DELFI primena, kad šiuo metu, Darbo biržos duomenimis, šalyje ieškoma maždaug 1,4 tūkst. mokytojų, kuriems siūlomas vidutinis atlyginimas yra 404 eurai prieš mokesčius.

Tiesa, švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas tikina, kad dramos čia nėra, nes skaičiams įtakos daro sezoniškumas. Švietimo ir mokslo ministerija taip pat primena, kad, Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mokytojo atlyginimas 2017 m. pirmąjį ketvirtį buvo 877,8 euro iki mokesčių. Šį faktą DELFI patvirtino ir pats departamentas.

Jo duomenimis, į rankas mokytojai pirmąjį šių metų ketvirtį (K1) gavo maždaug 685,1 eurų, 2016 m. ketvirtą ketvirtį – 685,9 eurų, trečią – 649,8 eurų, antrą – 648,9 eurų, pirmą – 634,9 eurų.

Tiesa, patys mokytojai vardija visai kitokias sumas.

Dirba ilgus metus, o algos nė nesiekia viešai nurodomo vidurkio

„Pedagoginį darbą dirbti pradėjau 1999 m., būdama dar studentė, ir dirbu iki šiol. Pertrauka 1-2 m. buvo tik tuo metu, kai studijavau pedagogines studijas užsienyje. Kai pabaigiau ten (užsienyje) magistro studijas, grįžau. Toliau dirbau pedagoginį darbą universitete ir po vaikų auginimo atostogų (4 metų) dar papildomai pradėjau dirbti mokykloje. Augindama vaikus studijavau doktorantūrą. Ir štai tokie mano atlyginimai: universitete už pilną etatą – 480 eurų („į rankas“), mokykloje už 16 kontaktinių val. – 340 eurų „(į rankas“). Papildomos renginių valandos – mano reikalas. Niekas neapmoka“, – DELFI rašė viena mokytoja.

Savo ruožtu progimnazijos anglų kalbos mokytoja – dirbanti nuo 1981-ųjų, metodininkė, švietimo vadybos magistrė – tikino „į rankas“ gaunanti 540 eurų.

„Dirbu mokytoja, turiu metodininko kvalifikaciją, pilną krūvį, t.y. 18 val. per savaitę, gaunu 450 Eur į rankas“, – realybę atskleidė ir profesinėje mokykloje bendrojo lavinimo mokytoja dirbanti pedagogė.

Ji prisiminė taip pat neseniai pavadavusi vaiką išėjusią auginti kolegę, dirbusią gimnazijoje. Atlygis už tą patį krūvį ten – 520 eurų „į rankas“.

„Tai – akivaizdi diskriminacija. Už tokį patį darbą mokamas nevienodas atlyginimas. Man buvo paaiškinta, kad profesinėje mokykloje ir gimnazijoje atlyginimas skaičiuojamas pagal skirtingas formules. Tačiau iš kur tie ŠMM biurokratai ir statistikai traukia tuos skaičius?“, – stebėjosi ji.

Laksto per 4 vietas, dirba ir savaitgaliais, ir vasaromis

Tiesa, nebūtų galima teigti, kad atitinkančių Statistikos departamento įvardytą atlyginimo vidurkį, nėra. Štai mokytoja Laima nurodė, kad jos atlyginimas – panašus į jį. Tiesa, norint jį pasiekti, reikia gerokai pavargti.

„Aš pati mokytoja dirbu jau 24 metus, esu mokytoja metodininkė. Dirbu dvejose mokyklose (gimnazijoje ir progimnazijoje). Gimnazijoje pernai turėjau 10, progimnazijoje –18 kontaktinių valandų.

Dar dirbu NVŠ (neformalus vaikų švietimas – DELFI) laisvąja mokytoja – 2 kontaktinės valandos. Savaitgaliais dirbu privačioje mokyklėlėje – 8 kontaktinės valandos. Turiu ir visokių apmokamų pareigų mokyklose – prižiūriu svetainę, esu metodinės grupės pirmininkė (2 val.). Viską sudėjus, mano atlyginimas jau yra arti to vidurkio“, – pripažino mokytoja.

Tiesa, ji pati sutiko, kad tokia situacija nėra normali. Pedagogė dirba 4 darbo vietose, dviem etatais.

„Kitaip nepavyksta išgyventi. O ir vasarą pasiieškau, kaip prisidurti vieną, kitą eurą“, – atskleidė pašnekovė.

Dirba dviem etatais, veda papildomas pamokas

Dviem etatais pripažino dirbanti ir kita mokytoja metodininkė. Jos darbo stažas – 33 metai.

„Atlyginimas – 800 eurų, bet dirbu dviem etatais. Jei dirbčiau vienu, būtų 400 eurų“, – nurodė Rita.

Savo ruožtu pradinio ugdymo mokytoja metodininkė, turinti 25 metų darbo stažą, pernai pripažino uždirbusi 750 eurų per mėnesį, jau atskaičius mokesčius.

„Tai 22 valandos – daugiau pradinio ugdymo valandų neįmanoma turėti. Šiemet nuėmė 1 valandą, todėl atlyginimas mažės. Kolegės, kurios neturi muzikos pamokų, gauna 600-650 eurų“, – sakė mokytoja.

Nedaug iki vidurkio trūksta ir nemažoje gimnazijoje 25-erius metus dirbančiai matematikos mokytojai, turinčiai 20 kontaktinių valandų per savaitę. Ji pasidalijo net savo algalapiu, kuriame – 643,16 eurų suma.

„Galvoju, gal ieškinį valstybei (ar savivaldybei) pateikti, jei ministerijos atstovai vis skelbia, kad su normaliu krūviu gimnazijos mokytojas gauna tūkstantį... Tai kur mano pinigai?“, – klausė moteris.

Prižiūri 30 vaikų, o uždirba vos 300 eurų „į rankas“

Liūdna situacija – ir su kitų švietimo sričių darbuotojų atlyginimais. Pavyzdžiui, 30 mokinių mokanti priešmokyklinio ugdymo specialistė „į rankas“ gauna 300 eurų atlyginimą.

„Tiesa, dirbu ne pilnu etatu, nes mokyklose dirbantiems priešmokyklinio ugdymo mokytojams skiriama 0,7 arba 0,5 etato. Tačiau nemokamai turiu dalyvauti dažnuose susirinkimuose, svarstymuose, vakariniuose mokyklos renginiuose ir kitose šventėse, kas užima labai daug laiko ir vyksta praktiškai kas dieną. Taip pat – tėvų susirinkimai, įvairūs dokumentų, planų rašymai, tad krūvis net nepanašus į pusės dienos.

Esu jauna, todėl mano kvalifikacija lėmė mažą atlyginimą, tačiau kolegės toje pat mokykloje su aukštesne kvalifikacija ir pilnu etatu gauna nuo 500 iki 600 eurų, o kartu ir dar labai daug neapmokamo darbo. Tad atlyginimas yra tikrai ties pasityčiojimo riba“, – pripažino ji.

Pasak pedagogės, dauguma bendrakursių pagal įgytą specialybę nedirba.

„Nemažai pardavėjų ar konsultantų prekybos centruose tiek uždirba ir neturi nei tiek atsakomybės, nei neapmokamo ir visiškai nevertinamo darbo krūvio. Be to, dar reikia nuolat kelti kompetenciją, todėl laisvu metu lankomės įvairiuose seminaruose. Žodžiu – baisu“, – aiškino ji.

Vos 420 eurų nurodė uždirbanti ir mokyklos socialinė pedagogė. Šį darbą ji dirba jau 9 metus.

„Tiesa, dirbu tik 0,75 etato. Labai norėčiau dirbti pilnu etatu, tačiau ŠMM įstatymai neleidžia jo turėti, kadangi dirbu pradinėje mokykloje. Jei mokyklos statusas būtų kitoks, turėčiau galimybę dirbdama tą patį darbą ir gauti nors truputį padoresnį atlygį. Esu priversta ieškoti papildomo darbo, kadangi turiu 2 mažas dukrytes ir jas reikia pamaitinti, aprengti“, – sakė specialistė.

Kreipiamės į DELFI skaitytojus, kurie dirba mokytojais, ir prašome pasidalinti savo nuomone ir oficialiai gaunamo atlyginimo skaičiais. Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokytojo atlyginimas“.

Dirbate kitą kvalifikacijos reikalaujantį, tačiau prastai apmokamą darbą? Kviečiame savo patirtimi pasidalinti ir Jus. Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atlyginimas“.