Trečiadienį Ministrų kabinetas patvirtino su biudžeto projektu grąžintas Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisas, kuriomis buvę valdantieji numatė kitąmet skirti nemokamą maitinimą visiems antrokams nevertinant šeimos pajamų.

Šiuo metu nemokamą maitinimą gali gauti visi šalies pirmokai ir ikimokyklinukai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtose pataisose nurodoma, kad jas priėmus, nemokamą maitinimą gautų apie 26 tūkst. antrokų ir tam kitąmet papildomai reikėtų apie 4,6 mln. eurų, o vėlesniais metais – po 10 mln. eurų.

Nuo šio rugsėjo nemokamą maitinimą jau gauna apie 100 tūkst. arba beveik 29 proc. visų šalies moksleivių, iš jų – apie 70 pradinukų ir priešmokyklinukų – tam šiemet skirta 20,1 mln. eurų, o kitąmet, be antrokų maitinimo, buvo suplanuota skirti 29,1 mln. eurų.

Įstatymas įsigaliotų nuo liepos ir realiai maitinimas būtų skiriamas nuo rugsėjo – nemokamas maitinimas bus skiriamas automatiškai, tėvai galės teikti prašymą atsisakyti šios privilegijos.

Projekto iniciatoriai teigia, kad tai padės mažinti moksleivių socialinę atskirtį, ugdyti sveikos mitybos sąmoningumą, kartu tai vertinama kaip parama šeimoms mažinant koronaviruso pandemijos keliamas socialines pasekmes.

Pataisomis taip pat siūloma iki 21-erių pailginti amžių nepasiturinčių moksleivių, besimokančių pagal suaugusiųjų mokymo programas, kurie turėtų teisę į nemokamą maitinimą – tam reikėtų dar apie 170 tūkst. eurų.