Kaip Eltai sakė J. Petrauskienė, neterminuotą streiką pradėjo penkios mokyklos, nors Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga savo puslapyje rytą buvo paskelbusi, kad šią ir kitą savaitę streikuos 79 ugdymo įstaigos - gimnazijos, progimnazijos, neformaliojo ugdymo įstaigos, darželiai.

„Manau, mums visiems labai svarbu, kad mokinių ir mūsų mažųjų laikas bei ugdymo kokybė nenukentėtų. Bendradarbiaujame su savivaldybėmis, kad ten, kur vyksta streikas, būtų užtikrintas ugdymo procesas“, - sakė ministrė.

Kiek maksimaliai galėtų tęstis neterminuoti streikai, J. Petrauskienė neprognozavo. „Tai turi komentuoti organizatoriai“, - sakė ji.

Pagrindo piktintis etatiniu mokytojų darbo apmokėjimu, ministrės nuomone, nėra. Šis darbo apmokėjimas, J. Petrauskienės nuomone, visų pirma, socialiai teisingesnis, nes pernai vos 5 proc. visų mokytojų dirbo visu krūviu, taigi tokiomis sąlygomis užtikrinti tinkamą darbo apmokėjimą būtų buvę sunku.

„Bendrai mokytojų atlyginimas tikrai mažas. Tai pirmieji žingsniai, kurie turi tęstis ir ateityje. Struktūrinė problema yra, matome, kad jauni mokytojai neateina į mokyklą. Etatinis darbo apmokėjimas leidžia tolygiau paskirstyti etato krūvius tarp mokytojų, sumažinti atotrūkį tarp ilgą laiką dirbančių ir jaunų mokytojų darbo užmokesčio, užtikrinti, kad vaikai, kuriems prasčiau sekasi, galėtų su mokytojais pasikonsultuoti ir po pamokų, o mokytojams už šį darbą būtų mokama“, - vardijo ministrė. Detaliau apie švietimo reformos rezultatus J. Petrauskienė pažadėjo kalbėti antradienį.

Kaip skelbė ELTA, pirmadienį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) reikalavimams pritariančių mokyklų ir darželių darbuotojai pradėjo neterminuotą streiką, prie kurio žada jungtis 79 įstaigos.

Kaip Eltai sakė LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas, streike dalyvaujantys švietimo darbuotojai neves pamokų, jiems nereikės eiti į darbą.

A. Navicko teigimu, streiką rengti privertė valdžios nenoras derybų keliu spręsti problemų dėl mokytojus žeminančios naujos darbo apmokėjimo sistemos, kuri įgyvendinama chaotiškai jai tinkamai nepasirengus. Dėl to mokyklose jau trečias mėnuo tvyro chaosas ir nežinomybė, bendruomenės supriešintos, o visa tai žlugdo ugdymo procesą.

„Švietimo ir mokslo ministerija dar vis neketina taisyti savo klaidų, o planuoja keliones po Lietuvą į streikuojančias mokyklas aiškintis situacijos. Matant tai, kad jau dabar yra 79 švietimo įstaigos, kurios jungiasi į streiką ir kiekvieną dieną jų skaičius vis auga, Švietimo ir mokslo ministeriją tikslinga būtų pervadinti ne tik į sporto, bet ir į turizmo ministeriją“, - teigia LŠDPS pirmininkas.

Pasak A. Navicko, Vyriausybė, manipuliuodama įvairia statistika, klaidina visuomenę, kad mokytojų atlyginimai pakilo net 117 eurų.

LŠDPS reikalauja nedelsiant atsisakyti absurdiškos darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiu kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 val. skirta kitiems darbams. Taip pat - pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

LŠDPS paskelbė mokyklų, kuriose vyks neterminuotas streikas, sąrašą. Pagal jį, nuo lapkričio 12 dienos streikuos Vilniaus Žemynos progimnazija, Klaipėdos lopšelis-darželis „Želmenėlis“, Panevėžio rajono Velžio gimnazija, Kalvarijos gimnazija, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazija, Kuršėnų Pavenčių mokykla - daugiafunkcis centras.

Nuo antradienio neterminuotą streiką pradės Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla, Panevėžio r. Paįstrio Juozo Zikaro gimnazija, Panevėžio rajono Smilgių gimnazija, Raseinių rajono Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazija, Švenčionių pradinė mokykla, Panevėžio rajono Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija.

Nuo lapkričio 14 dienos streikuos Marijampolės Jono Totoraičio progimnazija, Panevėžio rajono Naujamiesčio gimnazija, Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazija, Kaišiadorių Žiežmarių gimnazija, Vilniaus lopšelis-darželis „Aušrelė“, Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazija, Skuodo Bartuvos progimnazija, Šaulių rajono Meškuičių gimnazija, Šiaulių rajono Kuršėnų Stasio Anglickio mokykla, Kaišiadorių rajono Žaslių pagrindinė mokykla.

Nuo lapkričio 15 dienos prie streiko prisijungs Panevėžio „Šaltinio“ progimnazija, Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokykla, Panevėžio muzikos mokykla, Panevėžio rajono Ramygalos gimnazija, Šiaulių Centro pradinė mokykla, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazija, Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazija.