Mokytojų darbo užmokesčio fondas nuo rugsėjo iki metų galo didinamas papildomais 17,4 mln. eurų.

Iki rugsėjo 10 dienos iš 2150 švietimo įstaigų duomenis mokinių registre buvo patvirtinusios tik 800 (apie 37 proc.), nuo rugsėjo 10 iki 17 d. - jau 2004 (apie 93 proc.) mokyklų.

Pasak ŠMM, 54 savivaldybės žino, kiek lėšų turės mokytojų darbo užmokesčiui visose mokyklose.

Atnaujintos darbo sutartys su mokytojais turi būti pasirašytos iki rugsėjo pabaigos. Lėšos mokyklas pasieks jau spalio mėnesį. Jos bus pervestos ir tais atvejais, jei sutartys nebus baigtos pasirašyti iki spalio pradžios.

13 savivaldybių visose mokyklose patvirtinti pareigybių aprašai, įteisinta darbo apmokėjimo sistema, pasirašytos atnaujintos darbo sutartys su mokytojais ir 37 savivaldybėse tai padaryta dalyje mokyklų.

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas pastebi, kad skirtingų rajonų mokyklose ir savivaldybėse klausimų likę gerokai mažiau. „Vieni jau visai pasiruošę, pasakoja kolegoms, kiek auga pedagogų atlyginimai. Gal daugiau klausimų dabar kyla dėl administravimo bei švietimo pagalbos lėšų, nes jų skirstymo tvarkas turi pasitvirtinti pačios savivaldybės“, - komentavo A. Varanauskas.

Su mokyklomis bendraujanti ir jas konsultuojanti Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijos direktorė Jolanta Bartkūnienė pastebi, kad situacija dėl etatinio apmokėjimo tampa aiškesnė, daugelis jau pastebi ir finansų padidėjimą.

„Susiskaičiavę matome, kad savo progimnazijoje netgi galime padidinti švietimo pagalbos specialistų etatus - anksčiau turėjome po vieną psichologo, logopedo ir kt. etatą, o nuo šiemet kai kuriems specialistams išeina iki pusantro etato“, - lygino J. Bartkūnienė.

Pasak jos, didėja atlyginimai pradedantiesiems mokytojams, pavyzdžiui, stažo ir kategorijos neturinčiam mokytojui atlyginimas „popieriuje“ už gryną etatą - daugiau negu 1000 eurų.

Etatinio modelio ir darbo teisės klausimais mokyklas ir savivaldybes konsultuoja profesionalūs Vilniaus universiteto Teisės klinikos teisininkai. Taip pat mokykloms padeda ir paskirti konsultantai - mokyklų vadovai, savivaldybių darbuotojai.

Nuo gegužės veikia karštoji telefono linija 8 800 20018, speciali interneto svetainė www.etatinis.lt su mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų skaičiuokle, teisine informacija, parengti dažnai užduodami klausimai ir etatinio mitai.

Kiekvieną penktadienį 14 valandą vyksta tiesioginės transliacijos ŠMM „Facebook“ ir „Youtube“ paskyrose, į klausimus atsakoma tiesiogiai.

Nuo antradienio mokyklose ir savivaldybėse konsultacijų vizitus pradėjo mobilios etatinio modelio koordinavimo grupės, kurios susitinka su mokyklų vadovais, švietimo specialistais, stebi modelio įgyvendinimo eigą, konsultuoja ir teikia rekomendacijas mokykloms bei savivaldybėms. Grupės kiekvieną savaitę vyks į skirtingas savivaldybes. Vizitų sąrašą netrukus bus galima rasti www.etatinis.lt.