Taip ji reagavo į trečiadienį Lietuvos edukologijos universitete surengtą šios aukštosios mokyklos bendruomenės susirinkimą, per kurį balsuota dėl LEU tapimo VDU Švietimo akademija Vilniuje.

LEU duomenimis, 90,17 proc. dalyvavusių apklausoje išreiškė pritarimą dėl tapimo VDU Švietimo akademija Vilniuje. Universitetas pranešime nurodė, kad už tai buvo 211 universiteto bendruomenės narių iš 234 balsavusiųjų. Tačiau LEU pranešime nebuvo įvardinta, jog apklausoje dalyvavo mažiau nei pusė visų darbuotojų.

LEU Tarptautinių ryšių ir ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja Milena Gluchova atsakydama BNS teigė, kad iš viso universitete dirba per 500 darbuotojų, tad anonimiškai balsavo mažiau nei pusė akademinės bendruomenės ir administracijos atstovų. „Buvo organizuotas bendruomenės susirinkimas, išdalinti balsavimo biuleteniai, jie balsavo. Biuleteniai buvo išduodami pagal vardą ir pavardę, bet biuleteniai buvo metami į balsadėžę“, - sakė ji.

„Seimo patvirtintame plane yra pasakyta, kad švietimo ir ugdymo moksliniai tyrimai ir pedagogų rengimas turėtų būti sutelkti klasikiniuose universitetuose ir Šiaulių universitetiniame mokslo centre, išvengiant dubliavimo miesto mastu. Vilniuje didžiausias mokslo potencialas neabejotinai yra sutelktas klasikiniame Vilniaus universitete, kuris aktyviai plėtoja pedagogų rengimo programas ir rengiasi atlikti vieno svarbiausių nacionalinių pedagogų rengimo centrų misiją“, – pranešime cituojamas švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

Anot jo, alternatyvos, dėl kurių turėtų diskutuoti LEU bendruomenė, yra dvi. Susijungimo su VDU atveju – tai LEU universiteto ar jo dalies persikėlimas į Kauną. Kita alternatyva galėtų būti LEU ar jo dalies įsiliejimas į Vilniaus universitetą.

„Pas mus šiandien vyksta ne koks nors apsisprendimo renginys, mes sušaukėme mūsų bendruomenės narius tokiai apklausai, kas iš jų daugiau linkę pasisakyti už mūsų buvimą kaip Švietimo akademijos Vilniuje, nes pusantrų metų jau vyksta derybos (dėl jungimos – BNS) su VDU“, – prieš posėdį BNS sakė LEU rektorius Algirdas Gaižutis.

Jis pabrėžė, kad jo vadovaujamas universitetas nebesprendžia, su kuria aukštąja mokykla jungtis, apsisprendimas padarytas prieš pusantrų metų.

Kalbėdamas apie švietimo ir mokslo viceministro pasiūlytas alternatyvas LEU rektorius teigė, kad neoptimaliausias ir žalingiausias veiksmas būtų skaldyti universitetą.

A.Gaižutis BNS sakė buvęs šokiruotas, kaip į LEU rengiamą susirinkimą reagavo Vilniaus universitetas.

„Prieš pat mūsų būsimą pasitarimą jau atsirado toks tekstas iš Vilniaus universiteto atskiriems žmonėms, kuris mane tiesiog šokiravo. „Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, atsižvelgdamas į studentų priėmimo rezultatus, 11 proc. išaugusį valstybės finansuojamų studentų skaičių ir Vilniaus universiteto strateginio veiklos plano uždavinius plėtoti Edukologijos akademiją, artimiausiu metu ketina ieškoti naujų komandos narių akademinėms pareigoms šioje akademijoje užimti. Matydami jus potencialia kandidate (laiškas skirtas moteriai) kviečiame susipažinti su akademinio personalo konkurso VU tvarka (...). Pasirašo Ramunė Stankevičienė, Žmogiškų išteklių skyriaus vadovė. Negalvočiau, kad čia nesuderinti su rektoriumi tie tekstai“, – sakė LEU rektorius.

Jis svarstė, kad iš ministerijos pranešimas, ir Vilniaus universiteto atstovės pasirašyti laiškai pasirodė, kad sukeltų įtampą LEU.

Vilniaus universiteto studijų prorektorius ir derybinės grupės vadovas Valdas Jaskūnas patvirtino, kad daliai edukologijos specialistų išsiųstas raginimas susipažinti su universiteto naujienomis apie laisvas darbo vietas.

„Taip, Vilniaus universitetas yra pasiryžęs rengti aukštos kvalifikacijos pedagogus. Vykdydami savo strateginį veiklos planą ir uždavinį plėtoti aukšto lygio, tarptautinius standartus atitinkančią Edukologijos akademiją, daliai šios srities specialistų išties buvo išsiųsta techninė informacija, raginanti susipažinti su akademinio personalo konkursų Vilniaus universitete tvarka ir sekti naujienas apie atsirandančias darbo pozicijas“, – teigiama BNS atsiųstame komentare.

Anot V.Jaskūno, Vilniaus universitetas pasiryžęs „inicijuoti mokytojų rengimo proceso perkrovimą“.

„Jaučiame atsakomybę už pedagogų rengimo ateitį Lietuvoje ir tol, kol LEU vadovybė nesiima jokių veiksmų bei nesame užtikrinti, kad užteks politinės valios imtis logiškų bei visuomenei naudingų sprendimų, esame pasirengę savo jėgomis inicijuoti mokytojų rengimo proceso perkrovimą. Manome, kad pedagogų rengimo sistemai būtina pakilti į naują kokybinį lygmenį, tad būdami lyderiaujančia aukštąja mokykla Lietuvoje, siūlome sprendimus, atliepiančius ne institucinius, o valstybės interesus“, – teigė prorektorius.

Seimas yra patvirtinęs universitetų optimizavimo planą, pagal kurį valstybinių universitetų liks mažiau nei pusė iš šiuo metu veikiančių 14. Vilniuje ir Kaune gali būti po vieną klasikinį, plačios aprėpties tyrimų universitetą. Nurodyta, kad šiuose miestuose taip pat gali veikti profiliniai technologijos, sveikatos mokslų ir menų universitetai.

Siūloma išlaikyti Klaipėdoje ir Šiauliuose regionų poreikius atitinkančius ir savo išskirtinumu pasižyminčius universitetinio mokslo centrus, jie galėtų būti kitų universitetų padaliniai. Pagal nutarimą, švietimo ir ugdymo moksliniai tyrimai bei pedagogų rengimas turi būti sutelkti klasikiniuose universitetuose bei Šiaulių universitetiniame mokslo centre, išvengiant dubliavimo miesto, regiono ir šalies mastu.

Vyriausybei pasiūlyta iki šių metų gruodžio 1 dienos parengti plano įgyvendinimo priemones ir kitus teisės aktus.