Šios iniciatyvos metu kiekvieną savaitę pristatomos dienos, kūrusios mūsų Šimtmetį ir keitusios mūsų gyvenimus – tai dienos, kiekvieną savaitę pristatomos datos, kūrusios 100 atkurtos Valstybės, o kartu ir mūsų, metų.

Spalio 16 d.

2006-aisiais į Vilnių atvyko Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II ir jos vyras Edinburgo hercogas Filipas. Per visą dvišalių santykių istoriją tai buvo pirmasis monarchės vizitas Lietuvoje. Sakydama kalbą Seime, karalienė pažymėjo, kad Baltijos šalys iškilo iš po Sovietų Sąjungos šešėlio ir suklestėjo kaip nepriklausomos valstybės, užėmė savo vietą tarptautinėje bendruomenėje ir tapo gerbiamomis Europos Sąjungos ir NATO narėmis. Karalienės Elžbietos II valstybinio vizito Lietuvoje metu jai įteiktas aukščiausias Lietuvos valstybinis apdovanojimas – Vytauto Didžiojo ordinas su auksine grandine.

Spalio 17 d.

1918 m. šios dienos vakare kareivinėse Vilniuje per vakarinį patikrinimą pirmą kartą nuskambėjo mūsų pirmųjų karių giedamas Lietuvos himnas.

Taip pat šią dieną prieš 17 metų Seimas pritarė, kad Vilniaus centre esanti Lukiškių aikštė būtų paskelbta reprezentacine Lietuvos valstybės aikšte.

Spalio 18 d.

Rašytojo ir filosofo Vydūno palaikai 1991 m. iš Vokietijos perkelti į Šilutės rajono Bitėnų kapinaites. Tai buvo nuspręsta padaryti dėl to, jog Detmoldo mieste, Vokietijoje, stigo žmonių, galinčių prižiūrėti Vydūno kapą. Prieš palaikams pasiekiant kapinaites, jose vyko didelė talka, kurioje dalyvavo žmonės iš Lietuvos ir Karaliaučiaus. Taip per vieną dieną pamirštos, brūzgynais apaugusios kapinės tapo tinkamos Vydūno palaikams perlaidoti.

Spalio 19 d.

Kaune 1920 m. įkurtas Lietuvos žydų sporto klubas, kurio daugelis sportininkų žydų per Antrąjį pasaulinį karą žuvo. Klubas atkurtas 1989 m. Vilniuje. „Makabi“ buvo finansiškai turtingiausia ir daugiausia narių ir klubų turėjusi visų tautinių mažumų sporto organizacija, kuri nemažai pasitarnavo ir Lietuvos sportui. 1989 m. Lietuvos „Makabi“ dalyvavo XII-oje pasaulinėje Makabiadoje ir buvo pirmieji Tarptautinio olimpinio komiteto pripažintose varžybose dalyvavę sportininkai, kurie nešė Lietuvos trispalvę po Sovietų Sąjungos okupacijos.

Spalio 20 d.

1996 m. išrinktas jau septintasis Lietuvos Respublikos Seimas. Šiuose rinkimuose dalyvavo 52,92 proc. rinkėjų. Frakcijos, susumavus rezultatus vienmandatėse apygardose, tapo didesnės, tačiau triuškinančiai laimėjo Tėvynės sąjunga.

Spalio 21 d.

1940 m. įkurta didžiausia šalies koncertinė įstaiga – Lietuvos nacionalinė filharmonija. Tuo metu jos žinioje buvo Balio Dvariono įkurtas Vilniaus simfoninis orkestras (dabar Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras), mišrus choras bei liaudies dainų ir šokių ansamblis

Spalio 22 d.

Prieš 29-erius metus, 1988 m., Vilniuje šią dieną prasidėjo Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio, sėkmingai įgyvendinusio Lietuvos valstybingumo atkūrimą, steigiamasis suvažiavimas. Į šį suvažiavimą išrinkti 1 027 delegatai iš visos Lietuvos, iš jų buvo daug menininkų, mokslininkų, valstybės tarnautojų. Čia buvo priimta Sąjūdžio programa, įstatai, sukurti valdymo organai. Delegatai Vilniaus sporto rūmuose nuolatos dirbo pusantros paros. Dažnai sakoma, kad tai buvo naujos Lietuvos gimimas.

Kasdien Lietuvos šimtmečiui svarbias datas galima sekti projekto „Misija Sibiras“ socialiniuose tinkluose, o kiekvieną sekmadienį savaitės datų apžvalga pasirodys naujienų portale DELFI.

Projektą „Misija Sibiras“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.