Taip pat spaudos konferencijoje buvo nurodyta, kad epidemiologinė situacija sudėtinga Plungės ir Kelmės rajonuose, taip pat karantino režimas jau prieš kurį laiką įvestas ir Raseiniuose. A. Verygos pasiūlymas, kad reiktų prailginti moksleivių atostogas ir padaryti pauzę ugdymo procese, mokyklų direktoriams buvo netikėtas.

Mokyklų vadovai tokį sprendimą vertina dviprasmiškai

Raseinių Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos direktorius Linas Dargevičius teigė, kad tik vakar spaudoje perskaitė tokią informaciją.

„Žiūrint į epidemiologinę situaciją, galbūt yra logikos, bet jeigu žiūrėti iš ugdymo kokybės pusės, tai nėra labai gerai. Mes jau kone mėnesį esame perėję prie nuotolinio mokymo ir tas ugdymo procesas jau ir taip yra sulėtėjęs. Manau, kad Raseinių mokiniai ir ypač abiturientai, ir taip jau patyrė praradimų lyginant su kitomis mokyklomis. Jeigu bus prarasta dar savaitė, kaip tada reiks mokytojui spėti išdėstyti visa, kas yra ugdymo programoje, ir kaip reiks spėti pasiruošti abiturientams egzaminams?“, – nerimo neslėpė jis.

Jo nuomone, vėl mokslo metai sutrumpėtų, kurie ir taip yra ypatingi.

„Taigi, tai dar tokia yra šviežia naujiena ir kol kas žiūrime iš dviejų pusių. Galbūt būtų galima kokį nors tarpinį variantą sugalvoti? Pavyzdžiui, abiturientai galėtų tęsti mokslus, o tos atostogos galėtų būti prailgintos mažesniems mokiniams. Tokios mintys kyla, o šiaip tikrai didelio džiaugsmo nėra. Tai būtų priverstinis dalykas“, – komentavo jis.

Raseinių Šaltinių progimnazijos direktorė Vaiva Zubrickienė taip pat neišreiškė didelio entuziazmo dėl nuskambėjusio pasiūlymo.

„Mes dar nespėjome apsvarstyti šios minties kolektyve, bet mano pačios nuomone, nežinau, ar ji gera. Vaikai jau pasiilgo tos mokyklos ir jeigu yra tik menkiausia galimybė sugrįžti, aišku, visi labai to nori. Nemanyčiau, kad tai būtų tinkamiausias momentas dar pratęsti atostogas viena savaite. Rudens atostogų savaitė, kuri yra numatyta ugdymo planuose, manau, yra pakankama vaikams pailsėti ir sugrįžti, jei tik leistų galimybės, vėl į mokyklą. Kol kas ir buvo suplanuota, kad po šių atostogų turėjome grįžti mokytis kontaktiniu būdu, bet kai pas mus rajone yra kitokia situacija negu visoje Lietuvoje, tai sprendimus priima ne tik rajono valdžia, bet ir Vyriausybė. Taip pat, kiek aš žinau, šį trečiadienį bus sprendžiamas klausimas dėl karantino pratęsimo“.

Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos direktorė Rita Andrulienė komentavo, kad kol kas yra labai neaiškios aplinkybės.

„Neaišku, ar tos atostogos bus iš kažkur kitur atkeltos, ar bus pratęsti mokslo metai, tad kyla tų klausimų. Jeigu dabar tas atostogas prailgintume, aišku, kad būtų sunkumų mokiniams, nes yra gan darbingas laikotarpis ir jį dabar taip palikti kažkaip labai neramu“, – aiškino ji.

Taip pat nurodė, kad pasirengimas nuotoliniam mokymui vis dar vyksta ir po truputį įsisavinami nauji įrankiai, bet kol kas vis tiek vyrauja chaosas.

„Ir turinys nesutvarkytas, ir skaitmeninis turinys nėra taip sutvarkytas, kad šiandien galėtume pilnu pajėgumu dirbti. Tikrai yra dar daug tokių keblumų ir nėra visiškai taip, kaip turėtų būti“.

Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazijos direktorė Irma Stankuvienė sveikatos apsaugos ministro pasiūlymą irgi vertino dviprasmiškai.

„Iš vienos pusės nuotolinis mokymas jau savaime nesuteikia tiek galimybių mokiniui, kiek kontaktinis mokymas. Atostogų įvedimas sutrumpina dar mokiniams būtent kontaktinį mokymą ir bet kuriuo atveju ugdymo dienų skaičius nemanau, kad mažėtų, todėl klausimas, kas bus su ugdymo proceso pabaiga – ar ji judėtų į birželį. Jeigu ir pridedame atostogų, ugdymo dienų turėtų išlikti tiek pat. Labai puikiai suprantame, kokios būna sąlygos birželį, kai karštis, o kondicionierių neturime“.

Kita vertus, sakė ji, pasiruošti nuotoliniam mokymui jau nebereikia, kadangi po „pavasarinio išbandymo“ visos mokyklos jam yra pasiruošusios vienaip ar kitaip.

Kauno KTU gimnazijos direktorius Tomas Kivaras teigė, kad racionaliau būtų, jeigu toks poreikis yra, kad visiems mokiniams būtų privalomas nuotolinis mokymas.

„Jeigu vaikams tiesiog bus atostogos, vadinasi, sunkiai kas nors juos sužiūrės, kad jie nevaikščiotų po miestą ir neužsiimtų pašaline veikla. Manau, būtų daug geriau, kad jie bent pusdienį būtų užimti, o ne leistų laiką kur nors prekybos centre“, – komentavo jis.

Jo teigimu, nuotolinis mokymas paveikė visą ugdymo procesą, bet KTU gimnazija džiaugiasi, jog kol kas joje nebuvo užfiksuota jokių koronaviruso atvejų.

ŠMSM: sprendimo nėra

ŠMSM Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė nurodė, kad kol kas jokio atsakymo dėl moksleivių atostogų prailginimo neturi ir iškart praneš, kai bus kas nors nuspręsta.

„Sprendimo kol kas nėra, nes vis tiek mūsų ministerija turi jį priimti dėl atostogų. Greičiausiai paaiškės šiandien arba vėliausiai rytoj, iškart apie tai informuosime“, – teigė ji.

„Delfi“ primena, kad rudens atostogos moksleiviams turėtų prasidėti pirmadienį, spalio 26 dieną, o reiktų grįžti į mokyklas – lapkričio 3-iąją.

Ministras savo idėją dėl moksleivių atostogų prailginimo taip patikslino: „Tai dar tik idėja, nepatvirtinta. Dėl ko 2 savaitės – nes tai yra toks laikotarpis, kai įvyksta bent vienas inkubacinis ciklas ir per kurį galima tikėtis kažkokio pozityvesnio rezultato ir kažkokio pokyčio į pozityvesnę pusę. Bet yra „jeigu“. Jei bus sutarta dėl tokio mechanizmo ir jei greta bus daugiau papildomų priemonių, renginių apribojimų, kitų viešų vietų, kur vaikai nesusirinktų tiesiog ir viruso plitimas bent vienoje srityje apribotas. Tai būtų galimybė mažinti viruso plitimą“.

Plungės ir Kelmės rajonuose grįžtama prie nuotolinio mokymo. Paklaustas, ar prie nuotolinio mokymo planuoja pereiti ir daugiau įstaigų, ministras atsakė: „Matyt, neišvengiamai dalis įstaigų prie jo pereis, ten, kur išplis užkratas.

Kol kas masinio perėjimo prie nuotolinio mokymo nėra planuojama ir stengiamasi kiek įmanoma jo išvengti, nes, vėlgi, tas nuolatinis buvimas nuotoliniame mokyme yra žalingas vaiko ugdymui ir vaiko raidai“.