Tokį pasiūlymą „valstiečiai“ registravo prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktoms Švietimo įstatymo pataisoms, kurios įveda penkerių metų kadenciją mokyklos vadovui ir apriboja, kad šias pareigas toje pačioje švietimo įstaigoje būtų galima eiti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Pagal prezidentės siūlymą, daugiau kaip dešimt metų tai pačiai mokyklai vadovaujantys direktoriai įsigaliojus įstatymui toliau pareigas eitų vienerius metus, ir tai būtų prilyginama jų antrai kadencijai. Projekte numatyta, kad pataisos įsigaliotų nuo liepos.

„Valstiečių“ siūlymas – kad ilgametis švietimo įstaigos vadovas, jo sutarčiai pasibaigus praėjus metams po įstatymo įsigaliojimo, vieną kartą turėtų teisę dalyvauti konkurse vadovo pareigoms eiti penkerių metų kadencijai. Jei jis šį konkursą laimėtų, būtų laikoma, kad jis pareigas eina antrą kadenciją iš eilės.

Pasiūlymo autorių teigimu, pereinamuoju laikotarpiu visi vadovai turėtų galimybę dar mažiausiai vieną kartą sudalyvauti tos pačios švietimo įstaigos konkurse vadovo pareigoms eiti, ir tai „sukurtų prielaidas tose pačiose švietimo įstaigose likti vadovauti penkerių metų kadencijai geriausiems ilgametę patirtį turintiems asmenims“.

Taip pat parlamentarai siūlo, kad mokyklų vadovų kaita būtų išdėstyta per tam tikrą laikotarpį, nes šiuo metu daugiau kaip 10 metų darbo stažą toje pačioje švietimo įstaigoje turintys asmenys sudaro daugiau kaip 60 proc. visų švietimo įstaigų vadovų. Komiteto atstovų teigimu, vienu metu didelei daliai direktorių baigus darbą gali pritrūkti, kas juos pakeičia.

„Valstiečiai“ siūlo, kad švietimo ir mokslo ministras nustatytų viešų konkursų švietimo įstaigos vadovo pareigoms eiti grafiką. Iki 2019 metų liepos turėtų būtų paskelbti konkursai į daugiau kaip 30 metų mokyklai vadovavusių direktorių vietas, iki 2020 metų – vadovavusiems 20–29 metus, iki 2021 metų – vadovavusiems 10–19 metų.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacija nepritaria prezidentės siūlymui visiems mokyklų vadovams įvesti kadencijas. Mokyklų vadovai aiškina, kad ir dabar užtenka instrumentų atleisti netinkamai dirbančius vadovus.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai pataisoms registravo pasiūlymą neriboti mokyklų direktorių kadencijų, tačiau blogai įvertintiesiems užkirsti kelią įsidarbinti kitų švietimo įstaigų vadovais.