DELFI pasiekė KTU gimnazijos direktoriaus Tomo Kivaro laiškas, kuriame jis ragina mokytoją sugrįžti į darbą.

Savo ruožtu pats istorijos mokytojas ekspertas Domas Boguševičius DELFI sakė neskubantis šio sprendimo priimti. Beje, administracija su juo asmeniškai esą kol kas nesusisiekė.

Parengs akademinio sąžiningumo kodeksą

„Akademinis nesąžiningumas, spaudimas pedagogams – nei iš administracijos, nei iš įstaigos rėmėjų yra netoleruotinas nei viduriniajame, nei aukštajame moksle. Jis niekada nebuvo toleruojamas ir vienoje geriausių šalyje KTU gimnazijoje.

Gimnazijos bendruomenėje ir viešoje erdvėje emocingai eskaluojama istorija apie incidentą, kuris kilo per istorijos mokytojo D. Boguševičiaus pamokoje vykusį atsiskaitymą, išryškino kelis svarbius aspektus, iš kurių turėtume visi pasimokyti ir padaryti išvadas“, – savo komentare dėsto T. Kivaras.

Anot jo, visų pirma, svarbu aiškiai apsibrėžti, kaip turi būti elgiamasi akademinio nesąžiningumo atveju, kad ateityje nekiltų jokių neaiškumų, todėl planuojama parengti akademinio sąžiningumo kodeksą, kuris neva galėtų tapti rekomendacija ir kitoms ugdymo įstaigoms.

„Iki šiol įprasta per beveik tris dešimtmečius susiformavusi praktika gimnazijoje – kiekvienu konkrečiu nusirašinėjimo atveju sprendimus padaro mokytojas, apie faktą informuodamas mokyklos administraciją ir tėvus. Nors tokių atvejų pasitaiko labai retai, dažniausiai nusižengusiems suteikiama antra galimybė ir leidžiama perlaikyti atsiskaitymą“, – nurodė direktorius.

Kviečia mokytoją grįžti

Antra, D. Boguševičių jis tikino vertinantis kaip puikų pedagogą. T. Kivaras atsiminė, kad 2015 m. gimnazija iškėlė jo kandidatūrą į Kauno miesto metų mokytojų rinkimus, nes neabejojo pedagogo galimybėmis laimėti.

„Kviečiame Domą tęsti pedagoginę veiklą gimnazijoje. Mokytojo įteiktas atsistatydinimo prašymas dar nėra patenkintas“, – informavo jis.

Pasak T. Kivaro, gyvename informacinių technologijų amžiuje, todėl žinios viešoje erdvėje sklinda žaibišku greičiu, sukeldamos didelį rezonansą. Jis ragina bendruomenės narius kitą kartą apgalvoti, kokį atgarsį jų paskleista informacija gali sukelti.

Kaltinimai, kad gimnazijos rėmėjai valdo administraciją, tikina, neteisingi

„Noriu pabrėžti, kad šioje istorijoje nėra laimėtojų. Pralaimime visi – nukenčia mokymosi procesas, tuos pačius tikslus turinti bendruomenė skaidosi, kenčia mokyklos reputacija. Buvau ir esu įsitikinęs, kad konstruktyvus dialogas yra geriausia priemonė spręsti problemas, visų pirma galvojant apie mūsų ateitį – mokinius“, – nurodė T. Kivaras.

Anot jo, gimnazija privalo pagerinti ir vidinę komunikaciją, dažniau ir efektyviau bendrauti, dalintis informacija su mokiniais, mokytojais, tėvais, absolventais.

„Mesti kaltinimai, kad gimnazijos rėmėjai valdo administraciją yra neteisingi ir labai liūdina. Apie 10 įmonių, dalies kurių vadovai yra KTUG alumnai, jausdami pareigą ir atsakomybę gimnazijai, savo šaliai, remia jaunus talentus, sudarydami geriausias sąlygas mokytis, tačiau nesikiša į mokyklos vidaus reikalus.

Noriu tikėti, kad pavyks susitikti su mokytoju Domu ir, be įrašų, be teisinių raštų, susėsti ir ramiai, konstruktyviai pasikalbėti bei viską išsiaiškinti. Pasikartosiu, turime visi aiškiai suprasti – šioje situacijoje pralaimi tik gimnazijos bendruomenė“, – pozicija dalijosi jis.

Sugrįžti neskuba

Tuo metu D. Boguševičius DELFI sakė iš gimnazijos direktoriaus pavaduotojos tesulaukęs kvietimo ketvirtadienį dalyvauti tėvų ir mokytojų susitikime, tačiau šį jis turės praleisti dėl savo sveikatos būklės. Šiuo metu mokytojui išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

„Kai tik užmetu akį į spaudą (vieną dieną gimnazijos administracija tarsi laikosi labai geranoriškos pozicijos, o kitą dieną jau matai iš bendruomenės priešišką poziciją), tesinori užduoti vieną klausimą: „Ar Jūs tarpusavyje susikalbate?“ Nesiryžtu atsakinėti į šį klausimą“, – ar planuoja sugrįžti į darbą, dėstė jis.

Pedagogo teigimu, tai yra ne jo asmeninių ambicijų, o vertybių klausimas.

„Kiek aš suprantu, bendruomenė, taip, vis paminėdama mano pavardę, gina savo vertybes. Ar aš būsiu, ar nebūsiu, svarbiausia, su kokiomis vertybėmis ši gimnazija gyvens. Vadinasi, svarstysiu tokį klausimą tik tada, kai administracija tiesiogiai su manimi susisieks ir pasidalins, kokį situacijos sprendimą mato“, – sakė D. Boguševičius.

Kelią idėją, kad trauktis turėtų direktorius

Paklaustas, kokios sąlygos turėtų būti realizuotos tam, kad jis grįžtų į mokyklą, mokytojas tikino, kad spręsti tai turėtų bendruomenė.

„Mokykla yra bendruomenė, o bendruomenės susitarimai yra efektyviausi tada, kai būna kartu parengti ir vykdomi. Svarbiausia, ko aš norėčiau šiuo metu, kad nebūtų bendruomenės susipriešinimo, nors vis išgirstu, kad jis formuojasi“, – sakė D. Boguševičius.

Pašnekovo teigimu, esminis klausimas – ar įmanoma sudaryti kompromisą ir kažkokią sutartį su savo sąžine. Viena alternatyvų tam, kad jis grįžtų, nurodė pedagogas, direktoriaus T. Kivaro pasitraukimas iš mokyklos.

„Nusirašinėjimo toleravimas iki šio momento negalėjo įvykti be administracinio palaikymo. Tėvai davė pradžią savo skundu, bet sprendimus priiminėjo tie, kurie savo rankose turi administracines galias. Iš esmės, tai buvo direktorius. Jo įsakymai tai yra“, – kalbėjo D. Boguševičius.

Vieną dieną darbą perrašė, o kitą pasiskundė tėvai

Pasak mokytojo, nusirašinėjantys buvo pagauti du gimnazijos moksleiviai. Visa tai vyko spalio 25 dieną.

„Moksleiviai rašė kontrolinį darbą, klasėje trūko, man atrodo, 7 mokinių. Šie du moksleiviai sėdėjo antrame suole nuo mokytojo, pirmasis suolas buvo tuščias. Įsibėgėjus kontroliniam darbui aš pamačiau, kad vienas jų laikė prieš save kito darbą. Logiška – vienas leidžia nusirašinėti, o kitas nusirašinėja.

Tolesnė įvykių seka buvo minėta – įspėjamasis įvertinimas, įrašas dienyne. Tą pačią dieną buvau pakviestas pas direktorių, jis pranešė sulaukęs tėvų skambučio. Kai atrodė, kad konfliktą kaip ir aptarėme, lapkričio 9 dieną tie mokiniai perrašė kontrolinį darbą drauge su klasėje tądien nebuvusiais 7 moksleiviais, gavo labai neblogus įvertinimus, lapkričio 10 dieną, kiek žinau, tėvų buvo parašytas skundas“, – įvykių chronologiją dėstė jis.

Iškvietė veiklos vertintoją: buvau „pastatytas prieš faktą“

2010 m. šis pedagogas buvo išrinktas gimnazijos metų mokytoju, 2015 m. tapo vienu geriausiu Kauno mokytoju, turi eksperto laipsnį, tačiau po aptariamo įvykio D. Boguševičiui iškviestas net praktinės veiklos vertintojas.

„Tai gal nebūtų manęs labai trikdę, jei ne kelios aplinkybės. Pirma, remiantis tuo skundu, kuris buvo pateiktas lapkričio 10 dieną, man buvo pateikti du įsakymai dėl pasiaiškinimo. Šis vertintojo kvietimas buvo jau trečiasis įsakymas iš to paties skundo“, – tuo, kad dėmesys buvo skirtas ne nusirašinėjimo faktui, o jo darbo metodams, piktinosi pašnekovas.

Be to, pasirodo, apie ketinimus pasikviesti vertintoją, jo atvykimo laiką su juo D. Boguševičiumi kalbamasi nebuvo.

„Aš buvau tiesiog „pastatytas prieš faktą“ lapkričio 29 dieną. Man tiesiog buvo pasakyta, kad rytoj pas tave atvyksta nepriklausomas išorės vertintojas – tai buvo padaryta kaip papildoma galbūt net poveikio priemonė“, – įtarė pašnekovas.

Garso įrašai buvo daromi prieš įvykį?

Ėmus diskutuoti apie šį konfliktą, paskelbti buvo ir neva nederamo D. Boguševičiaus elgesio su mokiniais pavyzdžiai – garso įrašai iš pamokų. Mokytojo teigimu, jie greičiausiai buvo daryti prieš sučiumpant nusirašinėjusius.

„Įdomiausias, mano supratimu, yra paskutinis įrašas, kuriame citavau Rimanto Kmitos romano fragmentą. Šį tekstą aš atradau gegužės 23 dieną. Vadinasi, panašiu laiku aš jį pacitavau klasėje, tai buvo įrašyta jau tuo metu. Kadangi peticijoje jis pateikiamas kaip paskutinis įrašas, atrodytų, kad tai yra mano šiandienos citata. Tai mane trikdo ir, tiesą sakant, kelia specifinių klausimų – ar mokiniai tiesiog nespėjo kažko suprasti, įsirašė, ar sąmoningai kaupė įrodymus“, – mintimis dalijosi mokytojas.

Pedagogo teigimu, gali būti, kad tai įrašus darė tos pačios klasės, kuriai priklauso nusirašinėję moksleiviai, mokiniai.

Penktadienį rengia posėdį

DELFI primena, kad D. Boguševičius buvo priverstas pasitraukti, kai pastebėjęs nusirašinėjančius moksleivius į elektroninį dienyną surašė įspėjamuosius pažymius ir pastabas.

Administracijos jis neva buvo informuotas, kad gimnazijoje nusirašinėjimas nėra baudžiamas neigiamu įvertinimu ir paprašytas pasiaiškinti. Tuoj po to buvo sulaukta ir tėvų skundo dėl galbūt nederamų jo pasisakymų pamokų metu. Tuomet D. Boguševičiui iškviestas praktinės veiklos vertintojas.

Reaguodamas į tai mokytojas nusprendė pasitraukti iš užimamų pareigų. Aiškinama, kad vienas blogu pažymiu įvertintų vaikų – finansinio gimnazijos rėmėjo sūnus.

Pirmadienį išplatintas ir pranešimas KTU l.e.p. rektorei, kuriame prašoma įvertinti situaciją ir gimnazijos direktorių Tomą Kivarą, išsakytiems teiginiams pasitvirtinus, šalinti iš pareigų.

Kaip DELFI informavo KTU atstovai, penktadienį numatytas gimnazijos valdybos posėdis, po kurio tikimasi turėti visus atsakymus, į galinčius kilti klausimus. Tiesa, ketvirtadienio popietę D. Boguševičius nurodė nesantis į jį pakviestas.