Jau 13 metų vykstantis projektas „Misija Sibiras“ nuo pat gyvavimo pradžios stengiasi keisti jauno žmogaus požiūrį į pilietiškumą bei istoriją ir iš vadovėlio šiuos dalykus perkelia į visai kitas ir naujas formas. Vienas iš to įrodymų – šiandien Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijoje vykusi „Kitokia pilietiškumo pamoka“, kurioje požiūrį į pilietiškumą keisti padėjo ne vien „Misija Sibiras“ ekspedicijos dalyviai, bet ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos atstovai.

„Sibiras yra vienas iš kertinių dalykų, kuriant šiandienos istoriją. Juk tuo metu buvo ištremti mokytojai, gydytojai, šauliai, bet dalis su priešu kovojo partizaniniame judėjime. Tik žinodami istoriją, susijusią su tremtimi, galime būti tikrais piliečiais ir ginti savo valstybę šiandien“, – renginyje sakė Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Renginio metu moksleiviams buvo padovanota „Misija Sibiras'17“ paroda, kuri leidžia tremties istoriją suprasti ne vadovėliniais skaičiais, o tikromis ekspedicijos dalyvių emocijomis. Projektas kartu su Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos visos Lietuvos mokyklose išdalins 100 tokių parodų. „Nemažai keliaujame po Lietuvos mokyklas skaitydami įvairias paskaitas, tačiau vaizdų kalba jauniems žmonėms neabejotinai paveikesnė. Tikime, jog šios parodos įkvėps mokinius ne tik dar labiau domėtis Lietuvos istorija, bet ir patiems tapti jos dalimi“, – sako Luka Lesauskaitė, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM atstovė.

„Sibire mes praleidžiame vos 2 savaites, tačiau visi likusieji metai yra skirti tam, kad skleistume pilietiškumo žinią ir tradicinę valandą, skirtą pilietiškumo pagrindams mokykloje, papildytume kai kuo daugiau. Kasdien ieškome tam naujų formų. Mūsų parodą šiuo metu galima pamatyti miestų ekranuose, stenduose, bibliotekose, netgi „Paypost“ kioskeliuose, o tai reiškia, kad projekto idėja moksleivį pasieks ne vien mokyklos suole, bet ir jo kelyje į ar iš mokyklos. Pilietiškumas yra kur kas daugiau nei valanda, skaitant vadovėlį, nes nėra teisingo būdo būti pilietiškam“, – teigė projekto „Misija Sibiras“ vadovė Raminta Kėželytė.

Apie privalomas naujas pilietiškumo ugdymo formas prakalbo ir patys moksleiviai. Abiturientas, prekinio ženklo „briedis Tu“ įkūrėjas Gustas Klėjus sako: „Iš savo pilietiškumo pamokų kažko ypatingo neatsimenu, galbūt nieko ypatingo ir nebuvo. Nuo knygos nusirašydavome sąvokas, kas yra valstybė ar tauta, ir viskas. Pati pilietiškumo pamoka gali būti net ne pamoka, o projektas, kai mokiniai 45 minutes nesėdi suoluose, o kuria įvairius kūrybinius projektus, rašo pranešimus, organizuoja mini konferencijas ar renginius, susijusius su mūsų valstybei svarbiais klausimais. Žiūrint į tradicines pilietiškumo pamokas, atrodo, kad kūrybingumas yra palaidotas dalykas.“

Kiekvienas norintis aplankyti „Misija Sibiras'17“ parodą, šiuo metu eksponuojamą jau daugiau nei 150 skirtingų taškų, ją atrasti gali čia.

Projektą „Misija Sibiras“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.