Klaipėdos universitete stojančiųjų dėmesio nesulaukė 8 studijų programos, tiek pat studijų programų nesurinko nė minimalaus kiekio stojančiųjų paraiškų ir Marijampolės kolegijoje, Aleksandro Stulginskio universitete stojančiųjų nesudomino 6 programos.

Anot ministrės J. Petrauskienės, šįmet net minimalaus abiturientų dėmesio nesulaukė šešiasdešimt studijų programų ir pabrėžė, kad pernai tokių programų buvo net dvigubai daugiau.

Vis dėlto, pristatydama stojimų į aukštąsias rezultatus, ministrė pabrėžė tik tris universitetus, kuriuose, jos teigimu, yra daugiausia studentų dėmesio nesulaukusių programų. Į šias studijų programas stojantieji nebegalės pretenduoti ir antrojo stojimų etapo metu.

Stojančiųjų į 6 studijų programas nesuviliojusio Aleksandro Stulginsio universiteto Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėja Laura Žemaitienė teigė, kad tai natūralus procesas ir pabrėžė, kad jų universitete tokių programų vos 6 iš 60.

Klaipėdos universitetas pernai skelbė priėmimą į 56 programas, šįmet – į 32, tačiau iš jų net 8 nesulaukė stojančiųjų dėmesio. Nuo rudens pirmakursiai rinksis tik į 24 studijų programas.

Marijampolės kolegijoje šįmet pirmakursių bus kur kas mažiau – kolegija nebevykdys daugiau nei pusės studijų programų. O ir į likusias didelio konkurso nebuvo – tiesiog stojančiųjų skaičius atitiko minimalius reikalavimus.

Klaipėdos universitetas

Klaipėdos universiteto (KU) Studijų prorektorė prof. dr. Leta Dromantienė DELFI teigė, kad jų universitete nėra tokių programų, kurios absoliučiai nesulaukė stojančiųjų dėmesio. „Tiesiog yra tokių studijų programų, į kurias nesusidarė Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytas pagal studijų kryptis minimalus studentų skaičius grupėje“, – kalbėjo L. Dromantienė.

KU prorektorė įvardijo 8 studijų programas, kurių grupių nepavyko sudaryti dėl minimalaus stojančiųjų susidomėjimo. „Biologija (iš 10 reikiamų studentų minimaliai grupei surinkti stojo 9), Ekonomika (iš 15 reikiamų stojo 8), Logistika (iš 15 stojo 8), Socialinė ekonominė geografija ir regionistika (iš 15 stojo 6), Visuomenės sveikata iš 10 stojo 5), Chemijos inžinerija (iš 10 stojo 4), Medijų filosofija ir kultūrinės industrijos (iš 15 stojo 4)“, – įvardijo KU prorektorė L. Dromantienė.

Liepos 26-ąją paaiškės pirmojo stojimų etapo rezultatai, vėliau bus skelbiamas dar vienas etapas.

„Dar nėra oficialiai paskelbti kviečiamųjų sąrašai, tačiau, kiek turime duomenų, matome, kad, lyginant su praėjusiais metais, rezultatai yra panašūs pagal pirmojo etapo duomenis. Turime apie 130 valstybės finansuojamų vietų“, – teigė L. Dromantienė.

Jos teigimu, šių metų rezultatus lyginti su praėjusiųjų bus galima tik tada, kai bus pasirašytos sutartys. Jos bus pasirašomos iki liepos 31 dienos.

KU prorektorės L. Dromantienės teigimu, šįmet universitetas, siekdamas užtikrinti studijų kokybę, sustambino studijų programas ir apjungė pagal kryptis. „2017 metais skelbėme priėmimą į 56 programas, šiais metais į 32. Atsisakėme nerentabilių studijų programų, net jei jos buvo akredituotos tarptautinių ekspertų, – kalbėjo prorektorė. – Taip pat šiais metais turime apie 100 studentų iš užsienio, kurie renkasi laipsnio studijas Klaipėdos universitete.“

Šiuo metu populiariausios KU studijų programos: Psichologija, Informatikos inžinerija, Kūno kultūros ir sporto pedagogika, Anglų ir kita užsienio kalba (švedų, ispanų, vokiečių), Mechanikos inžinerija, Jūrų uostų inžinerija, Statybos inžinerija, Hidrologija ir okeanografija.

Aleksandro Stulginskio universitetas

„Daugelyje šalies universitetų buvo nerentabilių studijų programų, – DELFI teigė Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėja Laura Žemaitienė. – Mūsų universitete uždarytos 6 studijų programos.“ Atstovė pabrėžė, kad visoje Lietuvoje stojančiųjų palankumo nesulaukė net 60 programų.

L. Žemaitienė neįvardijo, kokiose studijų programose nepavyko surinkti net minimalaus stojančiųjų kiekio. Jos teigimu, tai bus galima paskelbti tik po to, kai stojantieji sužinos, kur yra pakviesti studijuoti.

ASU atstovė pakartojo tą patį, ką teigė ir KU prorektorė – yra tokių studijų programų, į kurias nesusidarė Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytas pagal studijų kryptis minimalus studentų skaičius grupėje, tačiau tai nereiškia, kad į jas nepretendavo nė vienas asmuo.

Istorijos egzaminas

Teigimu, kiekvienais metais būna tokių studijų programų, kurios nesulaukia pakankamo stojančiųjų dėmesio. „Kiekvienais metais būna ir ne tik pas mus, būna visuose universitetuose. Skiriasi vaikų norai, galimybės, brandos egzaminų rezultatai. Gal norinčiųjų buvo ir daugiau, tačiau jie nesurinko minimalaus reikalaujamo matematikos egzamino balo“, – svarstė atstovė.

ASU Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėjos L. Žemaitienės teigimu, tai – natūralus procesas. „Daugybę metų turėjome tokias studijų programas, kurios pritraukdavo šimtus, o vienais metais ima ir įvyksta kokia nors reforma, kuri apverčia vaikų galvas aukštyn kojomis. Tai natūralus procesas“, – teigė L. Žemaitienė.

Marijampolės kolegija

Marijampolės kolegijoje iš viso vykdoma 15 studijų programų, pernai dvi studijų programos nesulaukė stojančiųjų palankumo, tad buvo vykdoma tik 12-ka, o šįmet, nesurinkus net minimalaus stojančiųjų skaičiaus, programų sumažės perpus. Stojančiųjų susidomėjimo nesulaukė net 8 studijų programos.

„Situacija sudėtinga. Pakviestų pasirašyti sutartis skaičius yra mažesnis nei pernai“, – kalbėjo Marijampolės kolegijos administracijos direktorius Romas Giedraitis. Jo teigimu, šįmet sunkiau surinkti 10 ar 15 stojančiųjų į kolegijos siūlomas studijų programas.

Šįmet kolegija stojančiuosius kviečia į 7 studijų programas iš siūlytų 15-os.

Kolegijos atstovo teigimu, didelio konkurso įstoti į Marijampolės kolegiją nebuvo. „Tiesiog užsipildė grupės, buvo išpildyti minimalūs reikalavimai, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad tai tik pirmas stojimo etapas, vėliau bus dar du etapai, o tada – institucinis priėmimas, kurį vykdys pati kolegija. Manome, kad tai toli gražu ne galutiniai skaičiai“, – teigė R. Giedraitis.

Šįmet stojančiųjų buvo mažiau

Į universitetus šįmet pakviesta 11 162 stojančiųjų, iš jų į valstybės finansuojamas vietas – 7320. Į kolegijas – 10 645 stojančiųjų, iš jų į valstybės finansuojamas vietas – 5153.

„Demografinė situacija turi įtakos ir stojimams, – pristatydama stojimų rezultatus kalbėjo Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. – Nors abiturientų skaičius sumažėjo 2,2 proc., pretenduojančiųjų į aukštąsias mokyklas skaičius išliko panašus kaip pernai (27,7 tūkst. šiemet ir 28,1 tūkst. pernai).“

Jurgita Petrauskienė

Ministrė įvardijo, kad šįmet minimalus balas, kurį reikėjo surinkti norint įstoti į aukštąją mokyklą, padidėjo iki 3,6 balo, tačiau tai, anot jos, nebuvo neįveikiama riba. „Pernai minimalius rezultatus atitiko 90 proc. stojančiųjų, šįmet – 86 proc.“, – įvardijo ministrė.

Jos teigimu, šįmet daugiau dėmesio sulaukė Vilniaus universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas bei Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.

Ministrė J. Petrauksienė įvardijo, kad didžioji dalis abiturientų lieka Lietuvoje ir siekia prestižinių mokslų. „Jei stiprios aukštosios mokyklos netaikytų lubų ir priimtų visus norinčius, priimtų didžiąją dalį stojančiųjų“, – prestižinių specialybių populiarumą pabrėžė ministrė.

Pirmojo stojimų etapo rezultatus stojantieji sužinos liepos 26-ąją.

Abituriente, pasidalink savo įspūdžiais, ar džiaugiesi, kur įstojai? Ar tau pavyko įstoti ten, kur norėjai, ar visgi dėl nepakankamo balo nepavyko pateisinti savo lūkesčių? Kaip jautiesi? Studijuosi Lietuvoje ar užsienyje? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Išsilavinimas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (315)