Tai paaiškėjo pirmadienį DELFI redakcijoje vykusios tiesioginės konferencijos su VDA rektoriumi prof. Audriumi Klimu ir akademijos absolventu Algimantu Černiausku metu.

Prabilo mažiausiai 28 menininkai

DELFI primena, kad pastaruoju metu VDA krečia seksualinio priekabiavimo skandalas. Trys merginos pasidalijo anoniminiais laiškais, su kokiu J. Gasiūno elgesiu joms teko susidurti, dar 6 menininkai apie tai prabilo neslėpdami vardų ir pavardžių, o VDA Etikos komitetas gavo 19-os buvusių ir esamų studentų pasirašytą skundą.

J. Gasiūnas nesutiko su kaltinimais, tačiau po anoniminių ir neanoniminių liudijimų buvo priverstas trauktis iš pareigų.

Kaltinimų priekabiavimu sulaukė ir dar du VDA dėstytojai – Gintautas Trimakas ir Arvydas Liepuonius. Prabilta ir apie kviestinio dėstytojo – teisininko – nepagarbų elgesį. A. Liepuonius pirmadienį iš pareigų pasitraukė.

Priekabiavo dar prieš 16 metų

„Šiame kontekste pervertėme archyvus, radome 2001 m. studentų kreipimąsi dėl J. Gasiūno elgesio. Tada buvo labai panašios pretenzijos, kaltinimai. Kiek man pasakojo buvę rektoriai, tuomet vyko svarstymas, jis gavo griežtą katedros vedėjo papeikimą. Praėjo 16 metų nuo to laiko“, – sakė A. Klimas.

Viešumoje jis ne kartą pripažino girdėjęs gandų dėl seksualinių priekabių prie studenčių, bet neva nežinojęs, kas iš tiesų vyksta.

„Tas žinojimo laipsnis gali būti labai įvairus. Iš tikrųjų, aš net neįtariau, kad yra tokio lygio seksualinis smurtas, priekabiavimas, necenzūrinė leksika, kalbant apie meno kūrinio kokybę ir panašiai“, – kalbėjo rektorius.

Anot pašnekovo, jo akiratyje nebuvo atsidūrusios ir kalbos apie tai, kad J. Gasiūnas „miega“ su studentėmis.

„Buvo kalbos apie tai, kad jis galbūt neetiškai, pernelyg drąsiai elgiasi su vertimais, leksika. Bet kad jis, sakykime, nuolat eksploatavo studentes seksualiniu pagrindu, kitus dalykus darė, mes net negalėjome patikėti“, – tikino A. Klimas.

Nukentėjusios akyse iki šiol mato košmarą

Savo ruožtu A. Černiauskas penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo savo liudijimu, kaip atrodė aplinka akademijoje. Jis taip pat tikino savo akimis matęs, kaip J. Gasiūnas į studiją vedėsi antrakursę.

„Tų liudijimų galima rasti daugiau, jei kalbėtų daugiau merginų. Šio skandalo didžiausia problema – tai be galo sunku įrodyti. Kas iš to, kad aš eisiu ir rodysiu pirštu, kad čia buvo taip ir taip. Vienas lauke – ne karys, tad noriu paraginti daugiau kolegų, studentų pasakoti savo istorijas, susidūrimus ir traumas. Iš tikrųjų, šlykštu apie tai kalbėti, man gana bjauru čia būti, bet jaučiu prasmę ir jaučiuosi gana įpareigotas“, – pripažino pašnekovas.

Anot jo, viešą įrašą feisbuke paskatino gauta merginos, pasidalijusios savo pasakojimu apie J. Gasiūno priekabes tinklaraštyje „Akadės paslaptys“, žinutė.

„Aš ją puikiai pažįstu ir sutikęs dar po kelių metų matau tą košmarą jos akyse besitęsiantį. Su tuo gyventi žmonėms yra sunku“, – užtikrino pašnekovas.

Paklaustas, kodėl tiek metų buvo tylima, A. Černiauskas svarstė, kad įstoję į akademiją jaunuoliai tiesiog atsiduria siurrealiame sapne.

Be to, J. Gasiūnas iš pradžių esą atrodė nepaprastai malonus, iškalbingas ir šiltas žmogus, tik vėliau jo taikoma metodika ėmė kelti klausimų.

„Svaiginkitės, kr**kitės choru, susitraumuokit, būsite gerais menininkais“, – dėstytojo posakį citavo jo studentas.

Nuo J. Gasiūno atsiriboja

Paklaustas, ar jam žinomi tokie ugdymo būdai, A. Klimas pripažino, kad net ir nenorėtų to žinoti.

„Nuo to praėjo nemažai laiko, pasikeitė 3 rektoriai, rektoratai, dekanatai. J. Gasiūnas pats buvo 8 metus katedros vedėjas. Kai yra tokio charakterio vedėjas, turbūt nesaldu nei studentams, nei dėstytojams, tačiau tam tikros pilietinės brandos klausimas, kodėl niekas nesiskundė“, – svarstė rektorius.

Tačiau dabar jis pripažino jaučiantis didelę gėdą ir VDA vardu prisiimantis moralinę atsakomybę už tuos įvykius, kurie vyko net labai seniai.

A. Klimas tikino, kad J. Gasiūnas pasitraukė po pokalbio su juo, tad šį žingsnį jis daugiau laiko dėstytojo atleidimu, o ne išreikšta asmenine valia.

„Reikia pripažinti, kad ne visa institucija yra tokia, ne visi dėstytojai yra tokie. Atėjo laikas šį asmenį atskirti nuo institucijos. Privačia tvarka jis gali samdyti advokatus, paduoti į teismą, bet VDA nesiruošia samdyti advokatų, kurie gintų J. Gasiūną. Tuo labiau, kad dabar nebėra pagrindo“, – dėstė rektorius.

Pasitraukė dar vienas

A. Klimo teigimu, A. Lieponius pirmadienį taip pat pranešė pasitraukiantis iš užimamų pareigų.

„Jis iš dalies pripažino kaltę apeliuodamas į tai, kad labai stipriai pasikeitė karta, bendravimo kultūra, tam tikri etiniai, moraliniai kodeksai ir standartai. Jis pripažino, kad tai galbūt nepakankamai įvertino“, – dėstė rektorius.

Jis taip pat prasitarė gavęs G. Trimako pasiaiškinimą, tačiau esą dar nespėjęs jo perskaityti. Tiesa, rektorius užtikrino, kad tai – mėgstamas dėstytojas, kuris daugeliui – autoritetas.

„G. Trimakas, ko gero, galbūt šiek tiek kitoks atvejis. Jis turi nemažai gynėjų, simpatikų. Tuo labiau, kad ir šiaip yra simpatiškas žmogus, labai profesionalus specialistas“, – sakė A. Klimas.

Rektorius nesitraukia, bet katedros vedėją nušalino

Paklaustas, ar pačiam nekilo mintis trauktis, rektorius aiškino dedantis visas pastangas, kad tokios situacijos ateityje nepasikartotų.

„Tuo metu aš nebuvau rektorius, tačiau tai nereiškia, kad neturiu prisiimti atsakomybės už tai“, – pripažino A. Klimas, kartu paaiškindamas, kad nelaiko įsikibęs savo kėdės.

Jis taip pat pranešė, kad Tapybos katedra bus reorganizuojama.

„Mes reorganizuojame Tapybos katedrą, įsteigiame naują administracinį padalinį – Vizualinio meno katedrą. Į ją bus sujungtos Tapybos, Skulptūros ir Grafikos katedros. Dabar laikinai nušalintas Tapybos katedros vedėjas Jonas Vaitiekūnas nuo vadovavimo katedrai, laikinai eiti pareigas paskirtas Aukštųjų studijų fakulteto dekanas doc. Romualdas Kučinskas“, – paskelbė rektorius.

Prispausdavo į kampą ir imdavo šaipytis: „Na, ką tu dabar darysi?“

A. Černiauskas konferencijos metu sakė, kad J. Gasiūnas, užuot prisipažinęs ar atsiprašęs, ima kariauti. Tapytojas tikino, kad profesorius galėtų dalyvauti sudėtingoje struktūroje, bet ne dirbti su jaunais žmonėmis.

„Pats to akto veiksmas vyksta slaptai, už uždarų durų, bet iš savo bendrakursių, jaunesnių ir vyresnių studenčių vis girdėdavau visokias istorijas joms beverkiant. Pavyzdžiui, prispaudė į kampą ir sako: „Na, ką tu dabar darysi? Ištrūksi iš mano šito glėbio?“. Kiekviename kurse nusiskundimų netrūko“, – tikino menininkas.

Pasak jo, užėjęs į VDA aukštą, kuriame įsikūrusi Tapybos katedrą, visada gali rasti kažką verkiantį.

„Kartais pats J. Gasiūnas sakydavo nesuprantantis, ar mus moko, ar traumuoja“, – pripažino buvęs jo studentas.