12
Kitas

Biologijos egzamino testo atsakymai

Dalį egzamino sudarys klausimai su atsakymais, kitoje dalyje pateikiami trumpieji klausimai, kai mokinys turi pateikti trumpą konkretų atsakymą – parašyti žodį, dviejų žodžių junginį, skaičių ar raidę. Atsakymai į klausimus vertinami vienu tašku.

Dar viena egzamino dalis – struktūriniai klausimai, susieti paveikslo, schemos ar grafiko. Į šiuos klausimus atsakymai gali būti tiek trumpi, tiek ir išplėstiniai. Struktūrinio klausimo vertinimas taškais nuo 1 iki 4.

Egzamino metu iš viso galima surinkti 100 taškų. Egzaminas laikomas išlaikytu, jei surenkama bent 16 taškų.

Laukiant valstybinio biologijos egzamino, TAMO grupei priklausanti elektroninių mokymo priemonių kūrėja „E. mokykla“, sukūrusi virtualią mokymosi sistemą „Egzaminatorius.lt“, kuri padeda vyresnių klasių mokiniams ruoštis lietuvių kalbos, matematikos, istorijos ir biologijos brandos egzaminams, kviečia priimti iššūkį ir pasitikrinti, ar teisingai atsakytumėte į klausimus, parengtus pagal brandos egzaminų programas.

Pernai biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 6355 kandidatai. Egzaminą išlaikė 98,73 proc. kandidatų. 100 balų įvertinimą gavo 2 proc. kandidatų. Užduotį 2018 metais mokiniai atliko geriau negu 2017 metais: 2018 m. vidutinis taškų skaičius yra 56,4 procentiniai taškai, 2017 – 54,4.

Testas:

1 užduotis

Mokiniai tyrė, kuriuose maisto produktuose yra krakmolo. Kokį indikatorių krakmolui nustatyti jiems reikia naudoti?

a) Jodo tirpalą

b) Lakmuso popierėlį

c) pH indikatorių

d) Universalų indikatorių

2 užduotis

Kokią reikšmę turi virpamojo epitelio ląstelių blakstienėlės?

a) Išstumia nešvarumus su mikroorganizmais

b) Padeda greičiau judėti orui iš plaučių

c) Sulėtina oro srautą į plaučius

d) Sušildo įkvepiamą orą į plaučius

3 užduotis

Prieš rugsėjį mokinys lankėsi pas šeimos gydytoją. Atlikus šlapimo tyrimą gauti tokie rezultatai: baltymų nėra, gliukozės nėra, leukocitų kiekis padidėjęs, eritrocitų nėra, nitritų yra nedidelis kiekis. Kokią išvadą apie mokinio sveikatą padarė gydytojas?

a) Mokinys yra visiškai sveikas

b) Įtarė inkstų pažeidimus ir patarė kreiptis į nefrologą

c) Įtarė šlapimo takų infekciją ir paskyrė gydymą

d) Patarė kreiptis į dietologą, kad sureguliuotų mitybą

4 užduotis

Kuri kraujo dalis atlieka maisto medžiagų pernašos funkciją?

a) Eritrocitai

b) Leukocitai

c) Kraujo plazma

d) Trombocitai

5 užduotis

Kokiomis aplinkos sąlygomis transpiracija vyks greičiausiai?

a) Kai drėgna, vėjuota ir šilta

b) Kai drėgna, vėjuota ir šalta

c) Kai sausa, vėjuota ir šilta

d) Kai sausa, vėjuota ir šalta

6 užduotis

Kurį organizmo taksonominį rangą nurodo gyvūno pavadinimas „Marmurinis auksavabalis“?

a) Rūšį

b) Gentį

c) Šeimą

d) Klasę

7 užduotis

Kokia organinė medžiaga gyvūninių ląstelių membranoms suteikia stangrumo?

a) Chitinas

b) Cholesterolis

c) Fosfolipidai

d) Glikogenas

8 užduotis

Kiek vandens molekulių bus panaudota polipeptido, sudaryto iš 25 aminorūgščių, hidrolizei?

a) 12

b) 24

c) 25

d) 50

9 užduotis

Tarkime, kad geriausiai prisitaikiusių prie esamų aplinkos sąlygų individų skaičius populiacijoje per artimiausius keletą metų padidės kelis kartus. Kokia gamtinės atrankos forma pasireikš šioje situacijoje?

a) Išskiriančioji atranka

b) Kryptingoji atranka

c) Pirminė atranka

d) Stabilizuojančioji atranka

10 užduotis

Dumblo kirmėlių tubifeksų ypač gausu nuotėkomis užterštame vandenyje. Kokią išvadą apie tubifeksus galima padaryti remiantis šiuo teiginiu?

a) Tubifeksai yra augalėdžiai

b) Tubifeksai yra parazitai

c) Tubifeksai yra gyvaėdžiai

d) Tubifeksai yra skaidytojai

(Teisingus atsakymus rasite kitame puslapyje)

Egzaminų sesija baigsis birželio pabaigoje

Brandos egzaminų sesija prasidėjo dar balandžio pabaigoje, anglų kalbos egzamino kalbėjimo dalimi. Egzaminų sesija baigsis tik birželio 20 dieną. Paskutinis sesijos egzaminas – geografijos.

Studijuoti pasirengę abiturientai privalo išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos bei matematikos brandos egzaminus. Šįmet, stojant į kolegijas ir universitetus, bus atsižvelgta ne tik į egzaminų rezultatus, bet ir į metinių pažymių vidurkį.

Siekiant studijuoti universitete, privalomųjų egzaminų vidurkis turi būti ne mažesnis nei 40. Siekiant studijuoti kolegijoje, trijų privalomų egzaminų rezultatų vidurkis turi būti ne mažesnis nei 25.

Išimtis taikoma stojantiems į menų studijas. Pasirinkusiems šias studijas bus skaičiuojamas tik dviejų egzaminų vidurkis – lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos.

Stojant į aukštąsias mokyklas bus atsižvelgiama ir į mokomųjų metinių įvertinimų vidurkį.

Stoti į universitetus galės tik tie, kurių penkių mokomųjų dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis nei 7, į kolegijas – ne mažesnis negu 6.

Vidurkis bus skaičiuojamas pasirenkant penkis geriausius įvertinimus iš galimų aštuonių: lietuvių kalbos ir literatūros; gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų arba vokiečių); užsienio kalbos; matematikos; istorijos arba geografijos, arba integruoto istorijos ir geografijos kurso; biologijos arba fizikos, arba chemijos, arba integruoto gamtos mokslų kurso; meninio ugdymo srities dalyko arba technologijų programos krypties dalyko, arba integruoto menų ir technologijų kurso, arba specializuoto ugdymo krypties (dailės arba inžinerinio, arba meninio, arba muzikos) programos dalyko; bendrosios kūno kultūros arba pasirinktos sporto šakos, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalyko.

Reikalavimai bus taikomi tik stojant į valstybės finansuojamas vietas, ketinantiems studijuoti už savo lėšas, pakaks būti išlaikius bent vieną valstybinį brandos egzaminą.

2019 m. minimalūs rodikliai stojant į aukštąsias mokyklas galioja 2019 m. abiturientams. Ankstesnių metų abiturientams galioja atitinkamų metų priėmimo į aukštąsias mokyklas rodikliai.

Abituriente, kaip sekasi laikyti brandos egzaminus? Nori pasidalinti nuotaikomis? Rašyk mums į pilieciai@delfi.lt su prierašu „egzaminas“.

12
Kitas

Biologijos egzamino testo atsakymai

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)