Anksčiau buvo teigiama, kad Klaipėdos universitetas išliks, o naujuose siūlymuose kalbama tik apie Klaipėdos universitetinį centrą, kuris turėtų tapti kito universiteto dalimi.

„Kokio universiteto dalimi siūloma tapti – neaišku. Esą tai turi nuspręsti pati Klaipėdos universiteto akademinė bendruomenė. Mūsų sprendimas ir atsakymas yra aiškus – mes su niekuo nesijungsime. Iš viso neaišku, kodėl staiga buvo pakeista nuomonė. Ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad tai ne reforma, o imitacija. Taigi panašu, kad ši naujiena – tik viena šio chaoso sudėtinė dalis“, – „Vakarų ekspresui“ piktinosi E. Juzeliūnas.

Kaip rašo „Šiaulių kraštas“, valstybinių universitetų tinklo optimizavimu nepatenkintas ir Šiaulių universitetas – šios aukštosios mokyklos profesinės sąjungos pirmininkė Angelė Kavaliauskienė aukštosios mokyklos bendruomenę kviečia į birželio 15-ąją prie Seimo ir Vyriausybės rengiamą šalies švietimo atstovų mitingą.

„Mūsų universiteto bendruomenė mitinge pareikalaus išsaugoti Šiaulių universitetą – vienintelį universitetą Šiaurės Lietuvos regione“, – sakė A. Kavaliauskienė.

DELFI primena, kad birželio pradžioje Seime įregistruotas naujas pasiūlymas dėl aukštojo mokslo reformos.

Premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša ir Seimo narys Arūnas Gumuliauskas jame aiškina, kad Vilniuje ir Kaune turėtų veikti po vieną klasikinį, plačios aprėpties tyrimų universitetą, čia esą taip pat gali veikti profiliniai technologijos, sveikatos mokslų universitetai.

„Išlaikyti Klaipėdoje ir Šiauliuose regionų poreikius atitinkančius ir savo išskirtinumą vystančius universitetinio mokslo centrus, kurie turi būti kitų universitetų padaliniais“, – dar vienas siekis nurodomas jų registruotame projekte.

Jame taip pat teigiama, kad reikia užtikrinti integraciją tarp menų, viešojo saugumo aukštųjų mokyklų ir kitų universitetų, pertvarkant finansavimo, mokslo ir studijų kokybės užtikrinimo sistemą, skatinti studijų programų sumažinimą, akademinio potencialo sutelkimą, užtikrinant efektyvų turto valdymą, atliepiant šalies sektorinius ir regioninius poreikius.

„Atsižvelgiant į valstybinių universitetų potencialo sutelkimui įgyvendinti reikalingą horizontalų valstybės ir savivaldos institucijų, aukštųjų mokyklų bendradarbiavimą, įgyvendinant Planą dalyvauja Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Švietimo ir mokslo ministerija, studijų kokybės vertinimo, mokslo ir studijų stebėsenos institucijos, kiti juridiniai ir fiziniai asmenys“, – nurodoma dokumente.