„Džiugu konstatuoti, kad pedagoginių studijų populiarumas gerokai išaugęs. Žvelgdami į pastarųjų metų skaičius, turėjome priimti sprendimus, skatinančius rinktis šias studijas, o dabar matome pirmuosius rezultatus. Šiemet pasirinkusiems pedagogikos studijas skirsime 300 eurų stipendijas. Tikimės, kad jos bus finansinė paskata turintiems pedagogo pašaukimą gabiems ir motyvuotiems žmonėms ateiti į mokytojo profesiją“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Šiemet pedagoginėms bakalauro studijoms numatomos skirti 585 valstybės finansuojamos studijų vietos. Visi 2020 m. įstojusieji į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas, bus skatinami 300 eurų stipendijomis – tokios stipendijos bus skiriamos ne tik įstojusiems į bakalauro studijas, bet ir į profesines pedagogikos studijas, kurias galima rinktis jau įgijus dalyko bakalauro ar magistro laipsnį. Be to, atsižvelgus į valstybės poreikius, ministro nustatyta tvarka stipendijos bus skirtos ir tiems, kurie pedagogikos studijas pasirinks kaip gretutines.

Planuojama, kad nuo šių metų rudens tokios stipendijos iš viso galės būti mokamos 845 pedagogines studijas pasirinkusiems asmenims: 585 įstojusiems į bakalauro studijas, 210 įstojusių į pedagogikos profesines studijas ir 50 pasirinkusių pedagogikos gretutines studijas.

Ministras A. Monkevičius taip pat pažymi, kad šios stipendijos nėra vienintelis žingsnis siekiant pritraukti studijas baigusius absolventus ateiti dirbti į mokyklas. „Kartu privalome gerinti mokytojų darbo sąlygas, didinti jų atlyginimus. Tai jau yra daroma ir bus tęsiama ateityje“, – teigia ministras.

Lietuvoje veikia 3 didžiausi pedagogų rengimo centrai: Šiaulių universitete, Vilniaus universitete, Vytauto Didžiojo universitete.
Mokytojus rengia ir kiti Lietuvos universitetai, taip pat kolegijos. Pedagogikos studijose galima rinktis iš 64 programų: nuo vaikų darželio auklėtojo iki informacinių technologijų mokytojo. Be to, galima tapti kelių dalykų mokytoju iš karto, studijuojant pagal vieną programą.