„Šiuo metu bendrojo ugdymo mokyklos dirba nuotoliniu būdu, tačiau svarstome galimybę bent dviem savaitėms grįžti į įstaigas, mokyklas ir dirbti įprastu būdu. Pradėta nagrinėti galimybė pradinėms klasėms į mokyklas grįžti nuo gegužės 25 dienos, o pagrindinio ir bendrojo ugdymo mokiniams – nuo birželio 1 dienos“, – sakė ministras.

Pridūrė, kad dėl to apsispręs Vyriausybė kitą savaitę.

„Siūlysime baigti ugdymo procesą, kaip mokyklos yra suplanavusios“, – kalbėjo A. Monkevičius.

„Mokymo įstaigos pačios galės apsispręsti, kada užbaigti mokslo metus, atsižvelgdamos į tai, kad ugdymo procesas galėjo būti intensyvesnis mokykloje, į darbą šeštadieniais, edukacinius renginius, kitas priemones. Data, kada mokslo metai baigsis, gali būti skirtinga. Bet bent dvi savaites siūlytume dirbti gyvai, jei tokių galimybių būtų“, – sakė ministras.

Į brandos egzaminus pasitelks savanorius

Ministras A. Monkevičius pakomentavo ir naujausią informaciją apie brandos egzaminų laikymą.

„Grafikas jau yra paskelbtas, – prasideda birželio 22, baigiasi rugpjūčio mėnesį. (…) Aš tik noriu pasakyti, kad mums labai rūpi užtikrinti visas sąlygas dėl žmonių sveikatos, tiek abiturientų, tiek egzaminų vykdytojų ir vertintojų. Šiandien pakoregavau ne tik bendruosius ugdymo planus – priimtas sprendimas 5 dienas atostogų įskaityti, už jas nereikės atidirbti vasarą. Pakoregavau ir brandos egzamino organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašą.

Jį pakeitėme vadovaudamiesi SAM rekomendacijomis. Jos yra labai aiškios: laikai, atstumai, sąlygos, kaip reikėtų pasirūpinti, kad užtikrintume viską, ką reikia. Manau, kad šią egzaminų sesiją turėtume organizuoti tinkamai“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad egzaminus organizuoti padės savanoriai mokytojai.

„Mokytojų atostogos turi būti numatytos taip, kad numato sutartys. Turi būti iš anksto derinamos su kiekvienu mokytoju, tik tie, kurie sutiks ir norės dalyvauti, bus pasitelkti“, – būsimą procesą aiškino ministras.

Leis abiturientams pergalvoti sprendimus

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Nacionalinės švietimo agentūros l. e. p. direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė teigė, kad abiturientai dar galės persvarstyti, kurie brandos egzaminai jiems yra būtini, kurie – ne.

„Pirma aktuali informacija, susijusi su mokinių pasirinktais brandos egzaminais, – siūlymas iki gegužės 18 dienos leisti atsisakyti pasirinktų brandos egzaminų (kadangi abiturientai rinkosi egzaminus dar 2019 metais), jeigu jų poreikio nėra svarstant apie būsimas studijas ar būsimą karjerą. Kitas svarbus aspektas – nustatyti reikalavimai tiek kalbant apie pačią egzamino vykdymo patalpą, egzamino grupės, vykdytojų grupės sudarymą“, – kalbėjo A. Ranonytė.

„Įvertinus SAM pateiktas rekomendacijas, jos tiksliai perkeltos į tvarkos aprašą. Yra įvardyta, kad rizikos grupės asmenys (ne tik pagal amžių, bet ir ligų sąrašą) neturėtų būti skiriami egzaminų vykdytojais“, – kalbėjo ekspertė.

Vienoje patalpoje brandos egzaminą galės laikyti 9 abiturientai. Vienai kandidatų grupei bus paskirtas 1 vykdytojas, taip pat būtų galima pasitelkti ir papildomą vykdytoją.

„Tarp jų turi būti išlaikytas 2 metrų atstumas. Jei egzaminas laikomas didesnėje patalpoje ir joje yra daugiau nei 9 asmenys, kiekvienam iš patalpoje esančių asmenų turi būti skirtas 10 kv. m. plotas. O dėl kaukių ir pirštinių – jei bus reikalavimas, galiojantis bendrai, kad viešoje vietoje turi būti naudojamos kaukės ir mūvimos pirštinės, tai galios ir brandos egzaminų metu. Jei nebebus – kandidatai galės pasirinkti ir būti su jomis ar be jų“, – sakė A. Ranonytė.


Ministras teigė, kad po ilgo nuotolinio ugdymo laikotarpio kai kurie vaikai gali itin skaudžiai sureaguoti, kai reikės grįžti į ugdymo įstaigas, tad būtina rūpintis ir psichologine jų sveikata.

O nuo birželio 7–8 dienos turėtų atsiverti ir vasaros poilsio galimybės. 63 procentai neformaliojo švietimo įstaigų, anot ministro, tęsia savo veiklą nuotoliniu būdu. Jis teigė, kad tai jau galėtų būti teikiama ir gyvai.

„Tam mes esame numatę panaudoti tas lėšas, kurios, žinant, kad, deja, neįvyks Dainų šventė, kiti dideli renginiai, skirtos būtent vasaros edukacinėms veikloms, tai – ne mažiau nei 2,5 milijono eurų“, – spaudos konferencijoje sakė A. Monkevičius.

Delfi primena, kad nuotolinis ugdymas švietimo įstaigose buvo pradėtas iš karto paskelbus karantiną. Vyriausybė karantiną yra pratęsusi iki gegužės 31 dienos. Lieka neaišku, ar mokiniai turės galimybė grįžti į ugdymo įstaigas.

Socialiniuose tinkluose buvo pradėjusios plisti neva anketos, siunčiamos abiturientams kaip nuotrauka, kurioje klausiama, ar mokiniai palaikytų idėją gauti brandos atestatą išlaikę vos vieną brandos egzaminą, šis nebūtinai turi būti lietuvių kalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (685)