„Ministerija nepritaria šv. Mato mokyklos reorganizavimui nuo rugsėjo pirmos dienos“, – trečiadienį Seime surengtame pasitarime dėl Šv. Mato gimnazijos likimo sakė viceministras.

Viceministras sutiko, kad galutinį sprendimą priima Kauno miesto savivaldybės taryba, tačiau tuomet, anot jo, veiksmų turėtų imtis Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje.

„Taryba gali atmesti (ŠMM – BNS) raštus ir priimti savo sprendimą, bet tada aiškiai turi įsijungti Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje, matydamas, kad sprendimas priimtas neatitinkant tinko pertvarkos reikalavimų“, – teigė viceministras.

Susitikimą dėl Šv. Mato gimnazijos Seime surengę Kaune rinkti konservatorių partijos atstovai pažadėjo parengsiantys tokį kreipimąsi.

Vilkaviškio arkivyskupijos įsteigta katalikiška gimnazija šiuo metu veikia penkeriems metams panaudai gautame pastate Vaidoto gatvėje, bet sutarties terminas baigiasi šių metų liepos 23 dieną.

Kauno miesto savivaldybė planuoja nebepratęsti panaudos sutarties, o mokyklos pastate kaip vieną galimų variantų mato Kauno technologijos universiteto (KTU) Inžinerijos licėjaus padalinį.

Savivaldybė pasiūlė Šv. Mato gimnazijai persikelti į Žiburio mokyklos pastatą Verkių gatvėje, arba dalininke į įstaigą įsileisti savivaldybę su teise skirti direktorių, bet abi alternatyvos nepriimtinos gimnazijos bendruomenei.

Gimnazijos direktorius kunigas Rytis Baltrušaitis BNS sakė, kad perkėlus gimnaziją į siūlomas patalpas ji atsidurtų nebe savo steigėjos Vilkaviškio vyskupijos, o Kauno arkivyskupijos kuruojamoje teritorijoje, taip pat vaikams iš dabartinės mokyklos aptarnaujamos teritorijos nebūtų tiesioginio susisiekimo galimybės.

„Vaikai, kurie lanko Šv. Mato gimnaziją, yra Panemunės bendruomenės vaikai, jie nevažiuos į Šančių bendruomenę, kur net nėra tiesioginio susisiekimo transporto pasiekti tą mokyklą“, – sakė R. Baltrušaitis.

Kalbėdamas apie siūlymą į mokyklos valdymą įsileisti savivaldybę ir paskirti vadovą dabartinis direktorius kėlė klausimą, ar tuomet būtų užtikrintas katalikiško ugdymo tęstinumas. „Katalikiškas ugdymas, kuris numatytas ir dokumentuose, būtų neužtkrintas, nes vyskupija nežino, nei kas tas direktorius būtų, nei kokios jis laikysenos būtų, krikščioniškos ar ne“.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putienė permainas argumentuoja tuo, kad savivaldybės netenkina mokslo kokybė šiuo metu veikiančioje įstaigoje. Anot jos, neigiamų atsiliepimų gaunama ir iš gyventojų, todėl mokyklai siūloma aba keltis į kitas patalpas, arba kurti bendrą gimnaziją valdančią įstaigą dauge su savivaldybe.

„Esame pasiruošę kartu su gimnazijos atstovais rasti geriausią sprendimą, kuris padėtų pasiekti svarbiausią tikslą – šioje miesto dalyje, kuri aprėpia ne tik Panemunę, bet ir Vaišvydavą, Petrašiūnus ir Žemuosius Šančius, turėti stiprią ir šiuolaikiškai veikiančią mokyklą, priimančią vaikus nuo 1 iki 12 klasės“, – BNS sakė savivaldybės atstovė.

„Kol kas akivaizdu, kad tarp visų privačių Kauno mokyklų Šv. Mato gimnazijos rezultatai yra patys žemiausi. Matome ir vertiname ne tik šiuos duomenis, bet ir iš vietos gyventojų gaunamus atsiliepimus apie šią gimnaziją, kurie toli gražu nėra pozityvūs“, – sakė ji.

Mokyklos direktorius sutinka, kad iš privačių Kauno mokyklų Šv. Mato rezultatai tikrai žemiausi, bet pabrėžia – nekorektiška gimnaziją lyginti su mokyklomis, kurios atsirenka gabius mokinius.

„Mes tikrai iš Kauno privačių gimnazijų esam paskutiniai pagal balus, rezultatus, todėl, kad visos privačios gimnazijos Kaune atsirenka mokinius, be abejo, atsirenka pačius geriausius. Mūsų gimnazija priima visus ateinančius vaikus, absoliučiai visus, nėra stojamojo egzamino, nėra jokio atrankos kriterijaus, ką priimti ar ko nepriimti“, – kalbėjo Šv. Mato gimnazijos vadovas.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja N. Putrienė taip pat tvirtino, kad savivaldybė informavo Švietimo ir mokslo ministeriją apie tai, kad Vaidoto gatvėje esančioje įstaigoje nori vykdyti inžinerinį ugdymą, kam ministerija neprieštaravo.

„Mes davėme užklausą į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl to, kad mes norime Vaidoto gatvėje, būtent tuo adresu, vykdyti inžinerinį ugdymą. Ir gavome atsakymą, kuris nebuvo nei taip, nei ne. Tai dabar jų pozicija kitokia – man sunku komentuoti, nes nežinau jų argumentų“, – sakė ji.

Pasak savivaldybės atstovės, ministerija turėjo žinoti, kokios pakraipos įstaiga ten veikia šiuo metu. Kitokių derinimų su ministerija savivaldybė atlikti neprivalo. „Kažkokių kitokių dalykų mes su jais nelabai turime derinti. Šv. Mato istorija – iš esmės mes kalbame apie savivaldybės patalpas, ne apie mokyklos uždarymą“, – sakė N. Putrienė.

Savivaldybė taip pat žada, kad minimose mokyklos patalpose bet kuriuo atveju veiks 1–12 klases apimanti gimnazija, kurią ir toliau galės lankyti Šv. Mato gimnazijos auklėtiniai, jiems nereikės laikyti stojamųjų egzaminų.

Į priekaištus esą naikinama katalikiškos pakraipos mokykla, savivaldybės atstovai atsako, jog problema yra ne katalikiškos vertybės, o mokymosi kokybė.

„Nesame nusiteikę prieš katalikiškas vertybes. Vienintelis mūsų tikslas – šioje miesto dalyje turėti bent vieną stiprią gimnaziją. Kaune veikianti privati Jono Pauliaus II gimnazija yra geras pavyzdys, kaip puikiai mieste gali dirbti katalikiška gimnazija. Ši mokykla ne tik demonstruoja gerus rezultatus, bet ir puikiai tvarkosi bei visiškai atliepia vietos bendruomenės lūkesčius. Dėl šių priežasčių pastato, kuriame įsikūrusi ši mokykla, panaudos sutartis su savivaldybe neseniai buvo pratęsta“, – sakė N. Putrienė.

Tačiau pasitarime Seime kalbėję gimnazijos moksleivių tėvų atstovai pabrėžė, kad svarbūs yra ne tik mokinių balai, ne visi vienodai gabūs pasiekti aukštų rezultatų, o jie patenkinti gimnazijos atmosfera, puoselėjamomis vertybėmis.

„Leisiu sau pasakyti visos bendruomenės tėvų vardu, kad esame patenkinti atmosfera mokykloje, taip, kaip jaučiasi mokiniai, iš tikrųjų mokiniai eina su noru į mokyklą, jie bendradarbiauja tarpusavyje, „serga“ už tą mokyklą, ir mūsų visų tėvų pareiga išsaugoti šitą mokyklą, tas vertybes , kurias puoselėja ši mokykla“, – sakė tėvų vardu kalbėjęs Rolandas Židonis.