Kaip informuoja Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), kiekviena egzamino dalis sudaro ketvirtadalį bendro vertinimo.

Išėjo anksčiau laiko

Dalis abiturientų iš egzamino išėjo dar jam nesibaigus. Salomėjos Nėries gimnazijos abiturientas Aironas, paklaustas, kaip jaučiasi po egzamino, sakė, kad puikiai.

„Greitai viską parašiau, net nereikėjo išnaudoti viso skirto laiko. Reikėjo rašyti laišką ir rašinį. Rašinį rašiau apie tai, kaip veikia žmones socialiniai tinklai. Aš išvis nesiruošiau šiam egzaminui, viską buvo labai lengva padaryti.

Streso kaip ir nebuvo, nes žinojau, kad neblogai pasirodysiu, bet pamatęs egzamino užduotis pasijaučiau, kaip grįžęs į kokią šeštą klasę. Manau, kad 65 balus iš 75 balų už visą tą lapą tikrai surinksiu“, – teigė jis.

„Galvojome, kad bus sunkiau, bet nebuvo. Aš irgi manau, kad mažiau kaip 65 balus negausiu“, – antrino jo klasės draugė Viktorija.

Geležinkeliečių profesinėje mokykloje besimokantis Lukas iš anglų kalbos egzamino taip pat išėjo patenkintas ir šiek tiek anksčiau negu egzamino pabaiga.

„Egzaminas nepasirodė pats sunkiausias. Tik klausymo dalis buvo sudėtingesnė, nes atrodė, kad gerai girdisi, bet kaip ir blogai. Dėl to pusę nugirsti, pusę supranti, pusę – ne. Rašymo dalis nepasirodė labai sunki, esė rašiau apie influencerius, o laiške reikėjo papasakoti apie savo regioną, ką norėtum pristatyti, daryti ir pan.; tikrai tokios nesunkios ir kasdienės temos.

Testas irgi nebuvo labai sunkus. <…>. Anglų kalbos mokytoja prieš egzaminą buvo davusi užduočių pasiruošti ir prisiminti. Pavarčiau, paskaičiau, bet juk anglų kalba dabar yra kasdienybė. Kas gali jos nevartoti?“ – tikino dvyliktokas.

Pasiteiravus, ar jam šis egzaminas bus labai svarbus, Lukas atviravo, kad neketina mokytis universitete ir nori tik pabaigti dvyliktą klasę, mat dėl to ir pasirinko mokytis profesinėje mokykloje.

„Trylikta klasė bus specialybės, ir viskas, aš būsiu laisvas paukštis. Galėsiu eiti gyventi ten, kur noriu“, – tikino Lukas.

Dar vienas dvyliktokas taip pat tikino, kad egzaminas nepasirodė sunkus, bet kol kas bijojo prognozuoti ateitį, kaip galėjo pasisekti.

Skundėsi dėl klausymo užduoties

Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazijos abiturientas Osvaldas „Delfi“ pasakojo, kad jam šis egzaminas nepasirodė toks jau lengvas, o rašinio taip ir neparašė.

„Man šis egzaminas buvo sunkesnis. Tiesiog man anglų kalbos pamoka buvo sudėtingiausia. Sunkiau buvo klausymo testas, nes labai greitai kalbėjo. Skaitymo dalis lengvesnė, bet iš rašymo užduoties parašiau tik laišką, o esė neparašiau. Tiesiog nesupratau temos. Apskritai tie, kurie moka anglų kalbą, tikrai turėtų gerai išlaikyti“, – teigė jis.

Osvaldas dėl šio egzamino balų per daug nesijaudina, nes sakė pats norintis studijuoti VGTU.

„Man daug svarbiau gerai išlaikyti matematikos ir fizikos egzaminus, kurių prireiks stojant. Per daug nesijaudinu dėl galutinio rezultato.“

Vis dėlto didžioji dalis abiturientų skundėsi, kad klausymo dalis tikrai kėlė keblumų dėl prastos garso kokybės ir triukšmo lauke. O kai kuriems pritrūko duotų eilučių laiškui rašyti.

„Buvo sunkesnių dalių, o sunkiausia – skaitymo ir klausymo paskutinės dalys. Tikrai buvo tokių žodžių, kurių gal ir nemoku, todėl išėjo, kad nebuvo viskas aišku. Tikrai būtų puiku gerai išlaikyti šį egzaminą, bet jis nėra man pats svarbiausias“, – komentavo Salomėjos Nėries gimnazijos dvyliktokas Danielius.

„Man, kas labai patiko, tai laiško ir rašinio temos, nes buvo šiuolaikiškos. Tačiau tikrai reikėjo pasėdėti ir pagalvoti prie paskutinių klausymo ir skaitymo užduočių“, – tikino Salomėjos Nėries gimnazijos abiturientė Karolina.

Primename, kad anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą rinkosi laikyti 18433 kandidatai, prieš metus tokių abiturientų buvo 18985.

Pernai anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą išlaikė 98,95 proc. visų laikiusiųjų. Pernykštis rezultatas buvo visu procentu geresnis už 2019 m. pasiektą – 97,8 proc. Aukščiausią, šimto balų, įvertinimą gavo 9,11 proc. kandidatų, o užpernai – 6,57 proc.

Šiemet egzaminų rezultatai bus paskelbti vėliausiai iki liepos 23 d.

Reikalavimai stojantiems

Asmenys, nuo 2021 m. Lietuvoje įgiję vidurinį išsilavinimą ir pretenduosiantys į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas vietas, turi būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą, matematikos valstybinį brandos egzaminą (išskyrus į menų studijų programas); stojančiojo laisvai pasirenkamą valstybinį brandos egzaminą.

Taip pat privalomas penkių dalykų geriausių metinių įvertinimų aritmetinis vidurkis, kuris, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 7, jeigu asmuo pretenduoja studijuoti universitete, ir ne mažesnis negu 6, jeigu asmuo pretenduoja studijuoti kolegijoje, iš šių privalomų mokytis dalykų:

lietuvių kalba ir literatūra; gimtoji kalba (baltarusių arba lenkų, arba rusų, arba vokiečių); užsienio kalba; matematika; istorija arba geografija, arba integruotas istorijos ir geografijos kursas; biologija arba fizika, arba chemija, arba integruotas gamtos mokslų kursas; meninio ugdymo srities dalykas arba technologijų programos krypties dalykas, arba integruotas menų ir technologijų kursas, arba specializuoto ugdymo krypties (dailės arba inžinerinio, arba meninio, arba muzikos) programos dalykas; bendroji kūno kultūra arba pasirinkta sporto šaka, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalykas.

Abituriente, kaip sekėsi laikyti anglų kalbos egzaminą? Nori pasidalyti nuotaikomis? Rašyk mums į pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)