Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS) pirmadienį pranešė informavęs Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad ketvirtadienį, lapkričio 28 dieną, nuo 8 val. iki 10 val., skelbiamas įspėjamasis streikas.

Po streiko Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinė sąjunga rengia piketus prie Vyriausybės ir Finansų ministerijos.

„Jam (streikui – BNS) neįvykti yra tik viena galimybė, jeigu iš tiesų būtų patenkinti visi reikalavimai, bet kol kas nematome, kad tai įvyktų“, – pirmadienį diskusijų laidoje „LRT forumas“ sakė susivienijimo pirmininkas Sigitas Vaitkevičius.

Jo teigimu, apie 70 proc. profsąjungos narių balsavo už streiką. LAMPSS priklauso 13 aukštųjų mokyklų darbuotojai.

Profsąjunga reikalauja, kad nuo kitų metų dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų etatinis (bazinis) darbo užmokestis kasmet būtų didinamas ne mažiau kaip 10 proc., o 2025 metais šių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis sudarytų 150 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Taip pat reikalaujama pasirašyti šių metų gegužės mėnesį su LAMPSS ir rugpjūčio mėnesį su mokytojais suderėtą šakos kolektyvinės sutarties papildymą ir tuo įteisinti šiais metais pasiektą susitarimą.

„LAMPSS reikalauja laikytis derybų metu Vyriausybės įgaliotos derėtis Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duoto pasižadėjimo proporcingai kelti ir neakademinių darbuotojų atlyginimus bei rasti tam reikalingų lėšų, taip pat įvesti nemokamas bakalauro studijas nuo 2020 metais“, – teigiama susivienijimo pranešime.

Ketvirtadienį dviejų valandų įspėjamąjį streiką rengia ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, nes įgyvendinti jos susitarimą su Vyriausybe kitų metų biudžeto projekte trūksta apie 62 mln. eurų.