Kaip Eltai sakė dviejų Vilniaus Žemynos progimnazijos moksleivių mama Daiva Rumšienė, streikuojantys mokytojai labai aiškiai išdėstė savo reikalavimus Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM), kurie nėra vykdomi.

„Mūsų tikslas paremti streikuojančius mokytojus, paskatinti Švietimo ir mokslo ministeriją atsižvelgti į mokytojų reikalavimus, kad ir jie galėtų nutraukę streiką dirbti, ir mūsų vaikai mokytis, nes ugdymo procesas nevyksta”, - sakė moksleivių mama.

Pasak D. Rumšienės, palaikyti mokyklos mokytojus tėvams kilo mintis po bendruomenės susitikimo, kuriame tėvai išklausė pedagogus.

„Mes nepatenkinti, kad ministerija ignoruoja mokytojų problemas, todėl nedarbo dieną, šeštadienį, 11 valandą, drauge su vaikais rinksimės prie Vilniaus Žemynos progimnazijos ir aštuonis kilometrus eisime iki Švietimo ir mokslo ministerijos, nešdami simbolinį mokinių ir tėvų laišką „ŠMM, išgirsk mokytojus“, - Eltai sakė D. Rumšienė.

ELTA primena, kad pirmadienį neterminuotą švietimo darbuotojų streiką pradėjusi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) reikalauja nedelsiant atsisakyti absurdiškos darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiu kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 val. skirta kitiems darbams. Taip pat reikalaujama 20 proc. didinti pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

Kaip sakė LŠDPS vadovas Andrius Navickas, streike dalyvaujantys mokytojai neves pamokų, jiems nereikia eiti į darbą.

Penktadienį streikuojančių mokyklų sąraše jau buvo 105 ugdymo įstaigos, pirmosios streiką baigė, antrosios tęs, trečiosios prisijungs prie streiko vėliau.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, penktadienį 37 ugdymo įstaigose streikavo pusė mokytojų.

ŠMM informavo, kad nuo lapkričio 19 dienos planuoja streikuoti 50 įstaigų: prisijungs 25, o 12 mokyklų nutrauks šią savaitę pradėtą streiką.

Iš viso Lietuvoje veikia 2000 švietimo įstaigų, jose dirba 45 tūkst. pedagogų.

ELTA primena, kad neterminuotas švietimo darbuotojų streikas prasidėjo lapkričio 12 dieną 5 mokyklų pedagogų streiku. Viena iš jų buvo Vilniaus Žemynos progimnazija.