Pokyčiai patikrinimuose ir egzaminuose

Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas (PUPP) praeitais mokslo metais neįvyko. Šiais mokslo metais jis bus vykdomas nuotoliniu būdu, jį bus galima laikytis ir iš namų.

Kaip informavo Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė, apsispręsta išskirtinai dėl nuotolinio šio patikrinimo vykdymo.

„Planuojamas PUPP 10 klasių tik nuotoliniu būdu, nesvarbu, kokia bus situacija. Vienas variantas, kad jie tai galėtų mokyklose atlikti, kitas variantas – laikyti iš namų jį galės“, – tarybos posėdyje kalbėjo R. Krasauskienė.

Jau dabar ruošiami ir valstybinių brandos egzaminų (VBE) vykdymo tvarka.

„Kalbant apie brandos egzaminų, yra suderinti PUP ir VBE tvarkaraščiai, jie aptarti su visomis grupėmis, jie patiekti ministrui tvirtinti. Moksleiviai iki lapkričio galės pasirinkti pageidaujamus egzaminus.

Atsižvelgėme į praėjusių mokslų metų patirtį, kad tai jau atsispindi tvarkos projekte: grupės bus mažesnės, atsižvelgiant į koronaviruso situaciją, greičiausiai reikės egzaminus vykdyti, vienaip, ar kitaip, greičiausiai ekstremaliose sąlygose. Bet jų organizavimas priklausys nuo epidemiologinės situacijos“, – kalbėjo Nacionalinė švietimo agentūros direktorė R. Krasauskienė.

Švietimo tarybos posėdžio dalyviui pasiūlius, kad brandos egzaminų tokia tvarka, kokia jie buvo vykdomi, šią vasarą, nebebūtų, o būtų bandoma ieškoti naujų jų vykdymo formų, R. Krasauskienė užsiminė, kad negalima atmesti ir tokio varianto, kad valstybinių brandos egzaminų gali tekti iš viso nelaikyti.

„Praėjusių mokslo metai egzaminai mums visiems buvo didelis iššūkis. Tikrai buvo svarstyti patys įvairiausi variantai. (...) Vargu ar galime kalbėti apie nuotoliniu būdu vykdomus brandos egzaminus. Neturime jokių saugiklių tam. Tikiuosi, kad tai yra laiko klausimas, ateityje galbūt galėtume pereiti prie nuotolinio testavimo, tuo Nacionalinė švietimo agentūra ir siekia. Turbūt greičiausiai reikėtų kaip ir šiais mokslo metais peržiūrėti jų grafikus, neforsuoti, neskubėti ir neatmesti kito varianto – brandos egzaminai apskritai nebūtų laikomi“, – sakė Nacionalinės švietimo agentūros direktorė.

Koronaviruso situacija

Viceministrė teigė, kad pasiruošimas šiems mokslo metams nebuvo sustojęs nuo pat kovo mėnesio.

„Šiuos mokslo metus pradedame sugrįžę į tiesioginį kontaktą, laikydamiesi saugos reikalavimų, kuriuos rugpjūtį patvirtino operacijų vadovas. (…) Norėčiau pabrėžti, kad rugpjūtis tikrai buvo intensyvus, vyko ruošimasis, tačiau pasirengimo procesas nebuvo nutrūkęs ir nuo kovo mėnesio“, – tarybos posėdyje sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje nuotoliniu būdu ugdymą vykdo 5 klasės.

„Bendrojo ugdymo mokyklose penkiose klasėse ugdymas organizuojamas nuotoliniu būdu. Sprendimai dėl klasių perėjimo į nuotolinį ugdymą, dėl mokyklos perėjimo, jie priimami bendradarbiaujant su NVSC. 40 pavienių mokinių mokomi nuotoliniu būdu, kiti tų klasių mokiniai – įprastu būdu. Nėra nei vienos mokyklos, kuri organizuotų ugdymo procesą tik nuotoliniu būdu“, – naujausią informaciją pristatė ji.

„Nemažai yra mokinių, kurie yra izoliacijoje Raseinių, Šiaulių miesto, Vilniaus miesto savivaldybėje. Bet tik 5 klasės NVSC pasiūlymu perėjom dirbti nuotoliniu būdu“, – statistiką pristatė švietimo viceministrė.

„Tų atvejų bus, jų yra. Mums labai svarbu atidirbti komunikacijos ir reagavimo algoritmą, kurį mes turime, bet kiekviena mokykla turi įgyti praktikos šioje srityje“, – kalbėjo J. Urbanovič.

Ji pripažino, kad nors aiškios rekomendacijos, ką daryti ugdymo įstaigų vadovams, tačiau laikas šis yra nelengvas.

„Tikrai reikia pripažinti, kad didelių mokyklų vadovams laikotarpis yra tikrai nelengvas“, – apie dabartinę situaciją kalbėjo švietimo viceministrė.

J. Urbanovič tikino, kad šiais mokslo metais, net ugdymą vykdant ir įprastu būdu, lieka galimybė vykdyti jį nuotoliniu būdu.

„Norėčiau akcentuoti dabar labai aktualius pakeitimus, kurie numato galimybę ugdymo procesą 5–8 klasėms 10 procentų ugdymo vykdyti nuotoliniu būdu, vyresnėms klasėms – 30 procentų. Reaguosime, koks bus reikalingas tas santykis, kokie sprendimai bus reikalingi, jei to prireiks“, – sakė viceministrė.