Lietuvoje dar palyginti naujas dalykas sparčiai skinasi kelią. Juk per keliskart trumpesnį laiką nei aukštojoje mokykloje gali įgyti praktinių psichologijos žinių ar patobulinti aktorinį meistriškumą. Neformalaus ugdymo įstaigos išsiskiria praktiniu mokymu ir dėstančiais savos srities specialistais.

Vieniems tai – laisvalaikis, kitiems – mokslas ar savęs išbandymas. DELFI domėjosi, ką neformalaus ugdymo įstaigos siūlo mūsų šalyje.

Apie psichologiją paprastai ir praktiškai

Konsultacinė kompanija „Žmogaus studijų centras“ nuo rudens vysto tęstinių neformalių studijų projektą „Psichologijos akademija“ ir siūlo mokytis psichologijos.

Mantas Tvarijonavičius, Žmogaus studijų centro konsultantas psichologas pasakoja, kad neformaliomis studijomis susidomėta prieš keletą metų, kai suprasta, kad ne diplomas, o žinios yra svarbu.

Jis tikina, kad studijos Psichologijos akademijoje – alternatyva universitetinėms psichologijos studijoms, turinčios ir vieną esminį skirtumą – universitete akcentuojamos teorinės žinios, o mokymasis Psichologijos akademijoje paremtas patirties principu, daug dėmesio skiriama teorijos įprasminimui.

Studijos akademijoje trunka dvejus metus. Per šį laiką dalyviai įgyja teorinių ir lengvai pritaikomų praktinių organizacinės psichologijos arba praktinės psichologijos žinių. Kiekvieno dalyko studijas sudaro trys pakopos: teorinės žinios, jų įprasminimas per asmeninę patirtį ir praktinių metodų taikymas.

Psichologijos akademijoje nėra egzaminų, bet po kiekvieno semestro rengiamas praktinis projektas, kurį reikia apginti. Sėkmingai baigusiems studijas įteikiamas Psichologijos akademijos baigimo sertifikatas.

Į Psichologijos akademiją priimami asmenys, turintys aukštąjį išsilavinimą (nebūtinai universitetinį). Pageidautina, kad stojantieji turėtų bent vienerių metų darbo patirtį.

Akademijose studijos vyksta du kartus per mėnesį (išskyrus vasaros mėnesius) penktadienį po pietų ir šeštadienį.

Pastebėta, kad į psichologiją labiau linkusios moterys – jos sudaro apie 70 proc. besimokančiųjų. Studijuojančiųjų amžiaus vidurkis – apie 40 metų.

“Realybė pranoko lūkesčius – surinkti 2 studentų srautai, vasario mėnesį studijas pradės nauja, papildoma praktinės psichologijos dalyvių grupė“, - projekto sėkme džiaugiasi Žmogaus studijų centro konsultantas. Anot „Psichologijos akademijos“ įkūrėjo dr. doc. Gintaro Chomentausko, šių studijų „misija – suteikti teorinių psichologijos žinių ir praktinių įgūdžių žmonėms, norintiems gyventi visavertį ir sąmoningą gyvenimą, padėti savo šeimai ar pritaikyti psichologijos žinias organizacijoje.“

„Psichologijos akademijoje“ dėsto žinomi Lietuvos psichologai, sukaupę didelę praktinę patirtį darbe su asmenimis ir organizacijomis: Gintaras Chomentauskas, Olegas Lapinas, Eugenijus Laurinaitis, Gediminas Navaitis, Edita Dereškevičiūtė, Visvaldas Legkauskas, Zenonas Streikus ir kiti. Vienas studijų semestras „Psichologijos akademijoje“ kainuoja 3450 Lt.

Teatro studijose atsiskleidžia net intravertai

Norintys pagerinti savo artistiškumą ar jaučiantys silpnybę teatrui kviečiami į Didžiojo Vilniaus teatro organizuojamas vakarines teatro studijas InMOTION.

Vakaruose madinga pramoga tapęs reiškinys Lietuvoje dar naujiena - teatrinė studija prie teatro organizuoja teatro disciplinų mokymus, o seminarų ciklo pabaigoje statomas spektaklis.

Kristupas Sabolius, teatro studijos InMOTION koordinatorius bei vienas mokytojų ir Oskaro Koršunovo teatro konsultantas, studiją apibūdina kaip malonią laisvalaikio praleidimo formą. Ši profesionali studija skirta visiems, kas nori išmėginti teatrą kaip priemonę, kuri leidžia geriau pažinti save ir atrasti bendravimą grupėje – tai kūrybinis ir kolektyvinis darbas.

Čia laukiami visi - studentai ir dirbantieji, teatro, literatūros, muzikos, kino ir vaizduojamųjų menų mėgėjai. Dalyviai nebūtinai turi būti profesionalai.

„Metodikoje numatoma, kad galima atskleisti bet kokių savybių, labai intravertišką žmogų – čia nėra meninės kokybės reikalavimo, nes pasitenkinimas turi būti vidinis. Ne profesionalai gali duoti labai įdomių rezultatų“, - pažymi K. Sabolius.

Anot jo, didžioji dalis lankytojų – moterys. Studentų amžius svyruoja nuo mokyklinio 14 – 16 iki 36 – 38, tačiau yra lankęsi ir šešiasdešimtmečių. InMOTION konsultantas ir mokytojas tvirtina, kad norėdami save geriau pristatyti ir išreikšti, studijoje yra buvę ir manekenės, ir TV laidų vedėjai.

Užsiėmimai vyksta dukart per savaitę po 3 valandas, kursą sudaro 42 valandos. Paprastai kursas išeinamas per 7 savaites. Studijos dėstytojai - specialistas iš Italijos Francesco di Marco bei pats K. Sabolius. Teatrinės paieškos kurse naudojama autokompozicijos metodika (“Living Theatre”, J. Grotowsky, E. Barba). Studijoje mokoma kūno ir balso lavinimo pagrindų, įvado į dramaturgiją bei teatrinio rašymo elementų, improvizacijos ir “non fictional acting”, režisūros ir sceninio veiksmo suvokimo. Koordinatorius teigia, kad kartais studijų pabaigoje gaunamas galutinis rezultatas – spektaklis.

Pasak K. Saboliaus, po studijų įgyta patirtis pirmiausia pritaikoma kasdieniame bendravime su žmonėmis – padeda atsipalaiduoti, pašalinti kompleksus, užmegzti glaudesnį kontaktą, ji netgi praverčia nepažįstamų žmonių grupėje sukurti darnią komandą.

„Pabandžiusieji gali suprasti esą gabūs teatrui ir eiti toliau – galbūt tapti menininku. Tai - savo jėgų išbandymas“, - kalba K. Sabolius. „Nėra universalaus bendro vardiklio, ką ši studija gali duoti, bet gali duoti tokių netikėtų rezultatų, kad mes net patys nežinome. Daugeliui ji gali būti įdomi netikėtam savęs išbandymui“, - priduria studijos mokytojas. InMOTION studijų kursas studentams, moksleiviams ir bedarbiams kainuoja 350 Lt, kitiems – 450 Lt.

Po metų pertraukos, vasario 2 dieną, pradeda dirbti nauja studija. Prieš metus dėl didelio norinčiųjų skaičiaus sudarytas grupes tekdavo skelti pusiau – vidutiniškai ją sudaro 15 asmenų.