„Daug kalbama apie mokytojų etatinį apmokėjimą, bet per sumaištį buvo pamiršta sumokėti egzaminų vykdytojams. O dirbta juk buvo šeštadieniais. Egzaminai baigėsi birželį“ , – buvo teigiama DELFI adresuotame laiške iš Šiaulių.

Laiške rašoma, kad pedagogai bandė sužinoti, kada jiems bus sumokėta už egzaminų vykdymą. Ir nors, kaip teigiama, buvo atsakyta, kad pinigai pedagogus pasieks spalį – tai neįvyko.

Pagrindinė egzaminų sesija šįmet vyko nuo balandžio 4 iki birželio 22-osios dienos. Net 8 egzaminai vyko šeštadieniais.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai DELFI teigė, kad į klausimą, kodėl egzaminų vykdytojai vis dar negavo apmokėjimo už pavasarį atliktą darbą, turėtų atsakyti Nacionalinis egzaminų centras (NEC), tačiau pastarasis nurodė, kad apmokėjimų srautus valdo atskirų miestų savivaldybių švietimo skyriai.

Šiaulių miesto savivaldybė: įstaigų vadovai buvo informuoti

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vadovo pavaduotojas Rimas Marcinkus DELFI teigė, kad pinigai mokytojus pasieks lapkritį. Esą tai įprasta ir jau ne pirmus metus taikoma praktika.

„Pas mus tokia praktika visą laiką būdavo, kad sumokama iki lapkričio mėnesio. Spalio 26 dieną mokyklos gavo informaciją, kokias lėšas gaus ir kaip jie turi atsiskaityti su pedagogais“, – teigė R. Marcinkus.

Švietimo skyriaus vadovo pavaduotojas teigė, kad tokia tvarka Šiaulių mieste yra jau seniai.

„Įstaigų vadovai buvo informuoti“, – teigė R. Marcinkus pridurdamas, kad mokyklos turėjo informuoti mokytojus. Jo teigimu, lapkritį visiems Šiaulių mokytojams, kurie dirbo egzaminų vykdytojais, bus sumokėta.

NEC: atsiskaityti reikėtų tada, kai žmogus dirba

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė DELFI teigė, kad pedagogai, jos nuomone, atlygį už darbą turėtų gauti tada, kai jis atliekamas.

„Mokinio krepšelio lėšas ir kokia jų dalis skiriama mokinių pasiekimų vertinimui, ne NEC nustato ir ne NEC skiria lėšas. Jas skiria Švietimo ir mokslo ministerija, o kaip savivaldybės tas lėšas skirsto – mes tam neturime jokios įtakos, – teigė S. Vingelienė. – Manau, kad, pagal darbo kodeksą, atsiskaityti reikėtų tada, kai žmogus dirba.“

S. Vingelienės teigimu, skundai dėl egzaminų vykdymo apmokėjimo jų nepasiekia, o jei ir pasiekia – nurodoma kreiptis į savo savivaldybę.

Nors egzaminus kuruoja NEC, tačiau egzaminų vykdymo eigą ir apmokėjimą už darbą reguliuoja ne viena institucija – lėšos skiriamos iš ministerijos, jos vėliau paskirstomos savivaldybėje, o NEC reguliuoja patį egzaminų vykdymą. „Už egzaminų organizavimą savivaldybėje atsakingas savivaldybės administracijos Švietimo skyrius. Jie pasirenka vykdytojus, jie su jais atsiskaito, – teigė S. Vingelienė. – Mes aprašome organizavimo ir vykdymo tvarką, kaip viskas turi vykti.“

Anot NEC direktorės, jos vadovaujama institucija nerenka vykdytojų ir nereguliuoja atsiskaitymo su jais.