Šešios profesinės sąjungos pareikalavo iki kito ketvirtadienio pasirašyti tokios redakcijos švietimo šakos kolektyvinę sutartį, dėl kurios buvo sutarta paskutiniame derybiniame susitikime birželį.

Profsąjungos reikalauja nuo sausio panaikinti pedagogų darbo apmokėjimo pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientų „žirkles“, skiriant valstybės biudžete tikslinę dotaciją. Profsąjungos nuo kitų mokslo metų ragina įvesti etatinį darbo apmokėjimą ir sumažinti mokinių skaičių klasėse.

Profsąjungos taip pat ragina valdžią pradėti kelti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų, dėstytojų atlyginimus.

„Iki spalio 5 d. nepriėmus vyriausybiniame lygmenyje būtinų sprendimų šių reikalavimų įgyvendinimui švietimo profesinės sąjungos pasilieka teisę skelbti švietimo šakos neterminuotą streiką“, – rašoma profsąjungų pranešime spaudai.

Anot profsąjungų, šie reikalavimai įteikti premjerui Sauliui Skverneliui.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS sakė, jog ultimatumas pareikštas siekiant, kad mokytojų reikalavimai atsispindėtų kitų metų biudžete, norima, kad švietimui būtų skirta 60 mln. eurų daugiau nei šiemet – esą ministerijų skaičiavimais tiek atsieitų etatinio darbo apmokėjimo įvedimas, mokytojų atlyginimų koeficientų padidinimas, išankstinė mokytojų pensija.

„Tie dalykai, dėl kurių mes tariamės, yra susiję su 2018 metų biudžeto projektu, apie kurį niekas nešneka. Tai mes, nenorėdami atsidurti tokioje situacijoje, kaip buvo su A.Butkevičiumi, kada pradėjus šnekėti apie 2017 metų biudžeto projektą mums pasakė, kur jūs, vyručiai, buvote, kada buvo ruošiamas biudžetas, pareikalavome, paprašėme, kad galų gale kažkas prisiimtų atsakomybę: ar S.Skvernelis, ar galbūt Švietimo ir mokslo ministerija“, – teigė vienos iš profsąjungų lyderis.

Anot jo, profesinės sąjungos kol kas inicijuoja tik kolektyvinį ginčą ir tikisi, kad iki streiko neteks prieiti.

„Nieko mes naujo nereikalaujame, tik kolektyvinės sutarties pasirašymo ir jos vykdymo (...). Jeigu matysime, kad akivaizdžiai nenorima prisiimti jokios atsakomybės, tada gali būti, kad Vėlines pasitiksime streikuodami, bet čia tik gali būti, nes nežinome, kokia bus reakcija“, – sakė A.Jurgelevičius.