Nepasirašiusių sutikimo klasių baigimo pažymėjimai išduodami mokyklos raštinėje.

Vis griežtėjantys duomenų apsaugos reikalavimai - iššūkis ne tik mokyklų administracijoms, bet ir mokytojams, tiesiogiai atsakingiems pasirūpinti sutikimais. O jų vis daugėja.

Kaip Eltai komentavo Švietimo ir mokslo ministerija, rekomendacijas mokykloms apie duomenų apsaugos tvarkos pasikeitimus galėjo teikti nebent už tai atsakinga institucija - Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Tačiau jos atstovė Raminta Sinkevičiūtė patikino, kad tokio reglamento interpretavimo inspekcija tikrai nėra teikusi mokykloms.

„Mūsų nuomone, reikalavimas teikti sutikimą, kad mokyklos šventėje teikiant klasės baigimo pažymėjimą būtų įvardijamas vaiko vardas ir pavardė, šiek tiek perspaustas. Mokslo metų pabaigos šventė - oficialus renginys ir, mūsų nuomone, situacija nėra tokia, kad reikėtų prašyti tėvų sutikimo naudoti vaikų duomenis“, - komentavo R. Sinkevičiūtė.

ELTA primena, kad naujosios ES duomenų apsaugos taisyklės - Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) - įsigaliojo nuo gegužės 25 dienos. Tam ruošdamosi įmonės turėjo atlikti rinkodaros peržiūrą ir iš naujo gauti žmonių sutikimą, pavyzdžiui, siųsti jiems naujienlaiškius.

„Galbūt nėra malonu atsibudus ryte rasti po 20 elektroninių laiškų iš įvairių įmonių, prašančių iš naujo sutikti naudoti jūsų duomenis, tačiau tai buvo gera proga naujai pamatyti, kiek ir kas juos iki šiol naudojo“, - BDAR įsigaliojimo proga Seime surengtoje konferencijoje sakė Teisingumo ministerijos atstovė Indrė Skersytė.

Pasak jos, dirbti jos srityje dabar bus labai įdomu, nes formuosis naujos praktikos, kurių Lietuvoje nebuvo. Įmonėms ir gyventojams kol kas kyla daug klausimų, kokie pasikeitimai vyksta.

„Įsigaliojus naujai tvarkai, gauname daug paklausimų, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Į daug klausimų ir patys dar negalime atsakyti. Tikimės, kad kartu rasime tą kelią, kaip užtikrinti teisės į duomenų apsaugą įgyvendinimą“, - apie ne visai lengvą BDAR startą spaudos konferencijoje pasakojo Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Raimondas Andrijauskas.

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius pripažino, kad iš tiesų dar ne visi darbai atlikti: kaip ir studentai paskutinę naktį dažnai bando spėti atlikti nepadarytus darbus, taip ir ES dar reikia užbaigti teisinį reglamentavimą, kad naujoji tvarka galiotų be trukdžių.

Anot A. Pranckevičiaus, EK neskubės bausti nusižengiančiųjų reglamentui.

Europos Komisija teigia, kad, įsigaliojus asmens duomenų naujai tvarkai, europiečiai gali labiau kontroliuoti, kaip renkami ir naudojami jų asmens duomenys, be to, nutekėję duomenys bus geriau apsaugoti.

Naujoji tvarka, anot EK, bus naudinga, jeigu atsibodo gauti nepageidaujamų gaminių ar paslaugų reklamą - galima paprašyti, kad jus pašalintų iš rinkodaros informacijos platinimo sąrašų. Jeigu trikdo internete esantis turinys - tam tikrais atvejais galima pareikalauti, kad jis būtų pašalintas.

BDAR keičia 1995 metų Duomenų apsaugos direktyvą, kuri buvo priimta prieš internetui ir debesų kompiuterijai suteikiant naujų asmens duomenų tvarkymo būdų.