1. Pasiruošimas

Šiais laikais telefono kameros yra pakankamai geros puikiam kadrui padaryti, bet jei naudojate fotoaparatą, būkite iš anksto jį visiškai pasiruošę: sudėję elementus, atminties kortelę ir kt. Jei sugautą žuvį ketinate paleisti, turėkite su savimi graibštą su gumuotu ar tankaus pynimo tinkleliu, kad žuvis patogiai jaustųsi, kol ruošitės. Jei planuojate žvejoti stacionariai, investuokite į erdvę tankaus pynimo audinio skiautę, kurioje žuvims bus patogu, kol žvejosite kitas.

2. Elkitės atsakingai

Nepamirškite, kad žuvis – gyvas padaras, todėl net jei ketinate ją neštis namo, pagarbos gamtai pamiršti nereikėtų. Neimkite žuvų už žiobtų ar žiaunų, nelaužykite laimikiui žandikaulio, o jei norite laikyti visą žuvį – darykite tai tik šlapiomis rankomis.

Greitis labai svarbus, nes kuo greičiau padaromas kadras, tuo mažiau streso patiria žuvis. Jei kadre laimikį norite laikyti abiem rankom priešais save būdami krante arba valtyje, darykite tai operatyviai. Net jei sugauta žuvis nebus paleista ir atsidurs ant vakarienės stalo, žinokite, kad kuo greičiau ji pribaigiama, tuo geresnės kokybės yra jos mėsa.

Žuvis

3. Išryškinkite žuvį

Be abejo, fotografuojama žuvis yra pagrindinis nuotraukos akcentas, bet ar žinote, kad yra būdų, kaip ją labiau išryškinti ar net padaryti taip, kad ji atrodytų didesnė? Tam reikia, kad jus su laimikiu fotografuojantis žmogus nusileistų kiek žemiau (pritūptų ar atsiklauptų) ir kadrą padarytų labiau iš apačios. Geras lygis yra maždaug ties žuvimi ar kiek žemiau.

Panašaus efekto galima pasiekti, kai išryškinamas pirmas kadro planas, o antras planas yra mažiau ryškus. Taip visą dėmesį prikausto laimikis.

4. Natūrali šviesa

Beveik visi yra girdėję, kad geriausi kadrai padaromi, kai šviesa yra natūrali, kitaip tariant, lauke. Geriausia šviesa būna ryte ir vakare. Tuo metu Saulė yra kiek žemiau ir šviesa yra gerokai vienodesnė, o tai be abejo turi įtakos kadro grožiui. Kai fotografuojama esant tiesioginei Saulės šviesai, svarbu, kad šviesa būtų už fotografo nugaros ir apšviestų fotografuojamą objektą. Tai leis laimikiui ir žvejui išsiskirti iš aplinkos ir kadras atrodys kur kas ryškesnis nei tuo atveju, jei Saulė būtų už fotografuojamo objekto.

Žuvis

5. Fotografuokite vandenyje

Kadangi žuvys gyvena vandenyje, norėdami padaryti gerą kadrą be jo taip pat neišsiversite. Vis dėlto tai – natūrali jų stichija. Žuvis gali būti laikoma graibšte, rankomis, dalinai ar visiškai panirusi į vandenį – tokios nuotraukos bus pačios gražiausios ir natūraliausios.

6. Atkreipkite dėmesį į foną

Fonas yra labai svarbi gero kadro dalis. Net jei fotografuojate stambų laimikį, tačiau kažkur fone yra ryški detalė, ji gali nukreipti dėmesį nuo jūsų trofėjaus. Tą patį galima pasakyti apie labai šviesius objektus, nes žmogaus akis linkusi pirmiausiai pastebėti šviesiausią objektą kadre.

Šviesiausias objektas jūsų kadre turėtų būti žuvis. Kartais norint geresnio fono nuotraukai pakanka tiesiog pasisukti kitu kampu.

7. Nepamirškite kompozicijos

Vienas iš dalykų, ką galite padaryti prieš fotografuodami – įjungti tinklelio (grid) funkciją telefone ar fotoaparate. Tuomet ekrane matysite tinklelį ir fotografuojamą objektą galėsite pateikti centre arba kiek labiau į šoną. Dar vienas patarimas, kuriuo galite pasinaudoti, yra trečdalių taisyklė.

Žuvis

Trečdalių taisyklė – tai kompozicijos gairė, pagal kurią objektas yra kairiajame arba dešiniajame nuotraukos trečdalyje, o kiti du trečdaliai lieka atviri. Nors yra ir kitokių kompozicijos formų, paprastai pagal trečdalių taisyklę padaromos įtikinamos ir gerai sukomponuotos nuotraukos.

8. Įamžinkite veiksmą

Nuotraukų, kuriose žvejys laiko laimikį, yra daugybė, tačiau tai parodo tik vykusios kovos rezultatą. Kur kas įdomiau ir įspūdingiau atrodo pati kova, kurią, deja, įamžina nedaugelis. Išbandykite šią idėją, kai tik galėsite.

9. Viena žuvis – trys nuotraukos

Paprasta taisyklė, kuri reiškia, kad fotografuojant žuvį reikia padaryti tris skirtingas nuotraukas. Tai suteiks galimybę padaryti geresnį kadrą bei leis pasirinkti, kurią iš turimų nuotraukų norėsite viešinti. Geriausiai, jei viena nuotrauka bus padaryta stambiu planu, kita – plačiau su daugiau fono, trečia – vertikaliai.

10. Estetika

Nors kažkada buvo populiaru savo laimikius fotografuoti kriauklėse, voniose ar ant svarstyklių kablio, šiandien geriausiai vertinami estetiški kadrai, taigi laikykitės paprastų patarimų.

Fotografuokite vandenyje, ant graibšto tinklelio, specialaus demblio. Ant šlapio graibšto tinklelio padėta žuvis jausis ir atrodys geriau, nei tiesiog gulinti ant smėlio arba žolės. Taip ne tik parodysite pagarbą savo priešininkui, bet ir gausite kur kas geresnių kadrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją