Meras Remigijus Šimašius pabrėžia, kad galimybę susimokėti už papildomą laiką, kuomet vaikus mokykloje po pamokų prižiūri pedagogai, turi ne visi.

„Taryboje galutinai patvirtinsime naują iniciatyvą, kad visi Vilniaus pradinukai mokykloje saugiai ir patikimai kūrybinėje aplinkoje gali būti iki 18 val. be papildomo mokesčio! Dinamiškas ir atsakingai valdomas miestas jau gali tai sau leisti“, – feisbuko paskyroje rašė R. Šimašius.

Savivaldybės duomenimis, Vilniaus mieste šiuo metu gyvena daugiau nei 25 tūkst. 7–10 metų amžiaus vaikų.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja BNS sakė, kad nuo rugsėjo sostinėje turėtų būti daugiau nei 1060 pradinių klasių komplektų.

Anot jos, skaičiuojama, jog jei pradinukus po pamokų norėtų mokyklose palikti visi tėvai, tam prireiktų apie 500 etatų, o iš savivaldybės biudžeto ugdymui papildomai būtų skiriama 500 tūkst. eurų per mėnesį.

Taip vadinamų prailgintų grupių lankymą visiems pradinukams svarstoma finansuoti nuo rugsėjo. Vaikai čia užsiimtų patinkančia popamokine veikla, atliktų namų darbus arba tiesiog praleistų laiką su savo bendraamžiais saugioje mokyklos aplinkoje.

Popamokinė veikla tam tikrose sostinės mokyklose iki šiol vyko ugdymo įstaigos administracijos ar veiklių mokytojų iniciatyva. Pedagogai dirbdavo pagal individualios veiklos liudijimus, o tėvai jiems mokėdavo už kiekvieną po pamokų dirbtą valandą.

Visos dienos mokyklos koncepciją nuo rugsėjo ketina išbandyti ir centrinė valdžia. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė dar pavasarį teigė, kad koncepciją, pagal kurią mokiniai būtų nemokamai užimami ne tik pamokų metu, iš pradžių numatoma išbandyti 40-yje šalies mokyklų. Ji pažymėjo, kad kai kurios mokyklos jau ir iki šiol sėkmingai siūlė vaikų užimtumą po pamokų, tačiau atkreipė dėmesį, kad ne kiekviena šeima išgali už tai susimokėti.