens augalais), tačiau retkarčiais šios žuvys pasimėgauja ir gyvūniniu maistu.

Ši žuvis atlieka tvenkinio švarintojo funkciją, nes maitinasi sužėlusiais augalais, stambiais dumbliais. Ją galima papildomai maitinti. Amūras ypač mėgsta šviežiai nupjautą žolę, o labiausiai – kiaulpienes.

Baltasis amūras, užauga iki 30-50 kg svorio ir daugiau nei 1 m ilgio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)