„Tikiu, kad politinės partijos, kurios ypatingai šį rudenį deklaravo didžiulę meilę ir svarbą švietimui, mokytojui, moksleiviui, prisiims atsakomybę ir ras politinės valios susitarti, nes kitaip tai galėsime vertinti tik kaip eilinį priešrinkiminį arba rinkiminį šou“, – po Vyriausybės posėdžio teigė S. Skvernelis.

Premjeras pripažįsta, kad kol kas pateiktas dokumentas dar yra netobulas, bet pasak jo, tai gali būti puikus atspirties taškas spręsti švietimo klausimą ir atsiriboti nuo politinių intrigų.

„Tikrai manau, kad mes turime netobulą dokumentą, bet atspirties tašką, nuo kurio galime atsispirti ir atmesti tas visas politines rietenas, intrigas ir artėjantį rinkimų laikotarpį, nes visi puikiai sutariame, kad turime švietimo klausimą spręsti“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

S. Skvernelio teigimu, Vyriausybė imasi sunkių, tačiau būtinų sprendimų, siekiant tobulinti švietimo sritį.

„Kai kas bandė sakyti, kad Vyriausybė dabar nieko nedarys iki rinkimų, tai mes tikrai darome ir matosi, kad tai yra sprendimai, kurie yra sunkūs, bet juos turime padaryti“, – patikino S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Vyriausybės pirmadienį pateiktame susitarimo dėl švietimo pirminiame projekte siūloma didinti švietimo sistemos finansavimą iki 6 proc., siekti, kad iki 2025 metų vidutinis mokytojų darbo užmokestis sudarytų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, o vidutinis dėstytojų, aukštųjų mokyklų mokslo darbuotojų ir tyrėjų darbo užmokestis – 150 proc.

Preliminariame projekto variante siūloma diskutuoti dėl anksčiau premjero kelis kartus keltos idėjos mokyklų tinklą perduoti valstybės pavadavimui ribotam laikotarpiui, po kurio pavaldumas vėl būtų grąžintas savivaldybėms. Diskusijai taip pat pateikiama ir tikslinių dotacijų administravimo ir skirstymo perdavimo savivaldybėms idėja.

Tačiau opozicinės jėgos į premjero iniciatyvą dar iki 2020 m. Seimo rinkimų pasirašyti partijų susitarimą dėl švietimo žvelgia skeptiškai.

Opozicinių konservatorių ir Liberalų sąjūdžio atstovai dar pirmadienį pareiškė, kad vargu ar pasirašys premjero inicijuojamą partijų susitarimą. Šiek tiek optimistiškesnę poziciją rengiamo susitarimo atžvilgiu deklaravo socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.