Per naktį pavogti septyni telefonai

„Būna, kad kai kambariokai ryte išeina į dušus, tualetą, kiti guli lovose ir miega, ir pasitaiko, kad kažkas iš pačių bendrabučių gyventojų ateina į kitus kambarius, nuo stalų pasiima vertingesnius daiktus, tokius kaip mobilūs telefonai. Buvo net taip, kad per vieną naktį bendrabutyje dingo septyni mobilieji telefonai. Esu girdėjęs, kad panašios vagystės Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelio dizainerių bendrabutyje buvo ne vieną kartą“, - pasakojo trečiakursis Tadas.

Policija ne visada gali nustatyti, kam priklauso pavogti daiktai

Nors ir randama nemažai mobi-liųjų telefonų, tačiau jie dažnai negali sugrįžti pas savininką, nes randama daug populiariųjų modelių telefonų, kurie neturi išskirtinių žymų ar kitų ženklų, leidžiančių surasti šeimininką.

„Jeigu pavagiamas pažymėtas daiktas, yra daug didesnė tikimybė, kad jis sugrįš į savininko rankas“, - sakė Kauno miesto vyriausiojo policijos komi-sariato organizacinio skyriaus ryšių su visuomene poskyrio vyresnioji specialistė Vitalija Gintautienė.

Pažymėjimas nemokamas

Studentai gali nebijoti, kad vertingas daiktas žymėjimo metu bus apgadintas. Vitalija Gintautienė paaiškino, kad žymima specialiu žymekliu, juo įrašomas asmens kodas ir šis matomas tik pašvietus specialiu spinduliu, plika akimi užrašas nesimato. Pažymėti daiktai taip pat įtraukia-mi į specialius sąrašus, daiktų žymėjimas yra nemokamas, pasižymėti gali visi pageidaujantys.

Studentai bijo netekti šaldytuvų

Organizuojamų akcijų metu policijos pareigūnus nustebina studentų nepasitikėjimas aplinka: „KTU studentų miestelyje buvo atvejų, kad studentai norėjo, kad pažymėtume šaldytuvus, mikroban-gines krosneles, tačiau dažniausiai apsiriboja mobiliaisiais telefonais, automobiliuose įrengta muzikine įranga“,- sakė V. Gintautienė.

Po daiktų žymėjimo sumažėja vagysčių

Daiktų žymėjimas yra labai efektyvi vagysčių prevencijos priemonė: „Bendrabučiuose, kurių studentai pasižymėjo daiktus, žymiai sumažėjo vagysčių skaičius“, - sakė Vitalija Gintautienė.

Jeigu susiorganizuoja apie trisdešimt ar keturiasdešimt žmonių, galima suorganizuoti akciją, tokiu atveju pareigūnai sutartu laiku su žymėjimo priemonėmis atvyksta į nurodytą vietą, studentams net nereikia vykti į policijos įstaigą.

„Jei yra daug norinčių, policijos pareigūnai patys atvyksta į bendrabučius. Gali kreiptis ir pavieniai asmenys, jiems reikia atvykti į policijos įstaigą pagal gyvenamąją vietą ir ten jiems nemokamai bus pažymėti atsinešti daiktai“, - paaiškino V. Gintautienė.

Šaltinis
"Savas", Lietuvos studentų laikraštis
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją